Troubu si předehřejte na 220°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
Lilky rozpulte, každou polovinu následně podélně rozřízněte a tu pak nakrájejte na menší 2-3 klínky. Lehce je osolte, zakápněte lžicí olivového oleje a vyskládejte na připravený plech.
Lilky následně dejte do předehřáté trouby a pečte cca 35 minut.
Mezitím si pečivo nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a kostičky chleba na něm orestujte do křupava. Trvá to cca 8-10 minut.
Jakmile jsou krutony dozlatova opečené, posypte je nastrouhaným parmezánem, promíchejte a stáhněte z plotny. Nechte zcela vychladnout.
Do salátové mísy dejte zbývající 2 lžíce olivového oleje, oregano, špetku soli a pepře a dobře promíchejte. Jakmile je lilek upečený, vhoďte ho do mísy a promíchejte s olivovým základem.
Rajče na dresink nakrájejte na čtvrtiny a dejte ho do kuchyňského mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Vymixujte do hladka.
Masité rajče i mozzarellu si nakrájejte na plátky. Na servírovací talíř pak rovnoměrně rozdělte opečený lilek, plátky rajčat a mozzarellu. Přelijte rajčatovou vinagrettou a dozdobte kváskovými krutony.