Cibuli, mrkev a řapíkatý celer najemno nakrájejte.
Do pánve přidejte olivový olej a máslo a na středním plameni osmahněte zeleninu cca 5-8 minut, dokud nezesklovatí. Poté přidejte také žampiony, lehce osolte a restujte další 2-3 minuty.
Přidejte protlak, cukr, sladkou i uzenou papriku a vařte 2 minuty, dokud směs nezhnědne a nezačne krásně vonět.
Poté do pánve přilijte víno a na mírném plameni vařte, dokud se z 2/3 nevyvaří. Směs pak zalijte rajčaty z konzervy, zeleninovým vývarem a dochuťte tymiánem, sušeným oreganem, solí a pepřem.
Jako poslední do ragú přidejte uvařenou čočku, sójovou omáčku, balsamikový ocet a nechte směs na středním ohni bublat cca 10 minut.
Nakonec do směsi vmíchejte také lahůdkové droždí a dobře promíchejte. Vše nechte společně 5-10 minut povařit.
Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem, trochou balzamikového octa nebo cukru. Podávejte nejlépe s vařenými těstovinami.