Cuketu si nakrájejte na 2-3 mm silná kolečka. Stroužek česneku si oloupejte a listy bazalky nahrubo nasekejte.
V pánvi rozpalte olej a přidejte oloupaný stroužek česneku. Jakmile začne zlátnout, z pánve ho vyndejte.
Postupně v ochuceném oleji smažte na plátky nakrájenou cuketu. Smažte jí po částech, ať má cuketa v pánvi dost prostoru, aby se každý kousek opravdu hezky osmažil dozlatova.
Osmažené plátky cukety vyskládejte na papírovou utěrku a nechte je lehce okapat.
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Vodu osolte a dejte do ní vařit těstoviny. Vařte je dle návodu na obalu tak dlouho, aby byly al dente. Část vody z těstovin si odložte stranou.
Do rozehřáté pánve vraťte osmažené plátky cukety, přidejte uvařené špagety, máslo a čerstvou bazalku. Promíchejte a přidejte trochu vody z těstovin.
Pánev nyní odstavte z plotny, směs už není třeba dál prohřívat. Přidejte čerstvě nastrouhaný parmezán a dobře promíchejte. Postupně přidávejte po troškách vodu z těstovin a dále míchejte, dokud se vám nevytvoří krásně krémová omáčka.
Hotové těstoviny můžete dochutit čerstvě namletým pepřem a rozdělte je na talíře. Podávejte ideálně ihned, ozdobené extra lístky bazalky.