Tradiční vanilkové rohlíčky

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
4. 11. 2023

Tradiční vanilkové rohlíčky jsou druhem cukroví, bez kterého se žádné Vánoce neobejdou. U mě osobně sice stále vede linecké, ale zbytek naší rodiny se po rohlíčkách může utlouct. A proto taky většinou rovnou peču dvě dávky, protože po té první várce se doma hned zapráší.

Jak tvarovat vanilkové rohlíčky?

Tvarování vanilkových rohlíčků je umění, které vyžaduje jemnou ruku a trochu trpělivosti. Začněte tím, že vezmete část těsta a vyválíte ji na silný váleček. Z tohoto válečku pak odkrajujte stejně dlouhé kousky. Každý kousek poté jemně tvarujte do tvaru rohlíčku, přičemž začněte ze středu a směřujte k oběma koncům, aby byly mírně zahnuté. Je důležité manipulovat s těstem co nejméně, aby zůstalo chladné a lépe drželo tvar.

Pokud je těsto příliš měkké nebo teplé, může být obtížné rohlíčky utvarovat a mohou se při pečení lámat. Aby se předešlo lámání rohlíčků, je také důležité, abyste je nepřepekli. Ideální je péct rohlíčky na 180°C po dobu 7 až 9 minut, dokud rohlíčky nezískají mírně zlatavou barvu.

Pokud je těsto příliš měkké nebo teplé, může být obtížné rohlíčky utvarovat a mohou se při pečení lámat. Aby se předešlo lámání rohlíčků, je také důležité, abyste je nepřepekli. Ideální je péct rohlíčky na 180°C po dobu 7 až 9 minut, dokud rohlíčky nezískají mírně zlatavou barvu. Po vytažení z trouby je nechte na plechu chviličku zchladnout. Až pak je začněte obalovat ve vanilkovém cukru. Obalování by mělo být provedeno opět s lehkou rukou, aby se ani v tom posledním kroku nelámaly.

rohlíčky

A proč se někdy vanilkové rohlíčky tak lámou?

Důvodů může být hned několik. Nejčastěji se ale jedná o příliš poctivé zpracování těsta. Snažte se tedy s těstem pracovat co nejrychleji a zbytečně jej nezahřívejte. Já osobně taky doporučuji těsto na rohlíčky nenechávat odležet a pracovat s ním hned, jak ho zaděláte. A v neposlední řadě se mi osvědčilo použít vlašské ořechy na místo mandlí. Vlašáky rohlíčkům dodají nejen skvělou chuť, ale taky tuk navíc, díky kterému se vám s těstem bude pracovat mnohem lépe.

Jste už naplno v procesu vánočního pečení a hledáte inspiraci na další skvělé kousky cukroví? Zkuste také můj recept na dokonalé linecké nebo hned měkké perníčky.

Tradiční vanilkové rohlíčky

Tradiční vanilkové rohlíčky jsou druhem cukroví, bez kterého se žádné Vánoce neobejdou. U mě osobně sice stále vede linecké, ale zbytek naší rodiny se po rohlíčkách může utlouct.
Počet porcí 2 plechy
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení

Ingredience
  

  • 280 g hladké mouky
  • 140 g mletých vlašských ořechů (můžete použít i mandle)
  • 210 g másla
  • 110 g moučkového cukru

Vanilkový cukr na obalování

  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g vanilkového cukru

Postup
 

  • Mleté ořechy nejdříve nasucho lehce opečte na pánvi a nechte zcela vychladnout. Tento krok můžete vynechat, ale pokud si najdete čas a ořechy opečete, odměnou vám budou ty nejvoňavější vanilkové rohlíčky.
  • Mleté ořechy pak smíchejte s ostatními ingrediencemi a vypracujte krásně hladké těsto. Mělo by vám připomínat plastelínu.
  • Z vypracovaného těsta si vyválejte silný váleček a odkrajujte z něj přibližně stejné kousky. Jednotlivé kousky pak tvarujte do rohlíčků. Nejlépe se mi rohlíčky tvarují v dlani, pomocí prstů druhé ruky. Rohlíčky pak nemají ostré konce, jsou rovnoměrné a vám nehrozí, že by se v troubě začaly od konců připalovat.
  • Rohlíčky skládejte rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C cca 7-8 minut do růžova. Doba pečení se odvíjí od velikosti vašich rohlíčků.
  • Mezitím, co se vám rohlíčky pečou v troubě, si připravte do větší misky vanilkový cukr na obalování. Smíchejte moučkový cukr s 2 baleními vanilkového cukru a dejte stranou.
  • Rohlíčky po upečení nechte minutku na plechu vychladnout. Pak opatrně obalujte v připraveném vanilkovém cukru. A pokud byste chtěli, po úplném vychladnutí je v cukru klidně můžete obalit ještě jednou.

Poznámky

Skladování. Vanilkové rohlíčky, stejně jako většinu ostatního cukroví, doporučuji uchovávat v uzavřené nádobě někde na chladném místě. Ať už je dáte na balkón nebo do sklepa, nic tím nezkazíte. 
Kalorie: 3928kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Cukroví, Vánoce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Join the Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close