Go Back
Gochujang treska

Pikantní treska s rýží

Připravte si sytou večeři s treskou, nadýchanou rýží, křupavým okurkovým salátem a pikantní omáčkou gochujang. Je svěží, zdravá a jako bonus skvěle chutná.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza
  • 1 hrnec na rýži
  • 1 menší pánev

Ingredience

  • 300 g rýže basmati
  • 4 filety tresky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl na dochucení
  • 4 jarní cibulky
  • 1/2 okurky
  • 25g čerstvého koriandru
  • 50 g másla
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 20 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g Gochujang pasty (lze nahradit jinou chilli pastou nebo rajčatovým protlakem pro nepálivou variantu)
  • 150 ml vody
  • 2 limety

Postup

  • Dejte si vařit rýži. Rýži nejprve důkladně propláchněte, poté dejte vařit v odpovídajícím množství vody a přiveďte k varu. Lehce osolte, snižte plamen na minimum a nechte rýži dusit, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Poté rýži úplně odstavte a nechte ještě 10 minut dojít pod poklicí.
  • Následně si připravte bylinkový salát. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a oddělte bílé části od zelených. Okurku nakrájejte na tenké půlměsíčky. Listy koriandru natrhejte. V míse smíchejte okurku, koriandr a zelené části jarních cibulek a dejte stranou.
  • Poté si připravte omáčku. Česnek nakrájejte na jemné plátky a zázvor nastrouhejte. V pánvi nechte rozpustit máslo a jakmile se zpění, přidejte do česnek, zázvor a bílé části jarní cibulky. Vařte 4-5 minut, dokud česnek nezačne hnědnout, pak přidejte cukr a vařte další minutu.
  • Přidejte gochujang pastu a vodu a vařte další 2-3 minuty, dokud se všechny ingredience hezky nespojí. Dochuťte šťávou z 1 limety.
  • Filety z tresky osušte papírovou utěrkou. Lehce je posypte kmínem a špetkou soli.
  • Filety z tresky vložte do horkovzdušné fritézy a smažte při 220 °C po dobu 5 minut nebo dokud nejsou propečené. Že je ryba uvařená, poznáte tak, že do její nejsilnější části píchnete špejlí a špejle rybou krásně projde, aniž by kladla odpor.
  • Na jednu stranu misky dejte rýži a na druhou filet z tresky. Tresku přelijte připravenou omáčkou, přidejte bylinkový salát a 1/4 druhé limetky.
Kalorie: 598kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Bez lepku, ryba, Zdravé