Cibuli, mrkev a nakládanou papriku si nakrájejte nadrobno a odložte stranou.
Kuřecí stehna nakrájejte cca na 1 cm velké kostičky. Čím menší kousky masa budete mít, tím lepší - rýže se pak kolem masa krásně obalí a nenaruší to celkovou strukturu.
V hlubší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm maso společně s mrkví. Směs osolte cca 1/2 lžičkou soli a restujte tak, aby se maso zatáhlo a opeklo hezky dozlatova a mrkev lehce změkla.
Poté do pánve přidejte také cibuli a restujte další minutu. Přidejte rajčatový protlak, sladkou papriku, hrášek, nakládanou papriku a dobře promíchejte.
Rýži propláchněte a přidejte do pánve. Promíchejte s ostatními ingrediencemi, aby se rýže lehce orestovala a obalila tukem. Znovu osolte, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
Jakmile se směs začne vařit, snižte plamen, přiklopte a za občasného míchání vařte cca 20 minut nebo dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu a nebude hotová.
Hotové rizoto načechrejte vidličkou a podávejte se strouhaným sýrem a nakládanými okurkami.