Go Back
broskve

Zapečené karamelové broskve

Sladké broskve zapečené s máslem, cukrem a vanilkou, které v troubě vytvoří omáčku připomínající karamel. To vše zapečené s jednoduchým vanilkovým těstem, které na broskvích vytvoří dokonalou krustu a společně s vanilkovou zmrzlinou pak tvoří naprosto perfektní letní dezert.
Počet porcí 8 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 15 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev vhodná do trouby
  • 1 větší mísa
  • 1 ruční mixér

Ingredience

  • 8 broskví (nakrájených na čtvrtky)
  • 115 g studeného másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Na vanilkové těsto:

  • 115 g másla (rozpuštěné, lehce vychlazené)
  • 1 vejce (velikost L)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 85 g medu
  • 185 ml plnotučného mléka
  • 235 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice

Postup

  • Troubu si předehřejte na 190°C. Broskve rozložte do velké zapékací mísy nebo pánve a posypte je cukrem. Přidejte vanilku a na kostičky nakrájené máslo.
  • Broskve pečte v předehřáté troubě 30 minut nebo dokud omáčka kolem broskví nezačne bublat.
  • Mezitím si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte rozpuštěné máslo, med, vejce, vanilku a mléko. Šlehejte pomocí ručního mixéru tak, aby se ingredience hezky spojily.
  • V jiné míse si smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu, sůl a skořici. Promíchejte a přidejte k mokrým ingrediencím a jemně zapracujte do těsta pomocí kuchyňské stěrky.
  • Pečené broskve vytáhněte po 30 minutách z trouby a přelijte je připraveným vanilkovým těstem. Nemíchejte, jen broskve zalijte těstem! Pečte dalších 30-40 minut, dokud střed těsta neztuhne a okraje nezačnou hnědnout.
  • Po upečení nechte jen lehce vychladnout a podávejte dezert ještě teplý společně s vanilkovou zmrzlinou.
Kalorie: 377kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Sladké, Snadné, Vegetariánské