Kynuté buchty, které zvládne každý

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
25. 11. 2023

Kynuté buchty, které jsou měkké a nadýchané jako polštářek. Dokonalý příklad toho, jak něco tak jednoduchého může být neodolatelně lahodné. Ať už je naplníte tradiční povidlovou náplní, svěžím tvarohem, nebo snad mákem, výsledek bude vždy stejně působivý.

Tento recept se v naší rodině dědí z generace na generaci. A vždy přinese úsměvy na tváře všech členů domácnosti. Domácí kynuté jsou totiž symbolem pohody a tradice. A vždy, když provoní celý náš dům, víte, že se chystá něco výjimečného.

Na co si dát pozor u kynutého těsta?

Příprava kynutého těsta může být pro některé z vás výzvou. Proto mám pro vás tipy, díky kterým se vám kynuté těsto vždy povede. A bude dokonalé!

  • Správná teplota ingrediencí. Ujistěte se, že všechny ingredience jsou v pokojové teplotě, zejména mléko a máslo. Příliš studené ingredience mohou zpomalit kynutí těsta.
  • Kvalitní droždí a jeho čerstvost. Používejte nejlépe čerstvé droždí. Pokud používáte sušené droždí, zkontrolujte datum expirace a ujistěte se, že jsou kvasinky stále aktivní.
  • Pozvolné přidávání mouky. Přidávejte mouku postupně a nechte těsto, aby mouku postupně vstřebalo. Příliš mnoho mouky může těsto vést k tomu, že těsto bude příliš hutné a těžké.
  • Dostatečné míchání a hnětení. Důkladně míchejte a hněťte těsto, aby se vyvinula lepivost a pružnost. To je klíčové pro správnou strukturu buchet.
  • Klidné prostředí pro kynutí. Těsto nechte kynout na teplém místě bez průvanu. Chlad a průvan mohou proces kynutí zpomalit nebo zastavit.
buchty

A čím buchty vlastně naplnit?

Variant máte hněd několik. Mezi ty nejběžnější patří mák, tvaroh a nebo povidla. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, nikdy nemůžete šlápnout vedle.

  • Maková náplň. Mléko přiveďte k varu a přidejte cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mletý mák a za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Dochuťte rumem a skořící. Před plněním buchet nechte makovou náplň zcela vychladnout.
  • Tvarohová náplň. V míse důkladně promíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr a vejce. Přidejte citronovou kůru a důkladně promíchejte, dokud není směs hladká. Tvarohovou náplň nechte chvíli vychladnout v lednici, aby byla pevnější a lépe se s ní pracovalo.
  • Povidlová náplň. V míse smíchejte povidla, skořici a rum. Dobře promíchejte, dokud není směs hladká.

Recept na kynuté buchty

Kynuté buchty, které jsou měkké a nadýchané jako polštářek. Dokonalý příklad toho, jak něco tak jednoduchého může být neodolatelně lahodné.
Počet porcí 24 buchet
Doba přípravy 2 hours 15 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celkový čas 3 hours

Pomůcky

  • 1 velký pekáč
  • 1 kuchyňský robot (nebo silné ruce na zadělání těsta)
  • 1 velká hluboká mísa

Ingredience
  

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 4 g soli
  • 115 g másla (rozpuštěné, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 230 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí (nebo 15g sušeného droždí)
  • kůra z 1/2 citronu

Na makovou náplň

  • 200 g mletého máku
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice
  • 50 g krupicového cukru (můžete přidat/ubrat dle chuti)
  • 1/2 lžičky citronové kůry

Na tvarohovou náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 65 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky citronové kůry

Na povidlovou náplň

  • 300 g kvalitních povidel
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce rumu (můžete vynechat)

Na dokončení

  • 75 g rozpuštěného másla na vymazání pekáče a pomazání buchet

Postup
 

  • Nejprve si připravte kvásek. Odměřte si do menší misky cca 100ml vlažného mléka, přidejte 1 lžíci mouky, 1 lžíci cukru a důkladně promíchejte. Poté do směsi rozdrobte droždí, lehce promíchejte a nechte vzejít kvásek. Cca za 10 minut byste měli vidět značnou aktivitu – směs začne bublat a na povrchu se vám vytvoří taková bublající "čepička".
  • Do velké mísy od kuchyňského robota si dejte zbylé ingredience na těsto a jakmile máte kvásek aktivní, přidejte ho do mísy a začněte vypracovávat těsto. Pokud máte kuchyňského robota, půjde to samo. Do kuchyňského robotu nasaďte hnětač a na mírnou rychlost vypracujte pomalu pružné, hladké a kompaktní těsto.
  • Jakmile máte těsto hotové (a nemějte obavy, zadělává se opravdu dlouho, takže buďte trpěliví), přeneste ho na nějaké teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte kynout tak, aby alespoň zdvojnásobilo svůj objem.
  • Nyní si připravte pekáč, ve kterém budete buchty péct a důkladně jej vymažte rozpuštěným máslem. Vykynuté těsto vyklopte na připravenou pracovní plochu. Rozválejte ho na větší obdélník, silný asi 0,5cm a rozdělte jej na 24 kousků.
  • Každý kousek těsta pak ještě trochu rozválejte, do středu dejte cca 1 polévkovou lžíci náplně a opatrně buchty zabalte. Každý kousek pak ještě znovu pomažte rozpuštěným máslem a vyskládejte vedle sebe na pekáč.
  • Buchty pečte v troubě předehřáté na 180°C cca 45 minut dozlatova. Pekáč buchet vyndejte z trouby, buchty nechte trochu vychladnout, pocukrujte a až budou zcela vychladlé, podávejte. Dobrou chuť.
Kalorie: 364kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Kynuté, Pro děti, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste recept na buchty?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close