Go Back

Cuketový salát s orzem a feferonkami

Jednoduchý salát s orzem a cuketou, který si můžete vychutnat jak studený, tak teplý a užít si ho nejen jako hlavní chod, ale také jako skvělou přílohu třeba ke grilovanému masu.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 35 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká salátová mísa
  • 1 větší pánev

Ingredience

  • 200 g orzo
  • 2 střední cukety (nakrájené na menší kousky)
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 ml olivového oleje (+ 2 lžíce na restování cukety)
  • 75 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 50 g nakládaných feferonek
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petržele
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl a pepř na dochucení
  • parmezán

Postup

  • Přiveďte k varu velký hrnec vody, kterou dostatečně osolíte. Přidejte orzo do vroucí vody a vařte, dokud není al dente, což by mělo trvat přibližně 10-12 minut. Orzo by mělo být měkké, ale stále pevné na skus. Po uvaření orzo sceďte a odložte stranou.
  • Vlašské ořechy orestujte na velké pánvi na středním ohni. Občas je promíchejte, aby se rovnoměrně opékaly a opékejte, dokud nejsou zlatohnědé a voňavé, což by mělo trvat asi 3 až 5 minut. Ořechy přeneste na prkénko a nechte je lehce vychladnout.
  • Do téže pánve přidejte 2 lžíce olivového oleje. Jakmile je olej horký, přidejte nakrájenou cuketu. Cuketu opékejte, občas promíchejte, dokud není zlatohnědá, což by mělo trvat přibližně 6 až 7 minut. Opečenou cuketu osolte 1/2 lžičky soli a pánev odstavte z ohně.
  • Lehce vychladlé vlašské ořechy nasekejte najemno a přidejte do středně velké mísy. Do mísy přidejte olivový oleje, citronovou šťávu, nasekané feferonky, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
  • Scezené orzo přeneste do velké mísy. Přidejte opečenou cuketu a připravený dresink s feferonkami. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně propojily. Nakonec do salátu vmíchejte nastrouhaný parmezán. Ochutnejte a podle potřeby přidejte ještě špetku soli.
  • Salát můžete podávat teplý nebo při pokojové teplotě. Je skvělý jako hlavní chod nebo příloha.
Kalorie: 301kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Léto, Rychlé, Salát, Snadné, Těstoviny, Vegetariánské