Go Back
čočkové ragú

Vegetariánské čočkové ragů

5 from 1 vote
Čočkové ragú je bohaté a výživné jídlo, které je skvělým příkladem toho, že i bezmasá jídla mohou chutnat naprosto skvěle.
Počet porcí 6 porcí
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 40 minutes
Celkový čas 45 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 žlutá cibule
  • 2 mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 250 g žampionů (nakrájených na plátky)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 200 ml červeného vína
  • 400 ml krájených rajčat v konzervě (cca 1 plechovka)
  • 200 ml zeleninového vývaru (lze nahradit vodou)
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregana
  • 300 g uvařené čočky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • nasekaná čerstvá petržel na dokončení
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Cibuli, mrkev a řapíkatý celer najemno nakrájejte.
  • Do pánve přidejte olivový olej a máslo a na středním plameni osmahněte zeleninu cca 5-8 minut, dokud nezesklovatí. Poté přidejte také žampiony, lehce osolte a restujte další 2-3 minuty.
  • Přidejte protlak, cukr, sladkou i uzenou papriku a vařte 2 minuty, dokud směs nezhnědne a nezačne krásně vonět. 
  • Poté do pánve přilijte víno a na mírném plameni vařte, dokud se z 2/3 nevyvaří. Směs pak zalijte rajčaty z konzervy, zeleninovým vývarem a dochuťte tymiánem, sušeným oreganem, solí a pepřem.
  • Jako poslední do ragú přidejte uvařenou čočku, sójovou omáčku, balsamikový ocet a nechte směs na středním ohni bublat cca 10 minut.
  • Nakonec do směsi vmíchejte také lahůdkové droždí a dobře promíchejte. Vše nechte společně 5-10 minut povařit.
  • Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem, trochou balzamikového octa nebo cukru. Podávejte nejlépe s vařenými těstovinami.
Kalorie: 277kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Vegetariánské