Focaccia – recept, který nezklame

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
6. 11. 2024

Focaccia je italské pečivo, které si získalo srdce milovníků pečiva po celém světě. A to hlavně svou jednoduchostí a neodolatelnou chutí. Zlatavý, nadýchaný chléb s lehce křupavou kůrkou je ideální pro každou příležitost – od rychlé večeře až po slavnostní občerstvení při setkání s přáteli.

Pro mě je focaccia srdcovou záležitostí. Mám s ní spojeny krásné vzpomínky z našich společných cest s manželem skrze Itálii. A vlastně i to byl jeden z důvodů, proč jsem jí chtěla umět perfektní připravit i sama doma.

Vždycky, když začínám péct focacciu, naplní mě radostí a očekáváním toho, jak se ingredience spojí do jednoho lahodného jídla. Recept jsem vytvořila po mnoha pokusech a testování, abych dosáhla nejen dokonalé chuti, ale hlavně textury. Nakonec jsem ale dokázala upravit poměr všech surovin tak, že jsem s receptem opravdu spokojená. A budu moc ráda, když si díky tomu budete moci focacciu doma upéct taky.

Focaccia

Jaká mouka na focacciu?

Přiznám se, že mě to stálo spoustu pokusů a testování. Netvrdím, že to vždy byl absolutní fail, to ne. Ono na tom receptu není tolik co zkazit, ale já chtěla, aby moje focaccia splňovala vše, co od ní očekávám. A tím myslím to, co očekávám i od focacci, kterou dostanu v jakékoliv malé italské restauraci, kam se schází místní obyvatelstvo.

A až skoro na konci jsem přišla na to, proč mnoho mých pokusů pohořelo. Mohla za to mouka, ta obyčejná hladká mouka. Protože jak víme, pečení je věda a občas je potřeba si s tím trochu vyhrát. Nakonec mám ale odpověď na otázku uvedenou v nadpise jasnou. Na tu nejlepší focacciu použijte mouku na pizzu. Tato mouka má vyšší obsah mokrého lepku a je enzymaticky aktivnější, což je přesně to, co vaše focaccia potřebuje. Díky tomu se mi podařilo vytvořit focacciu, která nejen skvěle vypadá, ale především vyniká svou chutí.

Moje osvědčené tipy

  • Kynutí. Nejlepších výsledků dosáhnete, když těsto necháte 18 až 48 hodin odpočívat v chladničce. 
  • Forma. Před tím, než dáte focacciu do formy, jí nezapomeńte buď důkladně vymazat máslem a olejem nebo jí vyložte pečicím papírem. Díky tomu se nebudete rozčilovat, až budete chtít focacciu z formy vyklopit.
  • Druhé kynutí. Na druhé kynutí počítejte s 2 až 4 hodinami. To závisí na teplotě vaší kuchyně a ročním období. Opravdu ani tento krok neuspěchejte.
  • Pečení. Po druhém vykynutí těsto prsty promačkejte a pak ihned strčte plechy do trouby. Pokud byste ji nedali péct hned a nechali focacciu zase chvíli odpočívat, výsledná struktura bude méně vzdušná a většina bublin se z těsta ztratí.
  • Žádný cukr navíc. Do těsta nepřidávám cukr, med ani jiné sladidlo. Ano, je všeobecně známé, že kvasnice potřebují cukr, ale my do těsta dostaneme cukr díky dlouhému kynutí. Naším cílem je dlouhé a pomalé kynutí. Cukr naopak urychluje práci kvasnic a to by v našem případě tedy bylo kontraproduktivní.
  • Hodně vody. Do těsta v poměru k mouce přidávám celkem velké množství vody. Vysoký podíl vody se postará o lehké a vzdušné těsto. Výsledkem je focaccia s krásnými vzduchovými kapsami po celém svém povrchu.

Když se budete držet receptu a výše uvedených tipů, věřím tomu, že se vám povede konečně upéct focacciu podle vašich představ. Já jsem recept před zveřejněním raději opravdu několikrát testovala a stojím si za tím, že s těmito poměry surovin se vám recept vždy povede.

Focaccia – recept, který nezklame

Focaccia, jejíž tajemstvím je dlouhé a studené kynutí, díky kterému získá těsto mimořádně vzdušnou strukturu.
Počet porcí 1 focaccia
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 1 day
Celkový čas 1 day 30 minutes

Pomůcky

  • 1 forma na pečení

Ingredience
  

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 10 g instantního (sušeného) droždí
  • 450 g vlažné vody
  • 5 lžic olivového oleje

Postup
 

  • Nejdřív si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a sušené droždí a dobře promíchejte. Poté do těsta přidejte také vodu.
  • Pomocí stěrky míchejte tak dlouho, dokud se tekutina nevstřebá a ingredience nevytvoří lepivou hmotu. Povrch těsta lehce potřete olivovým olejem.
  • Mísu přikryjte potravinovou folii a uložte do lednice minimálně na 12 hodin (klidně ale nechte těsto kynout v lednici až 2 dny)
  • Formu, ve které budete focacciu péct, poctivě vymažte máslem nebo ji vyložte pečicím papírem. Poté do formy dejte 2 lžíce olivového oleje a vykynuté těsto. Těsto zkuste vytáhnout co nejvíce do stran.
  • Formu přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte focacciu znovu kynout další 2 až 4 hodiny dle toho, jakou budete mít doma teplotu.
  • Troubu si předehřejte na 200℃. Znovu vykynutou focacciu lehce zakápněte zbývajícími 2 lžícemi olivového oleje a pomocí prstů do těsta vytvořte několik hlubokých důlků.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 minut tak, aby byl povrch krásně zlatavý. Po upečení nechte focacciu ještě 10-15 minut vychladnout ve formě, poté ji přendejte zcela vychladnout na mřížku.

Poznámky

Plánujte dopředu. I když byste focacciu určitě mohli připravit rychleji, to dlouhé kynutí má svůj smysl. Připravte si těsto alespoň 1 den dopředu a počítejte také s tím, že druhé kynutí v teple pak trvá další 2 až 4 hodiny.
Kalorie: 2180kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Kynuté, Pečivo

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close