Nejprve si připravte kvásek. Odměřte si do menší misky cca 100ml vlažného mléka, přidejte 1 lžíci mouky, 1 lžíci cukru a důkladně promíchejte. Poté do směsi rozdrobte droždí, lehce promíchejte a nechte vzejít kvásek. Cca za 10 minut byste měli vidět značnou aktivitu – směs začne bublat a na povrchu se vám vytvoří taková bublající "čepička".
Do velké mísy od kuchyňského robota si dejte zbylé ingredience na těsto kromě másla. Jakmile máte kvásek aktivní, přidejte ho do mísy a začněte vypracovávat těsto.
Během hnětení můžete robotovi trochu pomoci a občas ho zastavit, kuchyňskou stěrkou stáhnout ingredience z okrajů mísy a zase robota spustit. Mějte při hnětení trpělivost, výsledné těsto může být uhnětené klidně až za 10-15 minut.
Jakmile máte pocit, že je těsto skoro zpracované, přidejte do mísy také na malé kostky nakrájené a změklé máslo. Nechte ho do těsta zapracovat a poté robota zastavte.
Hotové těsto by mělo jít snadno odlepit od háku, ale pořád nebude úplně hladké. Stále bude lehce lepivé, ale nebojte se toho. Je to záruka toho, že těsto nebude suché.
Těsto nechte ne teplém místě kynout cca 1-1,5h. Vzhledem k tomu, že borůvkové koláče budete péct hlavně v létě, počítejte s tím, že kynutí bude rychlejší. Řiďte se tím, že by těsto mělo cca zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, připravte si drobenku. Všechny ingredience na drobenku dejte do větší misky a pomocí špiček prstů drobenku vypracujte. Hotovou drobenku uložte do lednice, ať vám zbytečně nezměkne, než jí budete potřebovat.
Připravte si 2 plechy na pečení vyložené pečicím papírem. Pracovní plochu si lehce podsypte moukou, vykynuté těsto si rozdělte na 16 kousků (cca o 50g), a každý rukou vypracujte do malé kuličky. Ty skládejte rovnou na plech s dostatečnými rozestupy a nechte ještě půl hodinky kynout.
Vezměte si skleničku, jejíž dno "namočte" v mouce a každý koláč skleničkou na středu zmáčkněte, aby se vám vytvořil prostor pro náplň.
Pomocí špiček prstů pak tento prostor ještě víc vytvarujte, ať máte okraje co nejtenčí - i ty okraje, které se vám budou zdát tenké, nakonec ještě v troubě nakynout, takže opravdu stačí, když okraj bude mít 3-4mm.
Nyní si troubu předehřejte na 180℃.
Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a důkladně naplňte borůvkami. Borůvky doporučuji ochutnat, pokud by byly kyselejší, je na vašem uvážení, jestli je před plněním nepromícháte s 1-2 lžícemi krupicového cukru.
Borůvkami naplňte střed koláčů tak, aby opravdu borůvky skoro "přetékaly". S borůvkami tedy opravdu nešetřete a udělejte na každém koláči poctivou borůvkovou pyramidu.
Každý koláč pak posypte drobenkou tak, aby borůvky nebyly skoro vidět a drobenka pokryla i okraje koláčů. Plech s koláči vložte do předehřáté trouby.
Koláče pečte zhruba 15 minut, až jsou okraje krásně zlatavé. Pokud je budete péct ve dvou vrstvách nad sebou, nezapomeňte je v polovině pečení obrátit a prohodit pozice v troubě.
Hotové koláče vyndejte z trouby a ještě horké potřete okraje rozpuštěným máslem.