Tradiční vanilkové rohlíčky jsou druhem cukroví, bez kterého se žádné Vánoce neobejdou. U mě osobně sice stále vede linecké, ale zbytek naší rodiny se po rohlíčkách může utlouct. A proto taky většinou rovnou peču dvě dávky, protože po té první várce se doma hned zapráší.
Jak tvarovat vanilkové rohlíčky?
Tvarování vanilkových rohlíčků je umění, které vyžaduje jemnou ruku a trochu trpělivosti. Začněte tím, že vezmete část těsta a vyválíte ji na silný váleček. Z tohoto válečku pak odkrajujte stejně dlouhé kousky. Každý kousek poté jemně tvarujte do tvaru rohlíčku, přičemž začněte ze středu a směřujte k oběma koncům, aby byly mírně zahnuté. Je důležité manipulovat s těstem co nejméně, aby zůstalo chladné a lépe drželo tvar.
Pokud je těsto příliš měkké nebo teplé, může být obtížné rohlíčky utvarovat a mohou se při pečení lámat. Aby se předešlo lámání rohlíčků, je také důležité, abyste je nepřepekli. Ideální je péct rohlíčky na 180°C po dobu 7 až 9 minut, dokud rohlíčky nezískají mírně zlatavou barvu.
Pokud je těsto příliš měkké nebo teplé, může být obtížné rohlíčky utvarovat a mohou se při pečení lámat. Aby se předešlo lámání rohlíčků, je také důležité, abyste je nepřepekli. Ideální je péct rohlíčky na 180°C po dobu 7 až 9 minut, dokud rohlíčky nezískají mírně zlatavou barvu. Po vytažení z trouby je nechte na plechu chviličku zchladnout. Až pak je začněte obalovat ve vanilkovém cukru. Obalování by mělo být provedeno opět s lehkou rukou, aby se ani v tom posledním kroku nelámaly.
A proč se někdy vanilkové rohlíčky tak lámou?
Důvodů může být hned několik. Nejčastěji se ale jedná o příliš poctivé zpracování těsta. Snažte se tedy s těstem pracovat co nejrychleji a zbytečně jej nezahřívejte. Já osobně taky doporučuji těsto na rohlíčky nenechávat odležet a pracovat s ním hned, jak ho zaděláte. A v neposlední řadě se mi osvědčilo použít vlašské ořechy na místo mandlí. Vlašáky rohlíčkům dodají nejen skvělou chuť, ale taky tuk navíc, díky kterému se vám s těstem bude pracovat mnohem lépe.
Jste už naplno v procesu vánočního pečení a hledáte inspiraci na další skvělé kousky cukroví? Zkuste také můj recept na dokonalé linecké nebo hned měkké perníčky.
Tradiční vanilkové rohlíčky
Pomůcky
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 140 g mletých vlašských ořechů (můžete použít i mandle)
- 210 g másla
- 110 g moučkového cukru
Vanilkový cukr na obalování
- 100 g moučkového cukru
- 40 g vanilkového cukru
Postup
- Mleté ořechy nejdříve nasucho lehce opečte na pánvi a nechte zcela vychladnout. Tento krok můžete vynechat, ale pokud si najdete čas a ořechy opečete, odměnou vám budou ty nejvoňavější vanilkové rohlíčky.
- Mleté ořechy pak smíchejte s ostatními ingrediencemi a vypracujte krásně hladké těsto. Mělo by vám připomínat plastelínu.
- Z vypracovaného těsta si vyválejte silný váleček a odkrajujte z něj přibližně stejné kousky. Jednotlivé kousky pak tvarujte do rohlíčků. Nejlépe se mi rohlíčky tvarují v dlani, pomocí prstů druhé ruky. Rohlíčky pak nemají ostré konce, jsou rovnoměrné a vám nehrozí, že by se v troubě začaly od konců připalovat.
- Rohlíčky skládejte rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C cca 7-8 minut do růžova. Doba pečení se odvíjí od velikosti vašich rohlíčků.
- Mezitím, co se vám rohlíčky pečou v troubě, si připravte do větší misky vanilkový cukr na obalování. Smíchejte moučkový cukr s 2 baleními vanilkového cukru a dejte stranou.
- Rohlíčky po upečení nechte minutku na plechu vychladnout. Pak opatrně obalujte v připraveném vanilkovém cukru. A pokud byste chtěli, po úplném vychladnutí je v cukru klidně můžete obalit ještě jednou.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.