Focaccia, jejíž tajemstvím je dlouhé a studené kynutí, díky kterému získá těsto mimořádně vzdušnou strukturu.
Počet porcí 1focaccia
Doba přípravy 30 minutesmin
Doba vaření 1 dayd
Celkový čas 1 dayd30 minutesmin
Pomůcky
1 forma na pečení
Ingredience
500ghladké mouky
10gsoli
10ginstantního (sušeného) droždí
450gvlažné vody
5 lžicolivového oleje
Postup
Nejdřív si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a sušené droždí a dobře promíchejte. Poté do těsta přidejte také vodu.
Pomocí stěrky míchejte tak dlouho, dokud se tekutina nevstřebá a ingredience nevytvoří lepivou hmotu. Povrch těsta lehce potřete olivovým olejem.
Mísu přikryjte potravinovou folii a uložte do lednice minimálně na 12 hodin (klidně ale nechte těsto kynout v lednici až 2 dny)
Formu, ve které budete focacciu péct, poctivě vymažte máslem nebo ji vyložte pečicím papírem. Poté do formy dejte 2 lžíce olivového oleje a vykynuté těsto. Těsto zkuste vytáhnout co nejvíce do stran.
Formu přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte focacciu znovu kynout další 2 až 4 hodiny dle toho, jakou budete mít doma teplotu.
Troubu si předehřejte na 200℃. Znovu vykynutou focacciu lehce zakápněte zbývajícími 2 lžícemi olivového oleje a pomocí prstů do těsta vytvořte několik hlubokých důlků.
Dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 minut tak, aby byl povrch krásně zlatavý. Po upečení nechte focacciu ještě 10-15 minut vychladnout ve formě, poté ji přendejte zcela vychladnout na mřížku.
Poznámky
Plánujte dopředu. I když byste focacciu určitě mohli připravit rychleji, to dlouhé kynutí má svůj smysl. Připravte si těsto alespoň 1 den dopředu a počítejte také s tím, že druhé kynutí v teple pak trvá další 2 až 4 hodiny.