Turecká vejce s jogurtem

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
12. 2. 2025

Každý z nás má nějakou tu snídaňovou klasiku, kterou miluje, a ke které se pořád vrací. Pro mě to bývala míchaná vajíčka. Pak jsem ale jednou ochutnala turecká vejce a byla vymalováno. Tekutý žloutek v kombinaci s pikantní máslovou omáčkou a krémovým jogurtem, to je prostě něco, čemu nyní jen těžko odolávám. Já jsem je v tomto receptu připravila trochu jinak, na indickém naanu. Recept na něj je taky tady na profilu. A já musím říct, že je to příjemná změna od té klasiky, na kterou jsme všichni zvyklí.

Na druhou stranu to vůbec není na škodu, zrovna turecká vejce jsou totiž snídaně, kterou si můžete připravit během pár minut. Většinu času vám vlastně zabere pošírování vajec, jinak je jejich příprava skoro bez práce. A pokud z pošírovaných vajec máte strach, klidně je vyměňte za vejce na měkko. A nebo si přečtěte moje tipy, jak si pošírovaná vejce připravit, aby se vám už vždycky povedly.

Turecká vejce

Jak na pošírovaná vejce?

Pošírovaná vejce mohou na první pohled působit jako složitá kulinářská disciplína. Není tomu tak. Stačí dodržet správnou techniku, mít trochu trpělivosti a sami uvidíte, že na nich nic tak náročného není. Jak si je tedy doma připravit?

  • Dejte vařit vodu. Hrnec naplňte tak, aby v něm bylo alespoň 8-10 cm vody. Vodu přiveďte k varu a poté snižte plamen, aby voda jen jemně probublávala. Prudký var by vejce roztrhal.
  • Připravte si vejce. Každé vejce rozklepněte do malé misky nebo hrníčku. Pro co nejjednodušší přípravu použijte co nejčerstvější vejce. Do každé misky dejte cca 1/4-1/2 lžičky octa.
  • Vytvořte vodní vír. Lžící nebo metličkou roztočte vodu do víru – tento pohyb pomůže bílku obalit žloutek. Opatrně vlijte vejce do středu víru a nechte to vařit cca 3 minuty (pokud chcete žloutek tekutý).
  • Poslední krok. Jakmile jsou vejce hotová, vyjměte je děrovanou lžící a nechte krátce okapat na papírové utěrce. Vejce servírujte ideálně ihned.

Až budete vejce připravovat, myslete na to, že čím čerstvější vejce, tím lépe bude bílek držet kolem žloutku. Voda, do které vejce vkládáte, nesmí prudce vařit. Ideální je tedy mírný var – pokud voda bublá příliš silně, bílek se roztrhá. Klidně teplotu snižte nebo použijte širší hrnec, ve kterém se voda chová klidněji. A pokud s pošírovanými vejci teprve začínáte, připravujte je v klidu a po jednom.

Turecká vejce s jogurtem

Turecká vejce jsou mou oblíbenou víkendovou snídaní. Lehce kyselý jogurt, pikantní máslo a pošírovaná vejce servírované na ještě teplém chlebu je něco, čemu snad nikdy nejsem schopna odolat.
Počet porcí 2 porce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 nepřilnavá pánev
  • 1 větší hrnec
  • 1 hluboká mísa

Ingredience
  

  • 6 lžic řeckého jogurtu nebo skyru
  • 1/2 citrónu
  • 4 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • čerstvé bylinky na dokončení
  • flatbread/naan či jiné pečivo k servírování

Postup
 

  • Do středně velké misky dejte jogurt. Přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a špetku soli. Pomocí metličky nebo lžíce vše důkladně promíchejte a odložte stranou.
  • Na pánvi nechte rozpustit máslo. Snižte plamen na minimum a přidejte sladkou i uzenou papriku a chilli vločky. Promíchejte a ochucené máslo slijte do menší mističky. Odložte stranou.
  • Hrnec napusťte do 2/3 vodou a vodu přiveďte k varu. Poté snižte plamen a nechte vodu mírně probublávat – voda by se neměla prudce vařit, měla by jen jemně vřít.
  • Každé vejce rozklepněte do malé mističky nebo hrníčku. Do každého z nich přidejte přibližně ½ lžíce octa (může být vinný nebo jablečný). Ocet vám pomůže zpevnit bílek během vaření a zvýší šance k tomu, aby se vám pošírované vejce povedlo.
  • Pomocí malé lžíce nebo metličky vytvořte ve vroucí vodě jemný vír. Do jeho středu opatrně vlijte jedno vejce a nechte ho zvolna vařit. Vejce vařte přibližně 3 minuty a poté je opatrně vyndejte z vody a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Tímto způsobem uvařte i zbylá vejce.
  • Flatbread nebo naan potřete poctivou vrstvou jogurtu, přidejte 2 pošírovaná vejce, pokapejte ochuceným máslem a posypte čerstvými bylinkami.
Kalorie: 317kcal
Chod: Snídaně a brunch
Kuchyně: Turecká
Klíčové slovo: Brunch, Snídaně, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close