Go Back
treska

Treska s cizrnou a rajčaty

5 from 1 vote
Treska s cizrnou a rajčaty je dokonalým letním jídlem, které kombinuje čerstvé sezónní ingredience s minimálním úsilím.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 větší pánev

Ingredience

  • 500 g filetu z tresky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 plechovka cizrny (cca 400g)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/4 lžičky chilli
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • čerstvá petržel

Postup

  • Tresku si nakrájejte na menší filety a šalotku nakrájejte nadrobno.
  • Na olivovém oleji nejprve 1-2minuty orestujte šalotku. Přidejte rajčatový protlak, kmín, chilli, sůl a pepř a nechte další 1 minutu všechny ingredience společně rozvonět na pánvi.
  • Do pánve přidejte rajčata a restujte cca 4-5 minut, aby změkly. Jakmile jsou rajčata lehce orestovaná, pomocí vařečky nebo vidličky je rozmačkejte.
  • Přidejte cizrnu v plechovce včetně nálevu a promíchejte. V případě potřeby podlejte trochou vody.
  • Na omáčku z rajčat a cizrny rozprostřete filety z tresky, lehce je osolte a pánev přiklopte. Na středním plameni vařte dalších 8-10 minut. Dle chuti dosolte.
  • Tresku podávejte společně s rajčaty a cizrnou, ozdobené lžící zakysané smetany a nasekanou čerstvou petrželkou.

Poznámky

  • Servírování: Teď v létě si tresku ráda vychutnám jen s cizrnou a rajčaty. Pokud by vám ale přeci jen k tresce chyběla příloha, skvělá je k ní opečená pita nebo čerstvá focaccia.
  • Smetana: Pokud nemáte po ruce zakysanou smetanu, zkuste ji nahradit tučným řeckým jogurtem nebo majonézou. 
  • Ryba: Tresku můžete nahradit třeba tilapií nebo halibutem. Skvělé jsou v této kombinaci také krevety, které ale doporučuji nejprve orestovat na oleji, a až poté na 3-4minuty přidat do omáčky.
Kalorie: 312kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, ryba, Rychlé, Snadné