Go Back

Recept na kynuté buchty

Kynuté buchty, které jsou měkké a nadýchané jako polštářek. Dokonalý příklad toho, jak něco tak jednoduchého může být neodolatelně lahodné.
Počet porcí 24 buchet
Doba přípravy 2 hours 15 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celkový čas 3 hours

Pomůcky

  • 1 velký pekáč
  • 1 kuchyňský robot (nebo silné ruce na zadělání těsta)
  • 1 velká hluboká mísa

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 4 g soli
  • 115 g másla (rozpuštěné, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 230 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí (nebo 15g sušeného droždí)
  • kůra z 1/2 citronu

Na makovou náplň

  • 200 g mletého máku
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice
  • 50 g krupicového cukru (můžete přidat/ubrat dle chuti)
  • 1/2 lžičky citronové kůry

Na tvarohovou náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 65 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky citronové kůry

Na povidlovou náplň

  • 300 g kvalitních povidel
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce rumu (můžete vynechat)

Na dokončení

  • 75 g rozpuštěného másla na vymazání pekáče a pomazání buchet

Postup

  • Nejprve si připravte kvásek. Odměřte si do menší misky cca 100ml vlažného mléka, přidejte 1 lžíci mouky, 1 lžíci cukru a důkladně promíchejte. Poté do směsi rozdrobte droždí, lehce promíchejte a nechte vzejít kvásek. Cca za 10 minut byste měli vidět značnou aktivitu - směs začne bublat a na povrchu se vám vytvoří taková bublající "čepička".
  • Do velké mísy od kuchyňského robota si dejte zbylé ingredience na těsto a jakmile máte kvásek aktivní, přidejte ho do mísy a začněte vypracovávat těsto. Pokud máte kuchyňského robota, půjde to samo. Do kuchyňského robotu nasaďte hnětač a na mírnou rychlost vypracujte pomalu pružné, hladké a kompaktní těsto.
  • Jakmile máte těsto hotové (a nemějte obavy, zadělává se opravdu dlouho, takže buďte trpěliví), přeneste ho na nějaké teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte kynout tak, aby alespoň zdvojnásobilo svůj objem.
  • Nyní si připravte pekáč, ve kterém budete buchty péct a důkladně jej vymažte rozpuštěným máslem. Vykynuté těsto vyklopte na připravenou pracovní plochu. Rozválejte ho na větší obdélník, silný asi 0,5cm a rozdělte jej na 24 kousků.
  • Každý kousek těsta pak ještě trochu rozválejte, do středu dejte cca 1 polévkovou lžíci náplně a opatrně buchty zabalte. Každý kousek pak ještě znovu pomažte rozpuštěným máslem a vyskládejte vedle sebe na pekáč.
  • Buchty pečte v troubě předehřáté na 180°C cca 45 minut dozlatova. Pekáč buchet vyndejte z trouby, buchty nechte trochu vychladnout, pocukrujte a až budou zcela vychladlé, podávejte. Dobrou chuť.
Kalorie: 364kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Kynuté, Pro děti, Vegetariánské