Go Back

Tiramisu

Tiramisu je pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších italských dezertů. Skládá se z dlouhých piškotů namočených v kávě a dokonalého krému z mascarpone. Je bohaté na chuť, krémové a zároveň neskutečně lehké.
Počet porcí 9
Doba přípravy 15 minutes
Celkový čas 15 minutes

Ingredience

  • 250 g dlouhých cukrářských piškotů
  • 4 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 500 g mascarpone
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 ml čerstvé kávy
  • 1 lžička třtinového cukru

Na dokončení

  • 2-3 lžíce holandského kakaa

Postup

  • Nejprve si připravte kávu. Po uvaření do kávy vmíchejte hnědý cukr a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nechte poté kávu vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Opatrně oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do jedné středně velké mísy a bílky do druhé.
  • Do mísy se žloutky přidejte bílý cukr a šlehejte tak dlouho, dokud nedosáhnete nadýchané, světlé konzistence. Počítejte s tím, že šlehání zabere i 10 minut. Poté do směsi opatrně vmíchejte mascarpone.
  • Bílky vyšlehejte do tuha, až se vám budou navrchu tvořit lesklé špičky. Bílky po částech vmíchejte do směsi s mascarpone. Bílky zapracovávejte kuchyňskou stěrkou velmi opatrně, abyste směs zachovali nadýchanou.
  • Nyní je čas tiramisu poskládat. Piškoty jen lehce namočte do kávy. Opravdu je jen opatrně smočte ve vychladlé kávě. Pokud by byly piškoty namočené příliš, bylo by výsledně tiramisu vodnatné a nekonzistentní.
  • Piškoty vyskládejte v jedné vrstvě do formy na tiramisu a potřete 1/2 mascarpone směsi. Pokračujte s další vrstvou piškotů a zakončete zbývající mascarpone směsí.
  • Aby se chutě hezky spojily a tiramisu si pěkně sedlo, doporučuji jej uložit zakryté potravinovou folii do lednice přes noc. Pokud nemáte čas, uložte jej do lednice alespoň na 4 hodiny. Poté jej vyndejte a posypte kakaem. Dobrou chuť!

Poznámky

Před mícháním nechte mascarpone dojít na pokojovou teplotu. Tím zajistíte, že se mascarpone hezky spojí s ostatními ingrediencemi a nevzniknou vám hrudky.
Při šlehání bílků se snažte dosáhnout tuhých špiček, ale dávejte pozor, abyste je nepřešlehali.
Ačkoli může být lákavé se do tiramisu hned vrhnout, nechte ho skutečně odležet v lednici. Vyplatí se to. 
Zbylé tiramisu můžete přikryté skladovat v chladničce 3-4 dny. Čím dříve ho však zkonzumujete, tím lepší bude jeho struktura i chuť.
Kalorie: 418kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Pro děti, Rychlé, Vegetariánské, Základní recepty