Go Back

Turecká vejce s jogurtem

Turecká vejce jsou mou oblíbenou víkendovou snídaní. Lehce kyselý jogurt, pikantní máslo a pošírovaná vejce servírované na ještě teplém chlebu je něco, čemu snad nikdy nejsem schopna odolat.
Počet porcí 2 porce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 nepřilnavá pánev
  • 1 větší hrnec
  • 1 hluboká mísa

Ingredience

  • 6 lžic řeckého jogurtu nebo skyru
  • 1/2 citrónu
  • 4 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • čerstvé bylinky na dokončení
  • flatbread/naan či jiné pečivo k servírování

Postup

  • Do středně velké misky dejte jogurt. Přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a špetku soli. Pomocí metličky nebo lžíce vše důkladně promíchejte a odložte stranou.
  • Na pánvi nechte rozpustit máslo. Snižte plamen na minimum a přidejte sladkou i uzenou papriku a chilli vločky. Promíchejte a ochucené máslo slijte do menší mističky. Odložte stranou.
  • Hrnec napusťte do 2/3 vodou a vodu přiveďte k varu. Poté snižte plamen a nechte vodu mírně probublávat – voda by se neměla prudce vařit, měla by jen jemně vřít.
  • Každé vejce rozklepněte do malé mističky nebo hrníčku. Do každého z nich přidejte přibližně ½ lžíce octa (může být vinný nebo jablečný). Ocet vám pomůže zpevnit bílek během vaření a zvýší šance k tomu, aby se vám pošírované vejce povedlo.
  • Pomocí malé lžíce nebo metličky vytvořte ve vroucí vodě jemný vír. Do jeho středu opatrně vlijte jedno vejce a nechte ho zvolna vařit. Vejce vařte přibližně 3 minuty a poté je opatrně vyndejte z vody a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Tímto způsobem uvařte i zbylá vejce.
  • Flatbread nebo naan potřete poctivou vrstvou jogurtu, přidejte 2 pošírovaná vejce, pokapejte ochuceným máslem a posypte čerstvými bylinkami.
Kalorie: 317kcal
Chod: Snídaně a brunch
Kuchyně: Turecká
Klíčové slovo: Brunch, Snídaně, Vegetariánské