Nejprve si připravte kvásek. V míse, ve které poté budete těsto zadělávat, si nejprve smíchejte mléko, 1 lžíci cukru (z množství již odváženého), droždí a 100g hladké mouky (opět z celkového množství uvedeného v receptu). Směs promíchejte a nechte na teplém místě cca hodinu aktivovat.
Poté do mísy přidejte všechny zbývající ingredience na těsto kromě másla. Mísu nasaďte do kuchyňského robota a pomocí háku začněte zadělávat hladké těsto.
Až se vám ingredience hezky spojí a vytvoří se vám hladké těsto, pokračujte v zadělávání a postupně do těsta přidávejte na kostky nakrájené máslo. Pokračujte, až se veškeré máslo vstřebá do těsta a a vy budete mít vypracované krásně hladké a pružné těsto. V tomto kroku můžete přidat také rozinky a nechte je do těsta lehce zapracovat.
Výsledně těsto je trochu vláčnější a nepatrně se lepí, mělo by jít ale hezky "odtrhnout" od háku. Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě opět 1 - 1 1/2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Jakmile máte těsto nakynuté, rozdělte si jej na 6, případně na 9 dílů. Já osobně motám vánočku nejčastěji z 9 pramenů. Upleťte vánočku tak, jak jste zvyklí a položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Nechte opět hezky nakynout (alespoň 30 minut) a předehřejte si troubu na 200°C.
Vánočku před pečením potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte ji do trouby a ihned snižte teplotu na 165°C. Pečte cca 45 minut tak, abyste po tzv. testu špejlí vytáhli špejli z vánočky úplně suchou.
Hotovou vánočku nechte zcela vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete vychutnávat!