Jak se správně dělá volské oko?

Autor: Anička
28. 4. 2025

Volské oko může na první pohled vypadat jako naprosto obyčejná, nezajímavá snídaně. A jeho příprava vám možná bude připadat zcela banální. Ale ruku na srdce – opravdu se vám vždy povedlo perfektně? Tak, aby žloutek byl zcela usmažený, ale nebyl připečený, a žloutek stále krásně tekutý?

Pokud mě už nějakou dobu sledujete, víte dobře, že manžel už nikoliv měsíce, ale roky nesnídá nic jiného, než smažená vejce/volská oka. Mám tedy za sebou dost kvalitní trénink a za tu dobu jsem jich připravila víc než 5000. Ano, to číslo zní až děsivě. Ale připravuji tuhle snídaní téměř každý den už více než 3 roky. A každé ráno jich dělám minimálně pět.

Málokteré jídlo má ráno takový potenciál přizpůsobit se vaší náladě a chuti. Možností, jak je připravit, je totiž nespočet. Můžete je nechat jen zlehka opéct na másle, osolit, opepřit a podávat s čerstvým kváskovým chlebem. Stejně tak můžete přidat místo másla trochu olivového oleje, bylinky a fetu. A pokud si chcete opravdu dopřát, opečte si k nim vedle na pánvi slaninu, cherry rajčátka a dopřejte si velkou snídani ve stylu.

Jak dlouho vařit volská oka?

Na první pohled to vypadá jednoduše – rozklepneš vejce, hodíš ho na pánev a počkáš, až bílek ztuhne. Pokud chcete opravdu perfektní volské oko, není to jen o sledování času. Délka smažení totiž závisí na několika faktorech, a to především na teplotě pánve, typu použitého tuku, velikosti vajec a na tom, jak moc máte rádi žloutek propečený.

Obecně platí, že při středně nízké teplotě (žádné divoké rozpálení pánve na maximum!) trvá příprava volského oka zhruba 3 – 4 minuty. Bílek by měl být zcela pevný, lesklý a jemně opečený na spodní straně. Žloutek naopak zůstane stále krásně krémový Pokud máte rádi žloutek úplně tekutý, držte se cca o minutu až minutu a půl kratšího času. Jestli dáváte přednost téměř natvrdo propečenému žloutku, přidejte naopak minutu až dvě navíc.

Pokud si chcete být opravdu jisti, můžete vejce připravit „na páře“. Po chvíli smažení zakryjte pánev pokličkou. Vytvoří se díky tomu lehká pára, která pomůže bílku rychleji ztuhnout i shora. Nevýhodou tohoto způsobu přípravy je, že si díky páře vytvoří i na žloutku lehký povlak, který nenaruší jeho strukturu, ale vizuálně už vejce nevypadají tak hezky.

volské oko

Kolik tuku na smažení použít?

Otázka, kolik tuku použít, je možná ještě důležitější než volba samotné pánve. I z toho důvodu si tuhle otázku zodpovíme jako první. Ale nebojte, i k pánvím se dostaneme.

Pokud to s tukem přeženete, budou vejce mastná a těžká. Pokud dáte tuku málo a nebudete správně pracovat se svou pánví, tak riskujete, že se bílek přichytí a krásné volské oko se změní v totální katastrofu. Obecné pravidlo zní, že na jednu porci (tedy na jedno až dvě vejce) stačí asi půl polévkové lžíce tuku. Pokud smažíte více vajec najednou, množství samozřejmě přiměřeně navyšte. Tuk by měl vždy jen jemně pokrývat povrch pánve, vejce nesmí v tuku plavat.

Jak poznat hotové volské oko?

Hotové volské oko poznáte tak, že je bílek je hezky pevný, neprůhledný, ale stále lesklý. Neměl by být suchý nebo popraskaný. Pokud ho smažíte správně, spodní strana je lehce dozlatova opečená. Žloutek by měl zůstat krásně vláčný a tekutý. Když na něj lehce klepnete vařečkou nebo špičkou nože, měl by lehounce pružit, ale nesmí se třást jako želé. A myslete také na to, že volské oko ještě „dojde“ i po sundání z plotny. Pokud tedy chcete opravdu tekutý žloutek, je lepší vejce stáhnout z pánve o chvilku dřív. Díky tomu bude na talíři naprosto dokonalé.

Jaká pánev je na volská oka nejlepší?

Pokud chcete, aby se vejce doslova klouzala po povrchu pánve, vsaďte na kvalitní nepřilnavou pánev. Ideálně takovou, která má hladký keramický povrch bez poškrábání. Díky ní se vejce na pánvi rovnoměrně rozprostře, nepřichytí se a půjde snadno vyklopit na talíř.

Litinová pánev je také skvělá, ale je třeba se s ní naučit pracovat. Odměnou pak je ale úžasná křupavá spodní vrstva. Pokud ji tedy dobře nahřejete a máte dostatek času a trpělivosti hned po ránu, je i litina skvělou volbou.

Nerezovou pánev bych pak doporučila pro zkušenější kuchaře. Může to s ní být totiž trochu oříšek. Tenhle typ pánve vám během přípravy neodpustí jedinou chybu. Důležité je pánev opravdu dobře nahřát, použít optimální množství tuku, a pak budou vejce naprosto perfektní. Pokud bude ale pánev třeba příliš studená, spolehněte se na to, že se vám na ní vejce přilepí jak lepidlo a místo skvělé snídaně se hned po ránu rozčílíte. A to asi nechcete, že?





Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close