Květák je podle mého názoru dost podceňovanou surovinou. Ostatně se mi to i nedávno potvrdilo. Ve svém okolí jsem si dělala rešerši, jakou zeleninu si nejčastěji domu koupíme, ale většinou nevíme, jak jí zpracovat. Květák vyhrál naprosto na celé čáře. Většinou ho koupíme, pár dní na něj koukáme, květák se zkazí a putuje do koše. A TO JE HROZNÁ ŠKODA!
Já mám třeba květák hrozně ráda. Když jsem byla malá, obalovaný květák s tatarkou byl mé oblíbené víkendové jídlo. V posledních letech jím ale smažená jídla o dost střídměji, a tak jsem květák zkoušela připravovat trochu jinak. Třeba v téhle lehce pikantní verzi, kdy květák využijete jako lehkou, a přitom sytou přílohu. Pokud tedy nebudete jako já. V této úpravě jsem schopná celou hlávku květáku sníst vlastně na posezení, takže to mám rovnou jako hlavní chod.
S čím květák servírovat?
Za mě je tohle dokonalá zeleninová příloha. Hodí se totiž snad ke všem zdrojům bílkovin, na které si jen vzpomenete. Jak vidíte na fotkách, já si ho nejčastěji dávám s pošírovaným vejcem. Když se totiž květák spojí s tím krásně tekutým žloutkem, je to nebe v hubě. Pokud ale dáváte přednost masu, jakýkoliv steak, kuře nebo ryba s ním budou fungovat skvěle.
Pokud jste zastánci rostlinné stravy, hodilo by se k němu smažené tofu a miska rýže. Nebo do pánve přidejte trochu cizrny a fazolí a uvidíte sami, jak skvělý vegetariánský pokrm vykouzlíte!
Květák alla Diavola
Pomůcky
- 1 ostrý nůž
- 1 velké kuchyňské prkénko
- 1 velká hluboká pánev
Ingredience
- 1 celý květák
- 6-8 ks sušených rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 menší chilli papričky
- 3 stroužky česneku
- 5 lžic rajčatového protlaku
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce sójové omáčky
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Květák zbavte jádřince a nakrájejte ho na malé kousky. Odložte stranou. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivové olej a orestujte na něm květák společně s nakrájenými sušenými rajčaty. Za občasného míchání vařte 10-12 minut nebo dokud květák nezačne tmavnout a lehce se opékat.
- Mezitím si nakrájejte chilli papričky nadrobno a prolisujte stroužky česneku. Přidejte je k opečenému květáku a vařte 1-2 minuty nebo dokud česnek nezačne vonět.
- Do pánve přidejte také rajčatový protlak, oregano a sójovou omáčku. Lehce promíchejte a vařte dalších 4-5 minut.
- Pokračujte ve vaření a zlehka do pánve přilívejte vodu. Vždy promíchejte, aby se rajčatový protlak postupně smíchal s květákem a rovnoměrně se k němu přichytil.
- Směs dochuťte štedrou špetkou soli a cca 1/4 lžičkou pepře. Promíchejte, ochutnejte a podle potřeby přidejte.
- Když květák začne tmavnout a rajčatová pasta začne na okrajích růžiček karamelizovat, je květák připraven k podávání. Ozdobte čerstvým koriandrem nebo bazalkou a servírujte s pošírovaným vejcem nebo třeba grilovaným kuřecím prsem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Květák alla Diavola je vynikajuci rychly recept, ja som pridala tofu rovno ku karfiolu a podavala som s pecenymi zemiakmi a chutilo vsetkym 😊
Moc děkuju! 🙂 S tím tofu je to geniální nápad!
Recept sa mi paci, urcite ho vyskusam, rada opat prekvapim dceru so zatom, ked pridu ku mne na obed opat s niecim novym. Srdecna vdaka za recept a inspiraciu.❤️
To jsem moc ráda a hlavně, ať chutná! :))