Go Back
Boloňské špagety

Boloňské špagety

Receptů na boloňské špagety je spousta a každý je přeci jen připravuje trochu jinak. Já pro vás mám ten můj, který má trochu jednodušší postup, a i když je seznam ingrediencí trochu delší, vsadím se, že všechny budete mít doma ve spíži.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev nebo hrnec
  • 1 hrnec na uvaření těstovin

Ingredience

  • 300 g těstovin
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 velká červená cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 konzerva rajčat
  • 1/2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička drceného česneku
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Nejprve si dejte vařit vodu na těstoviny. Zatímco se voda vaří, nakrájejte si nadrobno červenou cibuli, mrkve a řapíky celeru. Prolistujte si stroužky česneku a vše dejte stranou.
  • Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce olivového oleje. Přidejte nakrájenou zeleninu a za občasného míchání ji smažte, dokud trochu nezměkne a nerozvoní se.
  • Nyní do pánve přidejte česnek a vařte cca 30 sekund jen tak, aby se chuť česneku uvolnila, ale česnek jako takový se nespálil. Poté na pánev přidejte mleté hovězí maso, lehce osolte a opepřete a vařte, dokud maso nezhnědne. (můžete ho během vaření trochu "rozbít" vařečkou na drobnější kousky)
  • Poté do pánve přidejte rajčatový protlak, pořádně jej promíchejte s ostatními ingrediencemi na pánvi a vařte 1-2 minuty.
  • Přilijte do pánve plechovku rajčat (drcených nebo nakrájených na kostky, to je na vás, co máte zrovna po ruce) a 1/2 lžíce cukru. Přidejte koření, vše důkladně promíchejte a nechte asi 15 minut vařit, dokud omáčka lehce nezhoustne.
  • Zatímco se omáčka vaří, uvařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Ponechte si asi 1/2 šálku vody z vaření těstovin.
  • Když je omáčka hotová, přidejte do ní uvařené těstoviny a dobře promíchejte, aby se těstoviny v omáčce hezky obalily. V případě potřeby přidejte trochu vody z těstovin a dochuťte solí, pepřem, případně trochou cukru. Navrch nastrouhejte 100 g parmezánu a vše znovu dobře promíchejte. Dobrou chuť.
Kalorie: 505kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Omáčka, Podzim, Rychlé, Z jednoho hrnce, Zima