Go Back

Křupavý brokolicový salát

Salát, který je krásně křupavý, plný bílkovin a přitom vegetariánský, což u mých receptů není moc zvykem. Skvěle si ho vychutnáte jak k obědu, tak třeba lehké večeři.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 20 minutes

Pomůcky

  • 1 salátová mísa

Ingredience

  • 100 g celých mandlí
  • 150 g quinoy
  • 1 lžička másla
  • 1 menší brokolice
  • 150 g mražené edamame
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 hrst čerstvého koriandru

Na dresink:

  • 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 limety
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Troubu si předehřejte na 180℃. Na menší plech vysypejte mandle a dejte je do předehřáté trouby na 10 minut.
  • Než se mandle opečou, dejte si vařit quinou. Quinou několikrát důkladně propláchněte studenou vodou, poté jí přesypte do hrnce, zalijte vodou v poměru 1 díl quinoy na 2 díly vody, lehce osolte a přiveďte k varu. Pak stáhněte teplotu a na velmi mírném plameni vařte odkrytou cca 15 minut.
  • Brokolici nakrájejte na menší růžičky, případně ji nahrubo nasekejte na menší kousky.
  • Rozehřejte pánev a nechte na ní rozpustit máslo. Do pánve přidejte nasekanou brokolici a mražené edamame. Nechte je společně na středním plameni opékat cca 5-7 minut. Poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
  • Zázvor a česnek nastrouhejte na jemno. Dejte je do menší misky a přidejte k nim ostatní ingredience na dresink. Dobře promíchejte a odložte stranou.
  • Do velké salátové mísy dejte rukolu, orestovanou brokolici s edamame, listy koriandru, uvařenou a vychladlou quinou a opečené mandle. Zalijte dresinkem, dobře promíchejte a hned podávejte.
Kalorie: 457kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: bez laktózy, Salát, Snadné, Vegetariánské