Nejprve si připravte kávu. Po uvaření do kávy vmíchejte hnědý cukr a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nechte poté kávu vychladnout na pokojovou teplotu.
Opatrně oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do jedné středně velké mísy a bílky do druhé.
Do mísy se žloutky přidejte bílý cukr a šlehejte tak dlouho, dokud nedosáhnete nadýchané, světlé konzistence. Počítejte s tím, že šlehání zabere i 10 minut. Poté do směsi opatrně vmíchejte mascarpone.
Bílky vyšlehejte do tuha, až se vám budou navrchu tvořit lesklé špičky. Bílky po částech vmíchejte do směsi s mascarpone. Bílky zapracovávejte kuchyňskou stěrkou velmi opatrně, abyste směs zachovali nadýchanou.
Nyní je čas tiramisu poskládat. Piškoty jen lehce namočte do kávy. Opravdu je jen opatrně smočte ve vychladlé kávě. Pokud by byly piškoty namočené příliš, bylo by výsledně tiramisu vodnatné a nekonzistentní.
Piškoty vyskládejte v jedné vrstvě do formy na tiramisu a potřete 1/2 mascarpone směsi. Pokračujte s další vrstvou piškotů a zakončete zbývající mascarpone směsí.
Aby se chutě hezky spojily a tiramisu si pěkně sedlo, doporučuji jej uložit zakryté potravinovou folii do lednice přes noc. Pokud nemáte čas, uložte jej do lednice alespoň na 4 hodiny. Poté jej vyndejte a posypte kakaem. Dobrou chuť!