Jednoduché houbové rizoto

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
24. 8. 2021

Tento recept na jednoduché houbové rizoto je sice jedním z těch pomalých a trochu zdlouhavých způsobů, jak si doma rizoto připravit, ale věřte mi, stojí to za to. Toto skvělé vegetariánské rizoto dokonale vyvažuje bohatost hub se smetanovým půvabem rizota. Pokud hledáte lahodné a syté jídlo, které předvede zemitou chuť hub, je tento recept určen právě vám!

V tomto jednoduchém houbovém rizotu se harmonicky snoubí bohatost rýže arborio, chutě umami z hub a jemný dotek bílého vína, které společně vytváří naprosto jedinečný gurmánský zážitek. Díky pomalému vaření a pečlivému a poctivému míchání se z rýže pomalu uvolňuje škrob a vy tak za odměnu (a trpělivost) získáte naprosto sametové rizoto,, které až ochutnáte, vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi. V každé lžíci tohoto rizota vynikne zemitost hub doplněná jemnou chutí bílého vína a vývaru.

Jednou ze skvělých vlastností tohoto receptu je jeho univerzálnost. Můžete si ho přizpůsobit podle svých představ použitím různých druhů hub, například hub shiitake nebo hlívy ústřičné, z nichž každá dodá pokrmu jedinečný charakter. Rizoto můžete navíc ozdobit strouhaným parmezánem (sýrem navíc nemůžete nikdy nic zkazit) a hrstí čerstvé petrželky, což mu dodá svěžest a další vrstvu chuti.

Jednoduché houbové rizoto

Jaké houby na toto jednoduché houbové rizoto použít?

Tento recept můžete připravit z hříbků, žampionů nebo třeba hub shiitake. Pokud však chcete posunout vaše houbové rizoto na ještě vyšší úroveň, experimentujte se směsí různých druhů hub, díky čemuž získáte naprosto jedinečnou chuť a výsledek bude prostě dokonalý.

Pro přípravu tohoto rizota tak můžete použít například:

  • houby shiitake
  • hlívu ústřičnou
  • Světlé nebo tmavé žampiony
  • Lišky
  • Hříbky

Kterýkoli z těchto druhů hub bude fantastický, stejně jako třeba houby portobello nebo maitake. Celkem budete potřebovat skoro 800g hub, tak se nemusíte obávat, že by zde nebyl prostor pro kombinaci více druhů a chutí . Použijte kombinaci všech druhů, které se vám podaří sehnat nebo které se vejdou do vašeho rozpočtu. Já sama často používám směs hub v různých cenových relacích, abych vyvážil jak cenu, tak chuť výsledného jídla.

Tipy pro přípravu tohoto receptu

  • Houby příliš nemíchejte. Jedním z prvních kroků v tomto receptu je osmažení hub. Chcete, aby houby byly uprostřed měkké a na okrajích hezky hnědé a křupavé. Aby houby zhnědly, potřebují stálý kontakt s rozpálenou pánví, takže pro co nejlepší zhnědnutí je důležité, abyste je opravdu míchali jen občas. Každých pár minut je pořádně promíchejte a ono to bude úplně stačit. Pokud máte pocit, že je vaše pánev příliš přeplněná, když přidáte všechny houby najednou, klidně houby orestujte po částech a pak je přidejte do pánve všechny společně současně s rýží.
  • Co platilo pro houby, neplatí pro samotné rizoto. Na rozdíl od hub potřebuje rizoto opravdu hodně míchat! Bez častého míchání se uvolněný škrob z ráže na pánvi slepí, připálí a risotto ani zdaleka nebude hezky sametové a krémové, proto buďte opravdu trpěliví a věnujte se míchání rizota poctivě.
  • Vývar přidávejte cca po 150ml. Ne všechen najednou! Po každém přidání neustále míchejte, dokud rýže téměř nevstřebá veškerou tekutinu, a pak přilijte další. Postupné přidávání umožňuje kontrolovat konzistenci rizota. Vařte tak dlouho, dokud nebude celková konzistence krémová a přesně podle vašich představ.
  • Vmíchejte do rizota jen část hub a další nasypte navrch až před servírováním. Ty, které vmícháte, mírně změknou, ale dodají rizotu chuť umami. Ty na povrchu zůstanou lehce křupavé a vytvoří fantastickou kombinaci textur!
  • Počítejte s tím, že po uvaření rizoto ještě trochu zhoustne. Toto houbové rizoto je nejlepší čerstvě připravené, ale zbytky vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. V lednici vám rizoto trochu zhoustne, proto až jej budete chtít znovu ohřát, nemusíte se bát ho podlít trochou vody nebo vývaru.

Jednoduché houbové rizoto

Tento recept na jednoduché houbové rizoto je sice jedním z těch pomalých a trochu zdlouhavých způsobů, jak si doma rizoto připravit, ale věřte mi, stojí to za to.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 30 minutes

Ingredience
  

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 šalotka (nakrájená najemno)
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 750 g žampionů (nakrájené na plátky)
  • 300 g rýže arborio
  • 125 ml bílého vína (na vaření vždy použijte takové víno, které byste si s chutí nalili i do skleničky)
  • 60 g zakysané smetany
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky chilli vloček (můžete vynechat)
  • 1/4 lžičky soli + navíc na dochucení
  • hrst čertvé nasekané petřelky
  • strouhaný parmezán

Postup
 

  • Vývar dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k mírnému varu a odložte stranou. Mezitím si šalotku i česnek nakrájejte najemno. Olivový olej pak společně s máslem rozehřejte na mírném ohni na pánvi. Přidejte nakrájenou šalotku a restujte za častého míchání, dokud cibule nezesklovatí, což trvá asi 4 až 5 minut. Poté do pánve přidejte i česnek a zlehka orestujte, aby se uvolnila jeho chuť.
  • Přidejte houby, sůl a pepř a vařte na mírném ohni 5-6 minut, dokud houby nezměknou a nezhnědnou. Houby pak z pánve vyjměte a dejte stranou. Do pánve pak vmíchejte rýži a za stálého míchání vařte na mírném ohni 3 až 4 minuty, dokud některá zrnka rýže nezačnou být průsvitná. Přidejte víno a za stálého míchání vařte, dokud se veškerá tekutina nevstřebá.
  • Do pánve nyní přidejte asi 1/2 šálku vroucího vývaru a za stálého míchání vařte, dokud se opět všechna tekutina nevstřebá. Postupně přidávejte další vývar a vždy vařte a míchejte, dokud se nevstřebá, a takto celý proces opakujte, dokud není rýže hotová. Celý proces vaření by měl trvat asi 20 až 25 minut. Rýže by měla být měkká, ale uprostřed pevná (neboli al dente).
  • Když je rýže hotová, stáhněte pánev z ohně a vmíchejte parmazán, část hub a zakysanou smetanu a podle chuti osolte a opepřete, případně přidejte špetku chilli vloček. Míchejte rizoto, dokud se sýr zcela nerozpustí, a můžete servírovat. Houby, které jste nevmíchali přímo do rizota, servírujte navrchu rizota a celý pokrm pak posypte nasekanou petrželkou.

Poznámky

Správný výběr rýže. Pro dosažení krémové konzistence použijte rýži arborio.
Vývar. Zeleninový vývar, který do receptu použijete, by se měl před přidáním do rizota ohřát, aby se zachovala stálá teplota vaření.
Nechcete použít bílé víno? V případě potřeby ho můžete nahradit stejným množstvím zeleninového vývaru.
Parmezán. Čerstvě nastrouhaný parmazán je v tomto případě naprosto nenahraditelný. Na použití předem nastrouhaného sýra ani nepomýšlejte. 
Skladování. Zbylé rizoto lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 3 dny. Až jej budete chtít znovu ohřát, přidejte trochu zeleninového vývaru nebo vody a za občasného míchání jemně zahřejte na plotně.
Kalorie: 410kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Rychlé, Vegetariánské, Z jednoho hrnce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close