Treska je pro mě taková tichá hrdinka rybího světa. Skromná, nenápadná, ale když ji správně připravíte, umí udělat na talíři hotový zázrak. A přesně o tom je dnešní recept. Rychlá, jednoduchá, ale přitom plná chutí, které vás přenesou někam mezi pobřeží Středozemního moře a exotickou Asii. Už cítíte tu vůni?
Nebudu vám lhát, treska pro mě dřív nebyla láska na první pohled. Vždycky jsem si ji spojovala s obyčejným filé z mrazáku, které se podávalo s rozvařenými bramborami a tak nějak postrádalo jiskru. Jenže pak jsem ji jednou ochutnala v pořádně okořeněné verzi – šťavnatá, voňavá a s pikantním nádechem. A od té doby vím, že treska si zaslouží mnohem víc pozornosti! Dneska vám ukážu, jak z ní vykouzlit dokonalé jídlo, které zvládnete za pár minut.

Proč stojí za to dát tresce šanci?
- Je lehká, ale zasytí. Treska je skvělá volba, pokud chcete něco zdravého, ale zároveň nechcete odcházet od stolu hladoví. Zároveň ve vás ale nevyvolá pocit nacpaného břicha k prasknutí a nebudete mít nutkání jít hned po obědě do postele.
- Rychlá příprava. Žádné dlouhé marinování, žádné složité postupy – stačí pár surovin a máte hotovo.
- Dokonale přijímá chutě. Treska je skvělá v tom, že se skamarádí skoro s každým kořením. A přesně toho v tomto receptu využijeme!
Jak jste na tom vy, máte rádi pikantní jídla? Jak nejraději připravujete ryby? Dejte mi vědět v komentářích nebo mi napište na Instagramu. Ať si recept připravíte k večeři nebo jako rychlý oběd, věřím, že si ho zamilujete stejně jako já! A sami uznáte, že treska vůbec nemusí být nudná.
A až zjistíte, že vás treska na talíři může bavit, mám pro vás další skvělý recept – Treska s cizrnou a rajčaty. Já jí mám v tomto podání strašně ráda a třeba v létě je to mé velice oblíbené jídlo.

Pikantní treska s rýží
Pomůcky
- 1 horkovzdušná fritéza
- 1 hrnec na rýži
- 1 menší pánev
Ingredience
- 300 g rýže basmati
- 4 filety tresky
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl na dochucení
- 4 jarní cibulky
- 1/2 okurky
- 25g čerstvého koriandru
- 50 g másla
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 20 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 50 g Gochujang pasty (lze nahradit jinou chilli pastou nebo rajčatovým protlakem pro nepálivou variantu)
- 150 ml vody
- 2 limety
Postup
- Dejte si vařit rýži. Rýži nejprve důkladně propláchněte, poté dejte vařit v odpovídajícím množství vody a přiveďte k varu. Lehce osolte, snižte plamen na minimum a nechte rýži dusit, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Poté rýži úplně odstavte a nechte ještě 10 minut dojít pod poklicí.
- Následně si připravte bylinkový salát. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a oddělte bílé části od zelených. Okurku nakrájejte na tenké půlměsíčky. Listy koriandru natrhejte. V míse smíchejte okurku, koriandr a zelené části jarních cibulek a dejte stranou.
- Poté si připravte omáčku. Česnek nakrájejte na jemné plátky a zázvor nastrouhejte. V pánvi nechte rozpustit máslo a jakmile se zpění, přidejte do česnek, zázvor a bílé části jarní cibulky. Vařte 4-5 minut, dokud česnek nezačne hnědnout, pak přidejte cukr a vařte další minutu.
- Přidejte gochujang pastu a vodu a vařte další 2-3 minuty, dokud se všechny ingredience hezky nespojí. Dochuťte šťávou z 1 limety.
- Filety z tresky osušte papírovou utěrkou. Lehce je posypte kmínem a špetkou soli.
- Filety z tresky vložte do horkovzdušné fritézy a smažte při 220 °C po dobu 5 minut nebo dokud nejsou propečené. Že je ryba uvařená, poznáte tak, že do její nejsilnější části píchnete špejlí a špejle rybou krásně projde, aniž by kladla odpor.
- Na jednu stranu misky dejte rýži a na druhou filet z tresky. Tresku přelijte připravenou omáčkou, přidejte bylinkový salát a 1/4 druhé limetky.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.