Treska s cizrnou a rajčaty je dokonalým letním jídlem, které kombinuje čerstvé sezónní ingredience s minimálním úsilím.
Počet porcí 4porce
Doba přípravy 5 minutesmin
Doba vaření 20 minutesmin
Celkový čas 25 minutesmin
Pomůcky
1 větší pánev
Ingredience
500gfiletu z tresky
2 lžíceolivového oleje
1šalotka
250gcherry rajčat
1plechovkacizrny (cca 400g)
1lžičkadrceného kmínu
1/4lžičky chilli
3/4lžičkysoli
1/4lžičkymletého pepře
2lžícerajčatového protlaku
4lžícezakysané smetany
čerstvá petržel
Postup
Tresku si nakrájejte na menší filety a šalotku nakrájejte nadrobno.
Na olivovém oleji nejprve 1-2minuty orestujte šalotku. Přidejte rajčatový protlak, kmín, chilli, sůl a pepř a nechte další 1 minutu všechny ingredience společně rozvonět na pánvi.
Do pánve přidejte rajčata a restujte cca 4-5 minut, aby změkly. Jakmile jsou rajčata lehce orestovaná, pomocí vařečky nebo vidličky je rozmačkejte.
Přidejte cizrnu v plechovce včetně nálevu a promíchejte. V případě potřeby podlejte trochou vody.
Na omáčku z rajčat a cizrny rozprostřete filety z tresky, lehce je osolte a pánev přiklopte. Na středním plameni vařte dalších 8-10 minut. Dle chuti dosolte.
Tresku podávejte společně s rajčaty a cizrnou, ozdobené lžící zakysané smetany a nasekanou čerstvou petrželkou.
Poznámky
Servírování: Teď v létě si tresku ráda vychutnám jen s cizrnou a rajčaty. Pokud by vám ale přeci jen k tresce chyběla příloha, skvělá je k ní opečená pita nebo čerstvá focaccia.
Smetana: Pokud nemáte po ruce zakysanou smetanu, zkuste ji nahradit tučným řeckým jogurtem nebo majonézou.
Ryba: Tresku můžete nahradit třeba tilapií nebo halibutem. Skvělé jsou v této kombinaci také krevety, které ale doporučuji nejprve orestovat na oleji, a až poté na 3-4minuty přidat do omáčky.
Kalorie: 312kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, ryba, Rychlé, Snadné