Tenhle jablečný koláč s drobenkou vás dostane na kolena nejen dokonalým spojením jablek a křehké drobenky, ale především svou jednoduchostí! Každý kousek, který ochutnáte, je doslova ódou na podzim a perfektně se hodí do upršeného a sychravého podzimního počasí . Ať už dáváte přednost koláči čerstvě vytaženému z trouby, nebo si jej dáte až druhý den ke kávě, nikdy nebudete litovat. Podávejte ho nejlépe s kopečkem vaší oblíbené zmrzliny a já vám zaručuji, že kdokoliv od vás tento koláč ochutná, vás bude prosit o recept.
Příprava čerstvého jablečného koláče by neměla být čtyřhodinová práce, u které se budete rozčilovat a bude vás celý proces jen stresovat. Tento jednoduchý recept kombinuje dokonalou náplň z jablek s trochou koření a sladkou drobenkou navrchu a společně tvoří dezert, který prostě nemá chybu! A pokud se těsto na koláč připravíte dopředu, těžkou část už máte za sebou. Stačí pak už jen pár kroků a máte koláč, který se hodí pro každou příležitost, a to bez zbytečného shonu a stresu.
INGREDIENCE PRO PŘÍPRAVU TOHOTO SNADNÉHO JABLEČNÉHO KOLÁČE
- Těsto na koláč: Klidně můžete použít těsto koupené v obchodě nebo si podle receptu udělat domácí. Obě varianty jsou skvělé.
- Jablka: Použijte libovolná jablka jen si dejte při přípravě náplně pozor na kyselost/sladkost jablek, které použijete a upravte dle toho množství cukru. Vyhněte se nicméně jablkům Red Delicious, která jsou při pečení velmi kašovitá a koláč by měl náplň nepěkné struktury.
- Máslo: Máslo ať už do drobenky, tak do těsta na koláč, použijte vždy vychlazené přímo z lednice. Bude se vám s ním mnohem lépe pracovat a výsledek bude výrazně lepší.
- Citronová šťáva: Citronová šťáva je při pečení jablečných koláčů důležitá, protože pomáhá zabránit hnědnutí jablek. Ale nebojte se, citron ve výsledném nebudete ani trochu cítit.
- Mouka a škrob: Škrob krásně zahustí náplň jablečného koláče a jablka si zachovají svou strukturu. Na samotné těsto můžete použít klasickou hladkou mouku.
- Cukr: Cukr osladí náplň jablečného koláče, aby vyvážil kyselost jablek a citronové šťávy.
- Skořice a kardamom: Jedná se o základní koření při pečení jakéhokoli jablečného koláče. Obě tato koření dodají vašemu koláči hřejivý nádech a lahodnou chuť.
Co lze v receptu nahradit?
Borůvky/maliny: Do jablečné náplně můžete přidat hrst čerstvých borůvek nebo malin. Barevně to váš koláč nejen příjemně osvěží, ale každému kousku to přidá také zajímavou chuť a hezký barevný nádech.
Cukr: Pokud chcete koláč udělat nepatrně „zdravější“, můžete cukr nahradit oblíbeným sladidlem. Ať už se rozhodnete pro stévii, xylitol nebo třeba erythritol, neochudíte se o sladkou chuť koláče a ušetříte pár kalorií. Nicméně nezapomínejte na to, že tenhle koláč se vždy peče s láskou a pro radost, kalorie by v tomto směru měly jít stranou.
Jak jablečný koláč sladovat?
Jakmile váš jablečný koláč vychladne na pokojovou teplotu, přikryjte ho plastovou fólií nebo alobalem. Vložte jej do chladničky, aby zůstal čerstvý a zachoval si lahodnou chuť.
Čerstvý jablečný koláč vydrží v lednici asi 4-5 dní. Abyste si ho co nejlépe vychutnali, vždy se ujistěte, že je řádně zakrytý, aby neabsorboval další pachy z lednice.
Pokud chcete jablečný koláč skladovat delší dobu, je skvělou volbou zmrazení. Celý koláč nebo jednotlivé kousky pevně zabalte do plastové fólie a poté do alobalu. Označte je datem, kdy je do mrazáku vkládáte a můžete ho takto uchovávat až 4 měsíce. Až budete chtít koláč znovu servírovat, nechte ho přes noc rozmrazit v lednici. Před podáváním ho pak můžete na talířku prohřát na 30 vteřin v mikrovlnné troubě.
Jablečný koláč s drobenkou
Pomůcky
- 1 Forma na koláč
- 2 Velké mísy
- 1 Kuchyňský váleček
Ingredience
Těsto na koláč
- 250 g hladké mouky + trochu navíc k podsypání těsta
- 160 g studeného másla nakrájené na kostky
- 60 ml studené vody
- špetka soli
Jablečná náplň
- 800 g jablek (nejlépe Granny Smith, ale koláč je skvělý i z jiných druhů jablek, které zrovna máte po ruce)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 125 gramu bílého krupicového cukru (množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladká jablka použijete, ale nesnižujte množství o více jak 20-25g)
- 1/2 lžičky kardamomu
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na drobenku
- 150 g třtinového krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- 100 g studeného másla (máslo použijte vytažené z lednice, bude se vám drobenka lépe zpracovávat)
- 60 g nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžička skořice
Postup
- Nejprve si připravte těsto na koláč. Mouku a sůl dejte do velké mísy a důkladně promíchejte. Poté přidejte studené máslo nakrájené na malé kostičky – máslo musí být opravdu studené, čerstvě vytažené z lednice, proto si jej klidně nakrájejte a než si vše připravíte, odložte si ho do lednice, abyste jej do těsta začli zapracovávat opravdu studené. Máslo pak s moukou rozdrobte na drobenku ideálně pomocí vlastních rukou, případně k tomu můžete použít dvě vidličky a zpracovávejte do té fáze, až vám těsto bude připomínat hrubou mouku. V těstě možná budete mít pár větších "kuliček" másla, které jsou ale zcela v pořádku, jde vám pouze o smísení másla s moukou, máslo tak nemusí být zapracované úplně.
- Pak začněte do těsta postupně přidávat studenou vodu (na těsto má vliv i roční období, ve kterém pečete a vlhkost s tím spojená, někdy je potřeba vody více, jindy méně, proto ji přidávejte pomalu a postupně) a vypracujte soudržné těsto. Těsto nehněťte příliš dlouho – úplně stačí, když těsto drží pohromadě. Připravené těsto zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice (alespoň na 60 minut).
- Mezitím, co vám v lednici odpočívá těsto, si všechna jablka nakrájejte na tenké plátky. Plátky jablek by měly mít cca 2-3mm. Nakrájená jablka pokapejte citronovou šťávou, posypte cukrem, škrobem, skořicí, vanilkovým extraktem a kardamomem. Dobře promíchejte a nechte alespoň hodinu stát, aby jablka pustila šťávu.
- Poté jablka vložte do cedníku a nechte je chvíli okapat a zbavte je přebytečné šťávy a odložte náplň stranou.
- Nyní se vrátíme zpět k těstu. Vychlazené těsto vyjměte z lednice a nechte ho chvíli odpočívat při pokojové teplotě, aby trochu povolilo.
- Mezitím si můžete připravit drobenku. Ve středně velké míse smíchejte všechny ingredience na drobenku a rukama vytvořte drobenku. Drobenka by měla být hustá a drobivá. Poté, co budete mít drobenku hotovou, je čas předehřát troubu na 190 °C.
- Těsto rozválejte na tenký plát, který je asi o 2 až 3 cm větší než koláčová forma, kterou budete používat. Při válení můžete těsto lehce podsypávat moukou, ale čím méně mouky navíc těsto pobere, tím lépe.
- Vzhledem k tomu, že těsto samo o sobě obsahuje dost tuku, není třeba formu na koláč nijak vymazávat. Rozválené těsto nyní přeneste do koláčové formy a rovnoměrně rozprostřete. Začistěte okraje a vyplňte místa, kde těsto chybí. Těsto na dně propíchejte zlehka vidličkou. Přidejte jablečnou náplň, kterou jste zbavili přebytečné šťávy a posypte koláč bohatě drobenkou. Množství drobenky se vám možná bude zdát o trochu větší, ale vůbec se toho nebojte.
- Koláč vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte nejprve asi 20 minut. Pokud se koláč na povrchu peče příliš rychle, přikryjte ho alobalem. Po 20 minutách snižte teplotu na 175 °C a pečte přibližně dalších 35-40 minut.Před podáváním nechte koláč vychladnout cca 2-3 hodiny při pokojové teplotě. Podávejte ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny. Dobrou chuť!
Poznámky
Upekli jste si tenhle koláč?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.