Kuře na víně (Coq Au Vin)

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
7. 2. 2025

Dneska vám ukážu, jak si doma připravit legendární Coq Au Vin, tedy kuře na víně, a to tak, aby chutnalo jako z pravé francouzské bistro kuchyně.

Francouzská kuchyně si nepotrpí na složité triky, ale na kvalitní suroviny a správnou techniku. A přesně o tom je i tento recept. Nečekejte žádné sofistikované postupy ani drahé ingredience. Naopak! Potřebujete jen kuře, zeleninu, dobré červené víno a trochu trpělivosti. Odměnou vám bude dokonalé, intenzivně ochucené maso, které se krásně rozpadá a doslova se rozplývá na jazyku.

Schválně zkuste zavřít oči a jen zapojte svoji představivost. Vůně červeného vína, jemně se mísící s česnekem, rozmarýnem a lehce zauzenou pancettou. Maso je krásně měkké, šťavnaté, obalené v sametové omáčce, která se s každým soustem rozplývá na jazyku. Když si k tomu přidáte nadýchanou bramborovou kaši nebo křupavou bagetu, která nasákne každý kousek té dokonalé omáčky, máte před sebou perfektní harmonii chutí.

Coq Au Vin

Jak připravit to pravé Coq Au Vin?

  • Dobré víno je základ. Použijte kvalitní suché červené víno, ideálně burgundské, ale dobře poslouží i dobré moravské červené.
  • Kvalitní pancetta přidá šmrnc. Vyškvařená pancetta dodá pokrmu hloubku a příjemně kouřovou chuť.
  • Trpělivost růže přináší. Nechte omáčku pomalu probublávat a nesnažte se proces urychlit. Chutě se díky tomu krásně popojí a budou mít dostatek prostoru se rozležet.
  • Podávejte ho s něčím, co nasaje omáčku. Bramborová kaše nebo opečený chléb jsou za mě ty nejlepší možné varianty. Bramborová kaše působí trochu víc „vznešeně“, ale co si budeme nalhávat. Čerstvá, ještě křupavá a trochu teplá, francouzská bageta? Tou tohle jídlo rozhodně nezkazíte.

Tak co vy a francouzská kuchyně? Pokud s ní nemáte moc zkušeností, myslím se, že Coq Au Vin je skvělý recept do začátku. A když vás bude bavit, určitě zkuste také moje Nejlepší hovězí po burgundsku – skrze to si francouzskou kuchyni velice rychle zamilujete.

Coq Au Vin

Kuře na víně (Coq Au Vin)

Coq Au Vin je francouzský pokrm z kuřete dušeného s vínem, slaninou, houbami a česnekem, který si velice snadno zvládnete připravit sami doma.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 10 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev vhodná do trouby

Ingredience
  

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 lžičky soli (+ extra na dochucení)
  • 1 lžička mletého pepře
  • 100 g pancetty
  • 6 šalotek
  • 1 větší mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 300 g žampionů
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml suchého červeného vína
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list

K servírování:

  • bramborové pyré
  • čerstvě nasekaná petrželka

Postup
 

  • Šalotky si překrojte napůl, houby nakrájejte na čtvrtiny, mrkev na kostičky a česnek na tenké plátky. Pokud máte pancettu v celku, nakrájejte si jí na kostičky.
  • Troubu si předehřejte na 180℃. Kuřecí stehna lehce osušte a z obou stran je osolte a opepřete.
  • Ve velké pánvi (vhodné do trouby) rozehřejte olej na střední plamen, přidejte na kostičky nakrájenou pancettu a za stálého míchání ji smažte, dokud nebude hezky propečená a křupavá, trvá to asi 5 minut. Pomocí děrované lžíce ji přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a odložte stranou.
  • Zvyšte lehce teplotu a do stejné pánve položte kuře. Smažte ho, dokud se nevytvoří zlatohnědá kůrčička, což trvá asi 8-10 minut. Osmažené kuře přendejte na talíř a dejte stranou.
  • Do pánve nyní dejte na poloviny nakrájenou šalotku, nakrájenou mrkev a restujte je cca 3 minuty do změknutí. Poté přidejte do pánve také na plátky nakrájený česnek, houby, tymián a rozmarýn. Za stálého míchání restujte další 2-3 minuty a hlídejte, aby se česnek nepřipálil.
  • Do zeleninové směsi přidejte rajčatový protlak a promíchejte, aby se v něm zelenina hezky obalila. Poté vše zasypte moukou a další 1 minutu vše společně restujte.
  • Za stálého míchání do pánve přilijte cca 1/2 červeného vína. Vařte, dokud se víno skoro nevyvaří. Poté do pánve přidejte zbylé víno, kuřecí vývar a bobkový list. Lehce osolte a opepřete a přidejte do omáčky také osmaženou pancettu.
  • Nakonec do pánve vyskládejte zpět kuřecí stehna (kůží nahoru) a pánev vložte do předehřáté trouby na cca 45 minut.
  • Kuře vyndejte z trouby, nechte ho 4-5 minut odpočívat a ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou. Podávejte ideálně s bramborovým či batátovým pyré.
Kalorie: 917kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: Kuřecí, Z jednoho hrnce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close