Vypeckovat a nakrájet avokádo je jedná z věcí, kterou rozhodně musíte umět, zejména pokud jste velkými fanoušky guacamole nebo avokádových toastů. Nesprávné krájení těchto zelených krasavců může mít za následek proříznutí kůže a prstů a další ošklivá poranění. Ukážu vám proto, jak avokádo krájet, jak avokádo nejlépe (a nejbezpečněji) vypeckovat a jak avokádo po rozkrojení udržet čerstvé. Podělím se s vámi o své tipy, jak bezpečně avokádo nakrájet a minimalizovat plýtvání; protože nikdo nechce vyhodit jediný drahocenný kousek tohoto drahého ovoce – ano, avokádo je vlastně bobule a řadíme ho tedy mezi druhy ovoce.
Avokádo je chutné a obsahuje širokou škálu vitamínů a živin. Nakrájené avokádo můžete přidat do koktejlů, osmažit jako hranolky, může hrát hlavní roli v salátech nebo být tou nejhezčí součástí sendviče. Třetina průměrného avokáda má asi 80 kalorií, 11 procent denní dávky vlákniny a pomáhá tělu vstřebávat další živiny.
Jak správně vybrat avokádo?
Než se pustíte do loupání a krájení avokáda, je potřeba ho koupit a vybrat ten správný kousek. To ale může být občas celkem oříšek. Cílem je koupit avokádo, které je zralé, ale ne příliš měkké. Při výběru zralého avokáda používejte hmat. Hledejte avokádo, které je po zmáčknutí trochu poddajné, ale není na omak kašovité. Zároveň můžete použít malý trik (ale nemáte ho ode mne, až vás budou nahánět po supermarketu), když odloupnete horní malou stopku, a pokud je pod ní povrch hezky zelený a současně je avokádo měkké na pohmat, máte v ruce přesně ten kousek, který si chcete odnést domů.
Pokud chcete proces zrání zpomalit, uložte celé avokádo do ledničky. Chcete-li naopak avokádo nechat dozrát, nechte jej při pokojové teplotě. Chcete-li zrání urychlit, vložte nerozkrojené avokádo do papírového sáčku s jablkem nebo kiwi. Obě ovoce vylučují etylen, který zrání urychlí.
Loupání avokáda
Až budete chtít avokádo použít, odstraňte malou stopku. Měla by jít snadno oddělit a plocha pod ní by měla být zelená. To je skvělý ukazatel, že jste připraveni avokádo rozkrojit. Dokonale zralé avokádo poté opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Nožem udělejte podélný řez kolem semínka a prořízněte slupku a plod. Po rozříznutí držte avokádo v rukou a jemně otáčejte oběma polovinami v opačných směrech, abyste je od sebe oddělili. Tím se odkryje pecka.
Poté položte avokádo i s peckou na prkénko. Opatrně nasměrujte nůž směrem na pecku a poklepejte do ní. Otáčením nože pecku vytáhněte (měla by zůstat zachycená na noži). K vyjmutí pecky z nože použijte dřevěnou lžíci nebo vzdálenější okraj prkénka. Pak už jen z každé poloviny oloupejte slupku, já na tento krok nejraději používám polévkovou lžíci, pomocí které avokádo vydlabu a získám tak krásné a úhledné dvě poloviny avokáda připravené k dalšímu použití.
Krájení avokáda na plátky
Avokádo nakrájejte tak, že ho položíte plochou stranou dolů na prkénko a nakrájíte špičkou nože na krásné plátky.
Krájení avokáda na kostičky
Avokádo na kostičky snadno nakrájíte tak, že nejprve půlku avokáda podélně rozkrojíte, pak je otočíte a opět příčně rozkrájíte, abyste vytvořili malé kostičky avokáda.
Jak na avokádovou růži?
Avokádo nakrájejte tak, že ho položíte plochou stranou dolů na prkénko a špičkou nože opatrně nakrájíte na velmi tenké plátky, přičemž dbejte na to, aby byly plátky v rovné linii. Plátky avokáda poté opatrně rozložte do kruhu tak, abyste vytvořili tvar růže.
Jak udržet avokádo po rozkrojení čerstvé
Pokud čerstvě nakrájené avokádo neplánujete hned použít nebo jej nespotřebujete celé, měli byste se ujistit, že ho po nakrájení správně uskladníte, aby zůstalo co nejdéle čerstvé. A samozřejmě existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout. Citronová nebo jakákoli citrusová šťáva zpomaluje oxidaci, proto avokádo můžete například potřít citronovou šťávou, aby vám tak rychle nezhnědlo. Dávejte ale pozor na to, že to může trochu změnit chuť. Oxidaci pomůže zastavit také uložení rozpůleného avokáda na talíři lícem dolů, aby se k němu nedostal na přímo vzduch (tento způsob ale využijte pouze v případě, že jste avokádo pouze rozpůlili, ale neoloupali. Nespotřebované avokádo můžete také vložit do vzduchotěsné nádoby nebo ho pevně zabalte plastovou fólií.