Receptů na boloňské špagety je spousta a každý je přeci jen připravuje trochu jinak. Já pro vás mám ten můj. Nejedná se o klasický recept. Má trochu jednodušší postup a zabere o něco méně času. Seznam ingrediencí se sice může zdát trochu delší, ale vsadím se, že všechny budete mít doma ve spíži. Můžete si tak tyhle skvělé boloňské špagety připravit kdykoliv na ně dostanete chuť.
Boloňská omáčka je hustá, bohatá na chuť a já snad neznám nikoho, komu by nechutnala. Můžete si ji proto uvařit nejen uprostřed týdne jako skvělou večeři, ale klidně ji hrdě naservírujte během víkendové návštěvy. Nejraději ji mám se špagetami, ale jak už to u mých receptů bývá, podávejte ji prostě tak, jak to máte rádi.
Proč si recept na tyto boloňské špagety zamilujete?
- Snadná příprava. Boloňská omáčka sama o sobě není nijak náročná. Tenhle recept vám ale zabere opravdu jen pár minut práce a na výsledné chuti rozdíl téměř nepoznáte.
- Ingredience. Seznam ingrediencí je sice delší, ale nejedná se o nic, co byste neměli běžně doma v zásobě. Kromě masa tak ve spíži podle mě najdete vše, co potřebujete pro přípravu tohoto receptu. Můžete si proto připravit vlastně kdykoliv na něj dostanete zrovna chuť.
- Variabilita. Nemáte doma mleté hovězí? Nevadí. Můžete použít klidně mleté kuřecí maso nebo třeba vepřové. Rajčata v plechovce? Ty mohou být klidně drcená, krájená nebo na celé kousky. Opět je na vás, jak máte rajčata nejraději. A parmezán? Ten můžete nahradit třeba sýrem pecorino.
Těstoviny jsou skvělým a vděčným jídlem. Proto by byla škoda zůstat jen u boloňských špaget. Zkuste také moji oblíbenou letní těstovinovou variaci, na kterou mám pro vás recept přímo TADY.
Boloňské špagety
Pomůcky
- 1 hluboká pánev nebo hrnec
- 1 hrnec na uvaření těstovin
Ingredience
- 300 g těstovin
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 velká červená cibule
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 konzerva rajčat
- 1/2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička drceného česneku
- 1 lžička sušené petrželky
- 1 lžička sušeného oregána
- 100 g strouhaného parmezánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Nejprve si dejte vařit vodu na těstoviny. Zatímco se voda vaří, nakrájejte si nadrobno červenou cibuli, mrkve a řapíky celeru. Prolistujte si stroužky česneku a vše dejte stranou.
- Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce olivového oleje. Přidejte nakrájenou zeleninu a za občasného míchání ji smažte, dokud trochu nezměkne a nerozvoní se.
- Nyní do pánve přidejte česnek a vařte cca 30 sekund jen tak, aby se chuť česneku uvolnila, ale česnek jako takový se nespálil. Poté na pánev přidejte mleté hovězí maso, lehce osolte a opepřete a vařte, dokud maso nezhnědne. (můžete ho během vaření trochu "rozbít" vařečkou na drobnější kousky)
- Poté do pánve přidejte rajčatový protlak, pořádně jej promíchejte s ostatními ingrediencemi na pánvi a vařte 1-2 minuty.
- Přilijte do pánve plechovku rajčat (drcených nebo nakrájených na kostky, to je na vás, co máte zrovna po ruce) a 1/2 lžíce cukru. Přidejte koření, vše důkladně promíchejte a nechte asi 15 minut vařit, dokud omáčka lehce nezhoustne.
- Zatímco se omáčka vaří, uvařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Ponechte si asi 1/2 šálku vody z vaření těstovin.
- Když je omáčka hotová, přidejte do ní uvařené těstoviny a dobře promíchejte, aby se těstoviny v omáčce hezky obalily. V případě potřeby přidejte trochu vody z těstovin a dochuťte solí, pepřem, případně trochou cukru. Navrch nastrouhejte 100 g parmezánu a vše znovu dobře promíchejte. Dobrou chuť.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.