Tiramisu – to pravé po italsku

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
29. 10. 2023

Tiramisu je pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších italských dezertů. Skládá se z dlouhých piškotů namočených v kávě a dokonalého krému z mascarpone. Je bohatý na chuť, krémový a zároveň neskutečně lehký.

Klasické tiramisu si snadno připravíte jen z pár ingrediencí, jejich kombinace je ale doslova božská. Doporučuji do kávy přidat trochu třtinového cukru. Cukr dodá kávě hloubku a zároveň zjemní její chuť. Tiramisu si pak zamilují i vaše děti. Piškoty si samozřejmě můžete upéct domácí. Já ale většinou používám ty kupované (nejlepší mám vyzkoušené ty z Lidlu). A mascarpone? To je svatý grál celého receptu. Takže na něm rozhodně nešetřete a kupte si kvalitní, které bude bohaté jak na chuť, tak celkové na texturu.

Na co si dát pozor při přípravě tiramisu?

  • Namáčení piškotů. Častou chybou, se kterou se u přípravy tiramisu potkávám, je příliš poctivé namáčení piškotů. Tady opravdu platí, že méně je více. Piškoty do kávy opravdu jen na vteřinku smočte. Pokud kávy nasáknou příliš, výsledné tiramisu bude vodnaté a vy tak nebudete s výsledkem spokojeni.
  • Šlehání. Vyšlehat žloutky s cukrem do dokonalé pěny není otázkou 2-3 minut. Buďte opravdu trpěliví a žloutky s cukrem vyšlehejte poctivě, do dokonalé nadýchané pěny. Pěna by měla být světlá, hustá a z metličky by měla sotva stékat.
  • Pokojová teplota všech surovin. Jak tomu u přípravy dezertů většinou bývá, nejlepší je nechat ingredience 1-2 hodiny odpočívat na kuchyňské lince. Obzvlášť to v tomto receptu platí pro mascarpone. To obsahuje spoustu mléčného tuku, který by se v případě teplotního šoku mohl začít oddělovat od ostatních ingrediencí a krém by se vám srazil.

Baví vás tyto recepty na jednoduché a rychlé dezerty, po kterých se vždy jen zapráší? Pak musíte vyzkoušet také můj recept na to nejčokoládovější brownies!

Tiramisu

Tiramisu je pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších italských dezertů. Skládá se z dlouhých piškotů namočených v kávě a dokonalého krému z mascarpone. Je bohaté na chuť, krémové a zároveň neskutečně lehké.
Počet porcí 9
Doba přípravy 15 minutes
Celkový čas 15 minutes

Ingredience
  

  • 250 g dlouhých cukrářských piškotů
  • 4 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 500 g mascarpone
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 ml čerstvé kávy
  • 1 lžička třtinového cukru

Na dokončení

  • 2-3 lžíce holandského kakaa

Postup
 

  • Nejprve si připravte kávu. Po uvaření do kávy vmíchejte hnědý cukr a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nechte poté kávu vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Opatrně oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do jedné středně velké mísy a bílky do druhé.
  • Do mísy se žloutky přidejte bílý cukr a šlehejte tak dlouho, dokud nedosáhnete nadýchané, světlé konzistence. Počítejte s tím, že šlehání zabere i 10 minut. Poté do směsi opatrně vmíchejte mascarpone.
  • Bílky vyšlehejte do tuha, až se vám budou navrchu tvořit lesklé špičky. Bílky po částech vmíchejte do směsi s mascarpone. Bílky zapracovávejte kuchyňskou stěrkou velmi opatrně, abyste směs zachovali nadýchanou.
  • Nyní je čas tiramisu poskládat. Piškoty jen lehce namočte do kávy. Opravdu je jen opatrně smočte ve vychladlé kávě. Pokud by byly piškoty namočené příliš, bylo by výsledně tiramisu vodnatné a nekonzistentní.
  • Piškoty vyskládejte v jedné vrstvě do formy na tiramisu a potřete 1/2 mascarpone směsi. Pokračujte s další vrstvou piškotů a zakončete zbývající mascarpone směsí.
  • Aby se chutě hezky spojily a tiramisu si pěkně sedlo, doporučuji jej uložit zakryté potravinovou folii do lednice přes noc. Pokud nemáte čas, uložte jej do lednice alespoň na 4 hodiny. Poté jej vyndejte a posypte kakaem. Dobrou chuť!

Poznámky

Před mícháním nechte mascarpone dojít na pokojovou teplotu. Tím zajistíte, že se mascarpone hezky spojí s ostatními ingrediencemi a nevzniknou vám hrudky.
Při šlehání bílků se snažte dosáhnout tuhých špiček, ale dávejte pozor, abyste je nepřešlehali.
Ačkoli může být lákavé se do tiramisu hned vrhnout, nechte ho skutečně odležet v lednici. Vyplatí se to. 
Zbylé tiramisu můžete přikryté skladovat v chladničce 3-4 dny. Čím dříve ho však zkonzumujete, tím lepší bude jeho struktura i chuť.
Kalorie: 418kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Pro děti, Rychlé, Vegetariánské, Základní recepty

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Join the Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close