Tradiční vanilkové rohlíčky jsou druhem cukroví, bez kterého se žádné Vánoce neobejdou. U mě osobně sice stále vede linecké, ale zbytek naší rodiny se po rohlíčkách může utlouct.
Počet porcí 2plechy
Doba přípravy 10 minutesmin
Doba vaření 15 minutesmin
Celkový čas 25 minutesmin
Pomůcky
1 plech na pečení
Ingredience
280ghladké mouky
140gmletých vlašských ořechů(můžete použít i mandle)
210gmásla
110gmoučkového cukru
Vanilkový cukr na obalování
100g moučkového cukru
40gvanilkového cukru
Postup
Mleté ořechy nejdříve nasucho lehce opečte na pánvi a nechte zcela vychladnout. Tento krok můžete vynechat, ale pokud si najdete čas a ořechy opečete, odměnou vám budou ty nejvoňavější vanilkové rohlíčky.
Mleté ořechy pak smíchejte s ostatními ingrediencemi a vypracujte krásně hladké těsto. Mělo by vám připomínat plastelínu.
Z vypracovaného těsta si vyválejte silný váleček a odkrajujte z něj přibližně stejné kousky. Jednotlivé kousky pak tvarujte do rohlíčků. Nejlépe se mi rohlíčky tvarují v dlani, pomocí prstů druhé ruky. Rohlíčky pak nemají ostré konce, jsou rovnoměrné a vám nehrozí, že by se v troubě začaly od konců připalovat.
Rohlíčky skládejte rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C cca 7-8 minut do růžova. Doba pečení se odvíjí od velikosti vašich rohlíčků.
Mezitím, co se vám rohlíčky pečou v troubě, si připravte do větší misky vanilkový cukr na obalování. Smíchejte moučkový cukr s 2 baleními vanilkového cukru a dejte stranou.
Rohlíčky po upečení nechte minutku na plechu vychladnout. Pak opatrně obalujte v připraveném vanilkovém cukru. A pokud byste chtěli, po úplném vychladnutí je v cukru klidně můžete obalit ještě jednou.
Poznámky
Skladování. Vanilkové rohlíčky, stejně jako většinu ostatního cukroví, doporučuji uchovávat v uzavřené nádobě někde na chladném místě. Ať už je dáte na balkón nebo do sklepa, nic tím nezkazíte.