Nejprve si připravte všechny ingredience, se kterými budete pracovat. Hovězí maso si nakrájejte na větší kousky (cca 5cm široké), slaninu nakrájejte nahrubo. Připravte si také nakrájenou mrkev, cibuli a stroužky česneku.
Ve velkém hrnci si nejprve orestujte do křupava slaninu a dejte stranou. Na stejném základu pak po částech orestujte kousky masa tak, aby byly opečeny ze všech stran dozlatova. Maso pak dejte stranou.
Do hrnce přidejte olivový olej (pokud je třeba) a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev. Restujte cca 4-5 minut, až vám cibule zesklovatí a mrkev trochu změkne. Poté přidejte 5 prolisovaných stroužků česneku a restujte další minutu.
Vraťte maso a slaninu zpět do hrnce a vše zasypte 2 lžícemi hladké mouky, osolte a opepřete. Vše spolu restujte cca 5 minut.
Do hrnce nyní přidejte červené víno a hovězí vývar tak, aby tekutina pokryla veškeré maso. Přidejte také rajčatový protlak, bobkový list a ostatní bylinky. Přiveďte omáčku k varu, poté přikryjte hrnec poklicí, snižte plamen a vařte takto na mírném ohni cca 2-2,5 hodiny až se maso bude rozpadat. Občas promíchejte.
Zhruba 10 minut před dovařením omáčky, která by se vám měla pomalým vařením zredukovat cca na 2/3, si připravte žampiony. Ve velké pánvi si rozehřejte máslo, přidejte na plátky zbylé stroužky česneku a restujte cca 30 vteřin. Poté do pánve přidejte žampiony a restujte cca 5 minut do zlatova.
Žampiony přidejte do hotové omáčky a vařte dalších 7-10 minut, aby se všechny chutě hezky propojily. Podávejte s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší a ozdobené čerstvou petrželkou.