Ďábelský dobrý květák, který je skvělou zeleninovou přílohou k masu, rybě nebo třeba k pošírovanému vejci. A na to, jak je jednoduchý na přípravu, je až podezřele dobrý!
Počet porcí 4porce
Doba přípravy 10 minutesmin
Doba vaření 15 minutesmin
Celkový čas 25 minutesmin
Pomůcky
1 ostrý nůž
1 velké kuchyňské prkénko
1 velká hluboká pánev
Ingredience
1celýkvěták
6-8kssušených rajčat
3lžíceolivového oleje
2menšíchilli papričky
3stroužkyčesneku
5lžicrajčatového protlaku
1lžičkaoregana
1lžícesójové omáčky
sůl a pepř na dochucení
Postup
Květák zbavte jádřince a nakrájejte ho na malé kousky. Odložte stranou. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
Ve velké pánvi rozehřejte olivové olej a orestujte na něm květák společně s nakrájenými sušenými rajčaty. Za občasného míchání vařte 10-12 minut nebo dokud květák nezačne tmavnout a lehce se opékat.
Mezitím si nakrájejte chilli papričky nadrobno a prolisujte stroužky česneku. Přidejte je k opečenému květáku a vařte 1-2 minuty nebo dokud česnek nezačne vonět.
Do pánve přidejte také rajčatový protlak, oregano a sójovou omáčku. Lehce promíchejte a vařte dalších 4-5 minut.
Pokračujte ve vaření a zlehka do pánve přilívejte vodu. Vždy promíchejte, aby se rajčatový protlak postupně smíchal s květákem a rovnoměrně se k němu přichytil.
Směs dochuťte štedrou špetkou soli a cca 1/4 lžičkou pepře. Promíchejte, ochutnejte a podle potřeby přidejte.
Když květák začne tmavnout a rajčatová pasta začne na okrajích růžiček karamelizovat, je květák připraven k podávání. Ozdobte čerstvým koriandrem nebo bazalkou a servírujte s pošírovaným vejcem nebo třeba grilovaným kuřecím prsem.
Kalorie: 367kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Americká, Italská
Klíčové slovo: Bez lepku, příloha, Snadné, Veganské, Vegetariánské