Go Back

Tradiční vanilkové rohlíčky

Tradiční vanilkové rohlíčky jsou druhem cukroví, bez kterého se žádné Vánoce neobejdou. U mě osobně sice stále vede linecké, ale zbytek naší rodiny se po rohlíčkách může utlouct.
Počet porcí 2 plechy
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení

Ingredience

  • 280 g hladké mouky
  • 140 g mletých vlašských ořechů (můžete použít i mandle)
  • 210 g másla
  • 110 g moučkového cukru

Vanilkový cukr na obalování

  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g vanilkového cukru

Postup

  • Mleté ořechy nejdříve nasucho lehce opečte na pánvi a nechte zcela vychladnout. Tento krok můžete vynechat, ale pokud si najdete čas a ořechy opečete, odměnou vám budou ty nejvoňavější vanilkové rohlíčky.
  • Mleté ořechy pak smíchejte s ostatními ingrediencemi a vypracujte krásně hladké těsto. Mělo by vám připomínat plastelínu.
  • Z vypracovaného těsta si vyválejte silný váleček a odkrajujte z něj přibližně stejné kousky. Jednotlivé kousky pak tvarujte do rohlíčků. Nejlépe se mi rohlíčky tvarují v dlani, pomocí prstů druhé ruky. Rohlíčky pak nemají ostré konce, jsou rovnoměrné a vám nehrozí, že by se v troubě začaly od konců připalovat.
  • Rohlíčky skládejte rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C cca 7-8 minut do růžova. Doba pečení se odvíjí od velikosti vašich rohlíčků.
  • Mezitím, co se vám rohlíčky pečou v troubě, si připravte do větší misky vanilkový cukr na obalování. Smíchejte moučkový cukr s 2 baleními vanilkového cukru a dejte stranou.
  • Rohlíčky po upečení nechte minutku na plechu vychladnout. Pak opatrně obalujte v připraveném vanilkovém cukru. A pokud byste chtěli, po úplném vychladnutí je v cukru klidně můžete obalit ještě jednou.

Poznámky

Skladování. Vanilkové rohlíčky, stejně jako většinu ostatního cukroví, doporučuji uchovávat v uzavřené nádobě někde na chladném místě. Ať už je dáte na balkón nebo do sklepa, nic tím nezkazíte. 
Kalorie: 3928kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Cukroví, Vánoce