Go Back
vánočka

Vánočka

5 from 1 vote
Kam se hrabe všechno to cukroví na poctivou domácí vánočku jako od babičky. Tento recept jsem s babičkou připravovala už jako malá a snad nikdy se mi nestalo, že by se vánočka nepovedla. Krásně ovoněná vanilkou, nadýchaná jako obláček a vláčná ještě několik dní po upečení.
Počet porcí 16 porcí
Doba přípravy 3 hours
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 3 hours 50 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot
  • 1 plech na pečení

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 115 g krupicového cukru
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 250 g vlažného mléka
  • 21 g droždí (1/2 kostky čerstvého droždí)
  • 5 g soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (vanilka z 1 vanilkového lusku)
  • špetka muškátového oříšku

Na dokončení

  • 75 g rozinek (můžete dát více, pokud jich máte rádi více)
  • 1 vejce na potření
  • hrst nasekaných mandlí

Postup

  • Nejprve si připravte kvásek. V míse, ve které poté budete těsto zadělávat, si nejprve smíchejte mléko, 1 lžíci cukru (z množství již odváženého), droždí a 100g hladké mouky (opět z celkového množství uvedeného v receptu). Směs promíchejte a nechte na teplém místě cca hodinu aktivovat.
  • Poté do mísy přidejte všechny zbývající ingredience na těsto kromě másla. Mísu nasaďte do kuchyňského robota a pomocí háku začněte zadělávat hladké těsto.
  • Až se vám ingredience hezky spojí a vytvoří se vám hladké těsto, pokračujte v zadělávání a postupně do těsta přidávejte na kostky nakrájené máslo. Pokračujte, až se veškeré máslo vstřebá do těsta a a vy budete mít vypracované krásně hladké a pružné těsto. V tomto kroku můžete přidat také rozinky a nechte je do těsta lehce zapracovat.
  • Výsledně těsto je trochu vláčnější a nepatrně se lepí, mělo by jít ale hezky "odtrhnout" od háku. Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě opět 1 - 1 1/2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  • Jakmile máte těsto nakynuté, rozdělte si jej na 6, případně na 9 dílů. Já osobně motám vánočku nejčastěji z 9 pramenů. Upleťte vánočku tak, jak jste zvyklí a položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Nechte opět hezky nakynout (alespoň 30 minut) a předehřejte si troubu na 200°C.
  • Vánočku před pečením potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte ji do trouby a ihned snižte teplotu na 165°C. Pečte cca 45 minut tak, abyste po tzv. testu špejlí vytáhli špejli z vánočky úplně suchou.
  • Hotovou vánočku nechte zcela vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete vychutnávat!

Poznámky

Pečení. Pokud by vám vánočka moc rychle chytala barvu, můžete ji shora přikrýt alobalem, aby se vám nepřipálila.
Pletení z 9 pramenů. Pokud se rozhodnete uplést vánočku z 9 pramenů, doporučuji se nerozdělovat prameny na 9 shodných dílů, ale naopak spodní díly udělat o něco větší a poslední dva horní prameny udělat lehčí. Vánočka pak nebude mít takovou tendenci se sesunout.
Kalorie: 318kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Kynuté, Vánoce, Vánoční recepty