Dneska vám ukážu, jak si doma připravit legendární Coq Au Vin, tedy kuře na víně, a to tak, aby chutnalo jako z pravé francouzské bistro kuchyně.
Francouzská kuchyně si nepotrpí na složité triky, ale na kvalitní suroviny a správnou techniku. A přesně o tom je i tento recept. Nečekejte žádné sofistikované postupy ani drahé ingredience. Naopak! Potřebujete jen kuře, zeleninu, dobré červené víno a trochu trpělivosti. Odměnou vám bude dokonalé, intenzivně ochucené maso, které se krásně rozpadá a doslova se rozplývá na jazyku.
Schválně zkuste zavřít oči a jen zapojte svoji představivost. Vůně červeného vína, jemně se mísící s česnekem, rozmarýnem a lehce zauzenou pancettou. Maso je krásně měkké, šťavnaté, obalené v sametové omáčce, která se s každým soustem rozplývá na jazyku. Když si k tomu přidáte nadýchanou bramborovou kaši nebo křupavou bagetu, která nasákne každý kousek té dokonalé omáčky, máte před sebou perfektní harmonii chutí.

Jak připravit to pravé Coq Au Vin?
- Dobré víno je základ. Použijte kvalitní suché červené víno, ideálně burgundské, ale dobře poslouží i dobré moravské červené.
- Kvalitní pancetta přidá šmrnc. Vyškvařená pancetta dodá pokrmu hloubku a příjemně kouřovou chuť.
- Trpělivost růže přináší. Nechte omáčku pomalu probublávat a nesnažte se proces urychlit. Chutě se díky tomu krásně popojí a budou mít dostatek prostoru se rozležet.
- Podávejte ho s něčím, co nasaje omáčku. Bramborová kaše nebo opečený chléb jsou za mě ty nejlepší možné varianty. Bramborová kaše působí trochu víc „vznešeně“, ale co si budeme nalhávat. Čerstvá, ještě křupavá a trochu teplá, francouzská bageta? Tou tohle jídlo rozhodně nezkazíte.
Tak co vy a francouzská kuchyně? Pokud s ní nemáte moc zkušeností, myslím se, že Coq Au Vin je skvělý recept do začátku. A když vás bude bavit, určitě zkuste také moje Nejlepší hovězí po burgundsku – skrze to si francouzskou kuchyni velice rychle zamilujete.

Kuře na víně (Coq Au Vin)
Pomůcky
- 1 pánev vhodná do trouby
Ingredience
- 4 kuřecí stehna
- 2 lžičky soli (+ extra na dochucení)
- 1 lžička mletého pepře
- 100 g pancetty
- 6 šalotek
- 1 větší mrkev
- 4 stroužky česneku
- 300 g žampionů
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml suchého červeného vína
- 200 ml kuřecího vývaru
- 1 bobkový list
K servírování:
- bramborové pyré
- čerstvě nasekaná petrželka
Postup
- Šalotky si překrojte napůl, houby nakrájejte na čtvrtiny, mrkev na kostičky a česnek na tenké plátky. Pokud máte pancettu v celku, nakrájejte si jí na kostičky.
- Troubu si předehřejte na 180℃. Kuřecí stehna lehce osušte a z obou stran je osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi (vhodné do trouby) rozehřejte olej na střední plamen, přidejte na kostičky nakrájenou pancettu a za stálého míchání ji smažte, dokud nebude hezky propečená a křupavá, trvá to asi 5 minut. Pomocí děrované lžíce ji přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a odložte stranou.
- Zvyšte lehce teplotu a do stejné pánve položte kuře. Smažte ho, dokud se nevytvoří zlatohnědá kůrčička, což trvá asi 8-10 minut. Osmažené kuře přendejte na talíř a dejte stranou.
- Do pánve nyní dejte na poloviny nakrájenou šalotku, nakrájenou mrkev a restujte je cca 3 minuty do změknutí. Poté přidejte do pánve také na plátky nakrájený česnek, houby, tymián a rozmarýn. Za stálého míchání restujte další 2-3 minuty a hlídejte, aby se česnek nepřipálil.
- Do zeleninové směsi přidejte rajčatový protlak a promíchejte, aby se v něm zelenina hezky obalila. Poté vše zasypte moukou a další 1 minutu vše společně restujte.
- Za stálého míchání do pánve přilijte cca 1/2 červeného vína. Vařte, dokud se víno skoro nevyvaří. Poté do pánve přidejte zbylé víno, kuřecí vývar a bobkový list. Lehce osolte a opepřete a přidejte do omáčky také osmaženou pancettu.
- Nakonec do pánve vyskládejte zpět kuřecí stehna (kůží nahoru) a pánev vložte do předehřáté trouby na cca 45 minut.
- Kuře vyndejte z trouby, nechte ho 4-5 minut odpočívat a ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou. Podávejte ideálně s bramborovým či batátovým pyré.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.