Go Back
Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Křehké rozpadající se kousky hovězího masa dušené v bohaté omáčce z červeného vína dělají z hovězího bourguignonu naprosto neuvěřitelnou rodinnou večeři.
Počet porcí 6 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 3 hours
Celkový čas 3 hours 15 minutes

Pomůcky

  • 1 velký hrnec

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 175 g slaniny (nakrájené na kostky)
  • 1 1/2 kg hovězí hrudí (lze nahradit ale i hovězím zadním nebo roštěnou)
  • 2 mrkve (nakrájené na cca 1cm kousky)
  • 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • 7 stroužků česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 750 ml červeného vína (pouze takové, které byste si rádi nalili i do skleničky, já mám ráda Merlot nebo Pinot Noir)
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu (pouze lístky)
  • 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané nahrubo)
  • 2 lžíce másla
  • 500 g žampionů (nakrájené na poloviny)
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Nejprve si připravte všechny ingredience, se kterými budete pracovat. Hovězí maso si nakrájejte na větší kousky (cca 5cm široké), slaninu nakrájejte nahrubo. Připravte si také nakrájenou mrkev, cibuli a stroužky česneku.
  • Ve velkém hrnci si nejprve orestujte do křupava slaninu a dejte stranou. Na stejném základu pak po částech orestujte kousky masa tak, aby byly opečeny ze všech stran dozlatova. Maso pak dejte stranou.
  • Do hrnce přidejte olivový olej (pokud je třeba) a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev. Restujte cca 4-5 minut, až vám cibule zesklovatí a mrkev trochu změkne. Poté přidejte 5 prolisovaných stroužků česneku a restujte další minutu.
  • Vraťte maso a slaninu zpět do hrnce a vše zasypte 2 lžícemi hladké mouky, osolte a opepřete. Vše spolu restujte cca 5 minut.
  • Do hrnce nyní přidejte červené víno a hovězí vývar tak, aby tekutina pokryla veškeré maso. Přidejte také rajčatový protlak, bobkový list a ostatní bylinky. Přiveďte omáčku k varu, poté přikryjte hrnec poklicí, snižte plamen a vařte takto na mírném ohni cca 2-2,5 hodiny až se maso bude rozpadat. Občas promíchejte.
  • Zhruba 10 minut před dovařením omáčky, která by se vám měla pomalým vařením zredukovat cca na 2/3, si připravte žampiony. Ve velké pánvi si rozehřejte máslo, přidejte na plátky zbylé stroužky česneku a restujte cca 30 vteřin. Poté do pánve přidejte žampiony a restujte cca 5 minut do zlatova.
  • Žampiony přidejte do hotové omáčky a vařte dalších 7-10 minut, aby se všechny chutě hezky propojily. Podávejte s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší a ozdobené čerstvou petrželkou.
Kalorie: 668kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: Omáčka, Podzim, Z jednoho hrnce, Zima