Go Back
kuře

Česnekové kuře s krémovou omáčkou

Tento recept na česnekové kuře s krémovou omáčkou je jedním z mých velice oblíbených receptů. Každý kousek kuřete je šťavnatý a plný chutí, které se dokonale snoubí s jemností bramborové kaše.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 1 hour 5 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes

Pomůcky

  • 1 velká pánev vhodná do trouby

Ingredience

  • 4 velká kuřecí stehna
  • 15 stroužků česneku
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 30 g másla
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce crème fraîche
  • 2 lžičky kaparů
  • 1 menší citron
  • sůl na dochucení
  • bramborové pyré k podávání

Postup

  • Troubu si rozehřejte na 200℃.
  • Kuřecí stehna z obou stran důkladně osolte. Velkou pánev, kterou pak můžete vložit do trouby, důkladně rozpalte. Poté snižte na střední plamen a kuřecí stehna na pánvi opečte z obou stran do zlatova. Trvá to cca 4-5 minuty z každé strany.
  • Kuřecí stehna poté vyndejte z pánve a dejte je stranou. Do stejné pánve přidejte máslo a stroužky česneku. Půl minutky restujte a přidejte také svazek čerstvého tymiánu.
  • Do pánve vlijte vývar, přiveďte k varu a vraťte do pánve dozlatova opečená kuřecí stehna. Takto vložte pánev opatrně do trouby a nechte stehna péct cca 45 minut. Doba pečení je odvislá od velikosti stehen.
  • Pánev vyndejte opatrně z trouby a kuřecí stehna opět vyndejte stranou. Do zbylého výpeku přidejte crème fraîche, promíchejte a nechte cca 2-3 minuty povařit. Nyní z omáčky vyndejte tymián.
  • Do omáčky přidejte obě lžičky kaparů a přidejte také kůru a šťávu z 1/2 citronu. Promíchejte a dle chuti dosolte. Pokud by na vás omáčka byla příliš kyselá, přidejte ještě 1 lžíci crème fraîche pro zjemnění.
  • Kuřecí stehna vraťte do připravené omáčky, vařte další 2-3 minuty, aby se chutě hezky propojily a poté podávejte nejlépe s domácím bramborovým pyré.

Poznámky

Pečení kuřete. Pokud chcete, kuřecí stehna můžete po orestování na pánvi péct samostatně v troubě a na pánvi si mezitím připravit omáčku. V tomto případě jen dejte česneku trochu více času, aby rozvolnil své chutě do vývaru - vařte tedy česnek s vývarem a tymiánem cca 15-20 minut na mírném plameni, poté pokračujte dle instrukcí v receptu.
Kalorie: 487kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Bez lepku, Kuřecí, Maso