Hovězí maso nakrájejte na větší kostky. Polovinu oleje rozehřejte ve velkém těžkém hrnci na středním plameni. Maso osolte, opepřete a opékejte po částech tak, aby se hezky zprudka opeklo a zkaramelizovalo.
Podle potřeby olej přidávejte, ale pozor hrnec nesmí být příliš plný, jinak se maso začne dusit. Opečené maso vyndejte z hrnce a dejte na talíř.
Do hrnce dejte 2-3 lžíce vody a seškrábněte ze dna všechny připečené a lepkavé kousky.
Nyní do hrnce dejte nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku. Zlehka orestujte a přidejte rajčatový protlak. Promíchejte a nechte 1-2 minuty zkaramelizovat.
Do hrnec vlijte červené víno, promíchejte s cibulovou směsí a pomalu vařte, než se víno zredukuje cca na polovinu.
Do hrnce vraťte orestované kousky masa společně se šťávou, kterou pustilo a zasypte ho hladkou moukou. Promíchejte, aby se mouka spojila s ostatními ingrediencemi.
Nyní maso zalijte vývarem, přidejte sušený tymián, bobkové listy a cukr. Promíchejte, hrnec přiklopte a na mírném plameni (směs by neměla vřít a příliš bublat) cca 2h maso duste.
Mezitím si brambory nakrájejte na poloviny, žampiony na čtvrtiny a mrkev na cca 1cm vysoké klínky.
Po 2 hodinách dušení masa do hrnce přidejte nakrájené brambory, žampiony a mrkev. Promíchejte, opět přiklopte a vařte další hodinu.
Před podáváním si kukuřičný škrob rozmíchejte ve 3 lžících vody. Přilijte do omáčky a promíchejte. Nechte ještě zlehka 10-15 minut povařit a v případě potřeby dochuťte solí.