Go Back
buchta

Nedělní buchta s meruňkami a drobenkou

Jednoduchá nedělní buchta, do které můžete přidat ovoce dle sezóny. Já jí mám nejradši s meruňkami, ale jakákoliv ovocná kombinace bude fungovat skvěle.
Počet porcí 12 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 15 minutes

Pomůcky

  • 1 koláčová forma

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 190 g másla (pokojové teploty)
  • 125 g řeckého tučného jogurtu
  • 3 celá vejce (velikost M)
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na ovesnou drobenku

  • 150 g ovesných vloček
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g studeného másla

Na dokončení:

  • 250 g čerstvých malin
  • 500 g meruněk (nakrájené na čtvrtiny)

Postup

  • Nejprve si připravte drobenku. Do větší mísy nasypte ovesné vločky a cukr. Přidejte k nim také sůl, vanilkový extrakt a na kostky nakrájené studené máslo. Pomocí špiček prstů vypracujte drobenku a odložte do lednice.
  • Troubu si předehřejte na 170 ℃ a připravte si koláčovou formu, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, cukr, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. Promíchejte, aby se ingredience promíchaly.
  • Do mísy přidejte také máslo, jogurt, vejce, žloutek a vanilku. Na kuchyňský robot nasaďte K-metlu a ingredience společně vyšlehejte do hladkého těsta.
  • Mísu nyní vyndejte z robota, do těsta vmíchejte polovinu čerstvých malin a pomocí kuchyňské stěrky je opatrně vmíchejte do těsta.
  • Hotové těsto nalijte do koláčové formy a rovnoměrně ho ve formě rozprostřete. Navrch po celé ploše vyskládejte meruňky a maliny a posypte ovesnou drobenkou.
  • Koláč pečte v předehřáté troubě cca 55 minut až hodinu. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí. Koláč bude vláčnější, protože do něj ovoce pustí šťávu, ale na špejli by vám po jejím vytažení z těsta nemělo zůstat víc než jen malé drobečky.
  • Upečený koláč nechte zcela vychladnout. Před podáváním ho můžete ještě navíc posypat moučkovým cukrem.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Sladké, Snadné