Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni (nejlépe máslovou) nakrájejte na větší kusy, rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25 minut, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje.
Mezitím si nastrouhejte všechny druhy sýra a odložte je stranou. Ano, doporučuji použít více druhů, pokud máte ale bloček pouze jednoho sýra, nic se neděje.
Jakmile je dýně upečená, nechte ji pár minut vychladnout, poté vydlabejte dužinu a přendejte ji do mixéru. Přidejte smetanu, sušený česnek, tymián, papriku, muškátový oříšek, pepř a špetku soli. Rozmixujte dohladka.
Ve větším hrnci nebo litinovém kastrolu rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte bobkový list. Vmíchejte dýňové pyré a nechte ho pár minut probublávat na mírném plameni, aby se rozvinula chuť bylinek.
V jiném hrnci uvařte těstoviny al dente dle návodu na obalu (8-12 minut podle typu). Než je slijete, odlijte si asi půl hrnku vody z vaření, která bude se hodit za chvilku do omáčky.
U omáčky snižte plamen na minimum a přidejte do ní těstoviny. Střídavě pak přisypávejte sýr a přilévejte trochu vody z těstovin. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka krásně neobalí všechny těstoviny.
Podávejte ideálně ihned, posypané troškou chilli vloček.