Go Back
Mac and Cheese

Dýňové Mac n’ Cheese

Krémová dýňová omáčka, rozpuštěný sýr a špetka chilli. Tohle je prostě jídlo, které zahřeje na duši i na jazyku.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 45 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev či hrnec

Ingredience

  • 500 g těstovin
  • 1 máslová dýně
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 3/4 lžičky soli
  • 300 g sýra (Gouda, parmezán, eidam...)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • chilli vločky na dokončení

Postup

  • Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni (nejlépe máslovou) nakrájejte na větší kusy, rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25 minut, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje.
  • Mezitím si nastrouhejte všechny druhy sýra a odložte je stranou. Ano, doporučuji použít více druhů, pokud máte ale bloček pouze jednoho sýra, nic se neděje.
  • Jakmile je dýně upečená, nechte ji pár minut vychladnout, poté vydlabejte dužinu a přendejte ji do mixéru. Přidejte smetanu, sušený česnek, tymián, papriku, muškátový oříšek, pepř a špetku soli. Rozmixujte dohladka.
  • Ve větším hrnci nebo litinovém kastrolu rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte bobkový list. Vmíchejte dýňové pyré a nechte ho pár minut probublávat na mírném plameni, aby se rozvinula chuť bylinek.
  • V jiném hrnci uvařte těstoviny al dente dle návodu na obalu (8-12 minut podle typu). Než je slijete, odlijte si asi půl hrnku vody z vaření, která bude se hodit za chvilku do omáčky.
  • U omáčky snižte plamen na minimum a přidejte do ní těstoviny. Střídavě pak přisypávejte sýr a přilévejte trochu vody z těstovin. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka krásně neobalí všechny těstoviny.
  • Podávejte ideálně ihned, posypané troškou chilli vloček.
Kalorie: 820kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Podzim, Snadné, Těstoviny