Pikantní treska s rýží

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
5. 2. 2025

Treska je pro mě taková tichá hrdinka rybího světa. Skromná, nenápadná, ale když ji správně připravíte, umí udělat na talíři hotový zázrak. A přesně o tom je dnešní recept. Rychlá, jednoduchá, ale přitom plná chutí, které vás přenesou někam mezi pobřeží Středozemního moře a exotickou Asii. Už cítíte tu vůni?

Nebudu vám lhát, treska pro mě dřív nebyla láska na první pohled. Vždycky jsem si ji spojovala s obyčejným filé z mrazáku, které se podávalo s rozvařenými bramborami a tak nějak postrádalo jiskru. Jenže pak jsem ji jednou ochutnala v pořádně okořeněné verzi – šťavnatá, voňavá a s pikantním nádechem. A od té doby vím, že treska si zaslouží mnohem víc pozornosti! Dneska vám ukážu, jak z ní vykouzlit dokonalé jídlo, které zvládnete za pár minut.

treska

Proč stojí za to dát tresce šanci?

  • Je lehká, ale zasytí. Treska je skvělá volba, pokud chcete něco zdravého, ale zároveň nechcete odcházet od stolu hladoví. Zároveň ve vás ale nevyvolá pocit nacpaného břicha k prasknutí a nebudete mít nutkání jít hned po obědě do postele.
  • Rychlá příprava. Žádné dlouhé marinování, žádné složité postupy – stačí pár surovin a máte hotovo.
  • Dokonale přijímá chutě. Treska je skvělá v tom, že se skamarádí skoro s každým kořením. A přesně toho v tomto receptu využijeme!

Jak jste na tom vy, máte rádi pikantní jídla? Jak nejraději připravujete ryby? Dejte mi vědět v komentářích nebo mi napište na Instagramu. Ať si recept připravíte k večeři nebo jako rychlý oběd, věřím, že si ho zamilujete stejně jako já! A sami uznáte, že treska vůbec nemusí být nudná.

A až zjistíte, že vás treska na talíři může bavit, mám pro vás další skvělý recept – Treska s cizrnou a rajčaty. Já jí mám v tomto podání strašně ráda a třeba v létě je to mé velice oblíbené jídlo.

Gochujang treska

Pikantní treska s rýží

Připravte si sytou večeři s treskou, nadýchanou rýží, křupavým okurkovým salátem a pikantní omáčkou gochujang. Je svěží, zdravá a jako bonus skvěle chutná.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza
  • 1 hrnec na rýži
  • 1 menší pánev

Ingredience
  

  • 300 g rýže basmati
  • 4 filety tresky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl na dochucení
  • 4 jarní cibulky
  • 1/2 okurky
  • 25g čerstvého koriandru
  • 50 g másla
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 20 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g Gochujang pasty (lze nahradit jinou chilli pastou nebo rajčatovým protlakem pro nepálivou variantu)
  • 150 ml vody
  • 2 limety

Postup
 

  • Dejte si vařit rýži. Rýži nejprve důkladně propláchněte, poté dejte vařit v odpovídajícím množství vody a přiveďte k varu. Lehce osolte, snižte plamen na minimum a nechte rýži dusit, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Poté rýži úplně odstavte a nechte ještě 10 minut dojít pod poklicí.
  • Následně si připravte bylinkový salát. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a oddělte bílé části od zelených. Okurku nakrájejte na tenké půlměsíčky. Listy koriandru natrhejte. V míse smíchejte okurku, koriandr a zelené části jarních cibulek a dejte stranou.
  • Poté si připravte omáčku. Česnek nakrájejte na jemné plátky a zázvor nastrouhejte. V pánvi nechte rozpustit máslo a jakmile se zpění, přidejte do česnek, zázvor a bílé části jarní cibulky. Vařte 4-5 minut, dokud česnek nezačne hnědnout, pak přidejte cukr a vařte další minutu.
  • Přidejte gochujang pastu a vodu a vařte další 2-3 minuty, dokud se všechny ingredience hezky nespojí. Dochuťte šťávou z 1 limety.
  • Filety z tresky osušte papírovou utěrkou. Lehce je posypte kmínem a špetkou soli.
  • Filety z tresky vložte do horkovzdušné fritézy a smažte při 220 °C po dobu 5 minut nebo dokud nejsou propečené. Že je ryba uvařená, poznáte tak, že do její nejsilnější části píchnete špejlí a špejle rybou krásně projde, aniž by kladla odpor.
  • Na jednu stranu misky dejte rýži a na druhou filet z tresky. Tresku přelijte připravenou omáčkou, přidejte bylinkový salát a 1/4 druhé limetky.
Kalorie: 598kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Bez lepku, ryba, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close