Go Back
Coq Au Vin

Kuře na víně (Coq Au Vin)

Coq Au Vin je francouzský pokrm z kuřete dušeného s vínem, slaninou, houbami a česnekem, který si velice snadno zvládnete připravit sami doma.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 10 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev vhodná do trouby

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 lžičky soli (+ extra na dochucení)
  • 1 lžička mletého pepře
  • 100 g pancetty
  • 6 šalotek
  • 1 větší mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 300 g žampionů
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml suchého červeného vína
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list

K servírování:

  • bramborové pyré
  • čerstvě nasekaná petrželka

Postup

  • Šalotky si překrojte napůl, houby nakrájejte na čtvrtiny, mrkev na kostičky a česnek na tenké plátky. Pokud máte pancettu v celku, nakrájejte si jí na kostičky.
  • Troubu si předehřejte na 180℃. Kuřecí stehna lehce osušte a z obou stran je osolte a opepřete.
  • Ve velké pánvi (vhodné do trouby) rozehřejte olej na střední plamen, přidejte na kostičky nakrájenou pancettu a za stálého míchání ji smažte, dokud nebude hezky propečená a křupavá, trvá to asi 5 minut. Pomocí děrované lžíce ji přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a odložte stranou.
  • Zvyšte lehce teplotu a do stejné pánve položte kuře. Smažte ho, dokud se nevytvoří zlatohnědá kůrčička, což trvá asi 8-10 minut. Osmažené kuře přendejte na talíř a dejte stranou.
  • Do pánve nyní dejte na poloviny nakrájenou šalotku, nakrájenou mrkev a restujte je cca 3 minuty do změknutí. Poté přidejte do pánve také na plátky nakrájený česnek, houby, tymián a rozmarýn. Za stálého míchání restujte další 2-3 minuty a hlídejte, aby se česnek nepřipálil.
  • Do zeleninové směsi přidejte rajčatový protlak a promíchejte, aby se v něm zelenina hezky obalila. Poté vše zasypte moukou a další 1 minutu vše společně restujte.
  • Za stálého míchání do pánve přilijte cca 1/2 červeného vína. Vařte, dokud se víno skoro nevyvaří. Poté do pánve přidejte zbylé víno, kuřecí vývar a bobkový list. Lehce osolte a opepřete a přidejte do omáčky také osmaženou pancettu.
  • Nakonec do pánve vyskládejte zpět kuřecí stehna (kůží nahoru) a pánev vložte do předehřáté trouby na cca 45 minut.
  • Kuře vyndejte z trouby, nechte ho 4-5 minut odpočívat a ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou. Podávejte ideálně s bramborovým či batátovým pyré.
Kalorie: 917kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: Kuřecí, Z jednoho hrnce