Go Back
cheesecake

Klasický Cheesecake

Připravte si vidličky a zapomeňte na kalorie. Dnes se totiž ponoříme do sametového království klasického cheesecaku. Tento dezert je tak ikonický, že by si zasloužil svůj státní svátek, nemám pravdu? A já se dnes pokusím jeho slávu a krásu dostat přímo do vaší kuchyně.
Počet porcí 12 porcí
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 55 minutes
Celkový čas 8 hours 25 minutes

Pomůcky

  • 1 forma na dort
  • 1 velká mísa
  • 1 kuchyňský mixér
  • 1 ruční mixér

Ingredience

Na sušenkový základ

  • 180 g máslových sušenek
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 g krupicového cukru

Na tvarohový krém

  • 900 g smetanového sýru (nejvhodnější je Philadelphie, ale můžete část nahradit třeba Mascarpone)
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g tučné zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3 vejce (velikost L)

Na malinový přeliv

  • 200 g mražených nebo čerstvých malin
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 1/2 lžíce bramborového škrobu

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 175°C. Připravte si také menší plech či jinou nádobu vhodnou do trouby.
  • Máslové sušenky v kuchyňském robotu rozmixujte najemno. Nasypte je do středně velké mísy, vmíchejte cukr, dokud se obě ingredience nespojí, a poté vmíchejte rozpuštěné máslo. Směs vám bude připomínat písek.
  • Dno dortové formy si vyložte pečicím papírem a poté do ní vsypte připravenou sušenkovou směs. Rovnoměrně ji rozprostřete, ale neutlačujte ji příliš, aby základ nebyl po upečení tvrdý.
  • Sušenkový základ dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Poté základ z trouby vyndejte a nechte stranou vychladnout než si připravíte tvarohový krém.
  • Do velké mísy si dejte všechen smetanový sýr a krupicový cukr. Šlehejte pomocí ručního mixéru dokud směs nebude hladká a krémová, asi 2 minuty.
  • Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a citronovou šťávu a šlehejte dokud se všechny ingredience nespojí. Pokračujte ve šlehání, ale jen na střední rychlost, a přidávejte vejce jedno po druhém. Šlehejte jen dokud se vejce nespojí s krémem. Jakmile zašleháte poslední vejce, přestaňte úplně míchat. Krém nechcete přešlehat, aby vám po upečení nepraskl. Hotový krém nalijte na předpečenou sušenkovou krustu.
  • Nyní si připravte malou nádobu, které jsem mluvila v prvním kroku a napusťte ji vodou do výšky cca 1cm. Tuto nádobu umístěte na dno trouby. Do předehřáté trouby pak vložte také připravený cheesecake a pečte 55 minut.
  • Zatímco se bude cheesecake péct, připravte si malinový přeliv. Maliny dejte do menšího hrnce, zasypte cukrem a přilijte cca 50ml vody. Přiveďte k varu a pomocí vařečky maliny lehce rozmačkejte. Do horké směsi pak přidejte 1 lžíci škrobu, kterou jste si rozmíchali s 1 lžící vody. Vařte cca další 1 minutu a poté úplně odstavte a nechte zcela vychladnout.
  • Po 55 minutách pečení cheesecaku troubu vypněte a jen lehce pootevřete dvířka trouby. Takto nechte cheesecake v troubě chladnout další cca 1 hodinu, aby nedostal velký teplotní šok. Po hodině jej zcela vyndejte z trouby a při pokojové teplotě ho nechte zcela vychladnout. Na vychladlý cheesecake nalijte malinový přeliv a uložte jej do lednice, ideálně přes noc.

Poznámky

  • Těsto na cheesecake příliš nemíchejte. Snažte se šlehat opravdu co nejméně to bude nutné.
  • Pečte cheesecake ve vodní lázni. Věřte mi.
  • Cheesecake nechte v chladnoucí troubě 1 hodinu po upečení. Nechcete, aby váš dokonale upečený cheesecake dostal teplotní šok a popraskal.
  • Nechte pak cheesecake zcela vychladnout při pokojové teplotě. Až poté ho uložte odležet do lednice.
Kalorie: 457kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Pro děti, Sladké, Vegetariánské, Základní recepty