Go Back
Srbské rizoto

Srbské rizoto

3 from 1 vote
Rizoto, které s tím italským nemá vůbec nic společného. I tak na něj většina z nás s chutí vzpomíná, protože to je naprostá klasika školních jídelen.
Počet porcí 6 porcí
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 30 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev

Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 600 g vykoštěných kuřecích stehen
  • 1 žlutá cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g mraženého hrášku
  • 3 lžíce nakládaných paprik
  • 350 g dlouhozrné rýže
  • 700 ml vývaru
  • 1 lžička soli
  • strouhaný eidam k podávání
  • nakládané okurky k podávání

Postup

  • Cibuli, mrkev a nakládanou papriku si nakrájejte nadrobno a odložte stranou.
  • Kuřecí stehna nakrájejte cca na 1 cm velké kostičky. Čím menší kousky masa budete mít, tím lepší - rýže se pak kolem masa krásně obalí a nenaruší to celkovou strukturu.
  • V hlubší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm maso společně s mrkví. Směs osolte cca 1/2 lžičkou soli a restujte tak, aby se maso zatáhlo a opeklo hezky dozlatova a mrkev lehce změkla.
  • Poté do pánve přidejte také cibuli a restujte další minutu. Přidejte rajčatový protlak, sladkou papriku, hrášek, nakládanou papriku a dobře promíchejte.
  • Rýži propláchněte a přidejte do pánve. Promíchejte s ostatními ingrediencemi, aby se rýže lehce orestovala a obalila tukem. Znovu osolte, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  • Jakmile se směs začne vařit, snižte plamen, přiklopte a za občasného míchání vařte cca 20 minut nebo dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu a nebude hotová.
  • Hotové rizoto načechrejte vidličkou a podávejte se strouhaným sýrem a nakládanými okurkami.
Kalorie: 483kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Rychlé, Snadné