Avokádový toast s vejcem

Tento jednoduchý recept na avokádový toast s vejcem a parmskou šunkou poslouží jako skvělý klasický brunch, vlastně i rychlá snídaně. Je ale stejně dobrý i jako oběd nebo lehká večeře.

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
23. 8. 2021

Tento jednoduchý recept na avokádový toast s vejcem a parmskou šunkou poslouží jako skvělý klasický brunch, vlastně i rychlá snídaně. Je ale stejně dobrý i jako oběd nebo lehká večeře.

Vstávání brzy ráno nemusí být náročné, obzvlášť když víte, že na vás čeká takováto snídaně. Prosciutto, vejce a avokádo na opečeném kváskovém chlebu jsou perfektní rychlou a výživnou snídaní nebo pohodovým nedělním brunchem (obzvlášť když se podává s dobrým čajem nebo silnou čerstvou kávou, případně s mimosou pro ty odvážnější).

Prosciutto, vejce a avokádo se vzájemně doplňují a já vám garantuju, že si tuhle snídani zamilují všichni členové rodiny. Rizikem však je, že už pak obyčejný toast s vejcem nikdo nebude chtít a vždy budete muset připravovat tuto lahodnou, nicméně neuvěřitelně snadnou variantu.

Avokádový toast s vejcem

JAK NA PERFEKTNÍ POŠÍROVANÉ VEJCE?

  • Pro přípravu pošírovaných vajec použijte co nejčerstvější vejce, které máte. Čerstvá vejce mají pevnější, méně tekutý bílek, se kterým se vám bude o mnoho lépe pracovat.
  • Tentokrát pro svou přípravu vajec vynechte sůl. Věřte mi. Pokud byste vodu, ve které budete pošírované vejce vařit, osolili, její hustota by se zvýšila a bílek by se velmi těžko obtočil kolem žloutku.
  • Ocet. Ten se naopak pro přípravu nebojte použít. Do vody byste ho museli přidat opravdu hodně, aby se jeho chuť přenesla do vajec. Ale už 1 lžíce, kterou do vody přidáte, vám usnadní práci a bílek bude mnohem lépe držet pohromadě.
  • Použijte sítko. Když vejce rozklepnete, všimněte si, že obsahuje jak ten opravdu pevný bílek, tak také lehký „film“ tekutější části bílku. Když vejce nejprve rozklepnete do sítka, pomůžete separovat tekutější bílek od toho pevného. Vejce pak budou mnohem pohlednější a bude se vám s vejci lépe pracovat.
  • Použijte hluboký hrnec. Čím hlubší hrnec, tím vlastně lepší. Pokud použijete malý hrnec, který není dostatečně hluboký, nebo dokonce hlubší pánev, výsledná vejce se budou podobat spíše klasickému smaženému vejci na pánvi než pěknému pošírovanému vejci.

Avokádový toast s vejcem

Tento jednoduchý recept na avokádový toast s vejcem a parmskou šunkou poslouží jako skvělý klasický brunch, vlastně i rychlá snídaně. Je ale stejně dobrý i jako oběd nebo lehká večeře.
Porce 4 osoby
Doba Přípravy 5 minut
Doba Vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience
  

  • 4 vejce
  • 4 plátky kváskového chleba (případně jiného oblíbeného pečiva)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velké avokádo
  • 8 plátků parmské šunky
  • olivový olej

Postup
 

  • Připravte si menší hrnec a napusťe ho do 3/4 vodou. Vodu přiveďte k varu. Do malé sklenice si rozklepněte 1 vejce. Lžící vodu rozmíchejte tak, aby se vám ve středu hrnce vytvořil menší vír a pak vejce do víru vody opatrně vložte – vzniklý vír pomůže bílku obtočit se kolem žloutku. Vejce vařte 3 minuty až 5 minut (3 minuty pokud máte rádi žloutek tekutější, 5 minut pokud chcete žloutek pevnější). Poté vejce je vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se osušila. Stejným způsobem připravte zbylá vejce.
  • Mezitím si vedle předehřejte pánev na vysokou teplotu. Plátky chleba potřete z obou stran trochou oleje, položte je na pánev, můžete trochu snížit ohřev a opékejte 2-3 minuty dokud nezezlátnou a neopečou se. Odložte stranou, aby mírně vychladly, a poté každý plátek potřete česnekem a rozložte na 4 talíře.
  • Každé avokádo rozpulte, zbavte pecky a oloupejte. Každou polovinu avokáda rozkrojte na 2 klínky a každý klínek položte na plátky česnekového opečeného chleba spolu se 2 plátky parmské šunky. Každou bruschettu doplňte ještě teplým sázeným vejcem a při podávání osolte a okořeňte čerstvě mletým černým pepřem.
Kalorie: 363kcal
Chod: Snídaně a brunch
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: Pro děti, Rychlé

Chcete si připravit avokádový toast a zajímá vás, jak snadno a správně vydlabat a nakrájet avokádo? Přečtěte si následující článek!

Připravili jste si tento recept a chutnalo vám?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close