Go Back
květák

Květák alla Diavola

5 from 2 votes
Ďábelský dobrý květák, který je skvělou zeleninovou přílohou k masu, rybě nebo třeba k pošírovanému vejci. A na to, jak je jednoduchý na přípravu, je až podezřele dobrý!
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 ostrý nůž
  • 1 velké kuchyňské prkénko
  • 1 velká hluboká pánev

Ingredience

  • 1 celý květák
  • 6-8 ks sušených rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 menší chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic rajčatového protlaku
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Květák zbavte jádřince a nakrájejte ho na malé kousky. Odložte stranou. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olivové olej a orestujte na něm květák společně s nakrájenými sušenými rajčaty. Za občasného míchání vařte 10-12 minut nebo dokud květák nezačne tmavnout a lehce se opékat.
  • Mezitím si nakrájejte chilli papričky nadrobno a prolisujte stroužky česneku. Přidejte je k opečenému květáku a vařte 1-2 minuty nebo dokud česnek nezačne vonět.
  • Do pánve přidejte také rajčatový protlak, oregano a sójovou omáčku. Lehce promíchejte a vařte dalších 4-5 minut.
  • Pokračujte ve vaření a zlehka do pánve přilívejte vodu. Vždy promíchejte, aby se rajčatový protlak postupně smíchal s květákem a rovnoměrně se k němu přichytil.
  • Směs dochuťte štedrou špetkou soli a cca 1/4 lžičkou pepře. Promíchejte, ochutnejte a podle potřeby přidejte.
  • Když květák začne tmavnout a rajčatová pasta začne na okrajích růžiček karamelizovat, je květák připraven k podávání. Ozdobte čerstvým koriandrem nebo bazalkou a servírujte s pošírovaným vejcem nebo třeba grilovaným kuřecím prsem.
Kalorie: 367kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Americká, Italská
Klíčové slovo: Bez lepku, příloha, Snadné, Veganské, Vegetariánské