Skořicové rolky/ Skořicoví šneci

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
20. 11. 2024

Skořicové rolky jsou mým oblíbeným receptem z kynutého těsta. A podle tohoto receptu nám je doma peču už roky. Můžete si být tedy jisti, že recept nejen funguje, ale hlavně že výsledek rozhodně stojí zato. Protože i když jich z uvedeného množství připravíte hned 12, málokdy se stane, že nám doma vydrží déle než 2 dny. Jsou prostě tak dobré, že jakmile se u nás doma objeví, můj jídelníček se skládá z 80% ze skořicových rolek a 20% ovoce a zeleniny.

Rolky vás okouzlí nejen svou dokonale měkkou texturou, ale také bohatou skořicovou náplní. Nebojte se tedy použít opravdu celé 2 lžičky skořice. Náplň to vysloveně potřebuje. A pak mám pro vás ještě jeden tip navíc, jak rolky vylepšit. Místo klasického másla použijte na těsto a náplň máslo se solí. Vážně. Ten rozdíl není nijak zásadní, ale proč už tak dobré rolky neudělat ještě lepší?

Jak dlouho péct skořicové rolky?

Skořicové rolky jsou moučníkem z kynutého těsta. Čas pečení se proto může docela lišit dle toho, v jakém ročním období se zrovna nacházíme, jaká je vlhkost vzduchu atd. Stejně tak důležité je vědět, jak peče zrovna vaše trouba. Já rolky peču obvykle na klasických 180C cca 30 minut.

Vliv na dobu pečení bude mít také velikost rolek, to, jak jsou rolky blízko sebe a v čem budete rolky péct. Těch faktorů je hned několik. Ale zase z toho nemusíte mít obavy. Čas pečení se tak jako tak bude pohybovat někde mezi 25-35 minutami. Doporučuji rolky v troubě po 20 minutách pečení zkontrolovat. Pokud by zlátly moc rychle, přikryjte je alobalem a dopřejte jim minimálně těch 25 minut.

No a pokud si chcete být upečením rolek 100% jisti, sáhněte po kuchyňském teploměru. Střed rolek by měl mít mezi 85-90C. Pokud tedy ve středu rolek změříte tuto teplotu, rolky jsou upečené a můžete je vytáhnout z trouby.

skořicové rolky

Kdy dát polevu na skořicové rolky?

Obecně si skořicové rolky můžete užít i bez polevy. Jen si myslím, že až se do nich zakousnete, budete si říkat, že jim prostě něco chybí. A to NĚCO je právě ta poleva. Je ale potřeba u ní být trpělivý. Ano, nejste v tom sami. Já bych ty rolky taky nejradši snědla hned po vytažení z trouby. Buďte ale trpěliví a nechte je úplně vychladnout. Jakože fakt. A až budou rolky vychladlé, potřete je polevou.

Já osobně to tak mám radši. Když jsem zkoušela dát polevu na rolky hned po upečení, není to za mě ono. Poleva se rozteče, rolky jí nasáknou a jsou už pak za mě až moc „vláčné“. Navíc tím, že rolky před pečením zalijete smetanou, už tak nasáknou dost tekutiny. Víc jí do rolek nacpat opravdu nepotřebujeme.

Takže já dávám polevu až úplně nakonec. A když mám náladu, před servírováním je dám jen na pár vteřin do mikrovlnky. Pak jsou naprosto dokonalé.

Další tipy před pečením

  • Až budete připravovat základ těsta, ujistěte se, že používáte mléko teplé (ale ne moc!). Nesmí být čerstvě vytažené z lednice. Potřebujete, aby se kvasinky aktivovaly. A mezitím, co vám kvasinky ožívají, rozehřejte si také máslo, aby mělo čas vychladnout. Stejně jako příliš horké mléko, i to horké máslo by vám nakonec mohlo kvasinky zabít.
  • Vejce. Vejce, která do těsta použijete, by měla mít také pokojovou teplotu. Je to vlastně stejné jako s ostatními ingrediencemi. Kynuté těsto není těžké připravit, jen je potřeba se držet nějakých základních pravidel. A jedna z věcí, které je třeba se vyvarovat, jsou různé teplotní šoky.
  • Hnětení těsta. Od doby, co mám kuchyňského robota, už nehnětu těsto v ruce. Rukama prostě nikdy nedocílím tak perfektního výsledku a navíc si ušetřím spoustu námahy. Pokud ale robota nemáte, nezoufejte. I tak si rolky připravit zvládnete. Jen vás to bude stát mnohem víc úsilí. A jen pozor, při hnětení rukama budete mít tendenci přidávat více mouky. Buďte s moukou opatrní a přidávejte ji opravdu zlehka a postupně.

Skořicové rolky

Skořicové rolky, které vám jen těžko vydrží do druhého dne. Pokud milujete klasicku ze Cinnabonu, pak mi věřte, že tyhle jim mohou velice snadno konkurovat.
Počet porcí 12 rolek
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 50 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot
  • 1 velká mísa
  • 1 hlubší pekáč

Ingredience
  

  • 250 ml plnotučného mléka (teplé, kolem 37℃)
  • 7 g sušeného droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 75 g másla (rozpuštěné a vychladlé)
  • 2 vejce (velikost M)
  • 525 – 575 g chlebové pšeničné mouky
  • 125 ml smetany ke šlehání

Na náplň:

  • 125 g másla (pokojové teploty)
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice

Na dokončení:

  • 150 g cream cheese
  • 3 lžíce másla (pokojové teploty)
  • 85 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty (lze vynechat)

Postup
 

  • Do mísy od robota dejte nejprve teplé mléko, 1 lžíci krupicového cukru, 1 lžíci chlebové mouky a sušené droždí. Nechte 5-10 minut odstát, aby se droždí aktivovalo.
  • Poté do mísy přidejte cukr, máslo a vejce a promíchejte pomocí kuchyňské metličky, aby se ingredience hezky spojily. Nyní mísu vložte do robota a připravte si hnětací hák.
  • Do mísy nasypte nejprve 525g chlebové mouky a začněte těsto zpracovávat. Dle potřeby přidávejte mouku tak, aby vám vzniklo vláčné, nelepivé a hladké těsto. Doporučuji tedy nechat nejprve těsto cca 5 minut hníst s množstvím 525g mouky a poté až přidávat dle potřeby.
  • Vykynuté těsto dejte do lehce vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte cca 1-1,5h kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
  • Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Všechny ingredience na náplň společně promíchejte, aby vám vznikla jemná a hladká máslová směs. Odložte stranou.
  • Vykynuté těsto vyválejte do velkého obdélníku cca 60x40cm (rozměr je pouze orientační, nemusíte se ho striktně držet). Po celé ploše těsta nyní opatrně rozetřete připravenou náplň a poté začněte rolky zamotávat. Rolky rolujte z té delší strany obdélníku.
  • Srolované těsto nyní rozdělte na 12 identických kousků a rozprostřete je na plech nebo do pekáče, ve kterém je budete péct.
  • Pekáč s rolkami opět přikryjte a nechte je dalších 20-30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180℃ a smetanu ke šlehání lehce ohřejte, aby nebyla úplně studená po vytažení z lednice.
  • Teplou smetanou přelijte vykynuté rolky a dejte je péct do trouby na cca 30 minut, aby byl jejich povrch krásně zlatavý. Rolky poté vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  • Zatímco vám rolky chladnou, připravte si cream cheese polevu. Všechny ingredience společně kuchyňským mixérem vyšlehejte do hladka. Hotovou polevou pak potřete vychlazené rolky po celé jejich ploše.

Poznámky

  • Mouka. Rolky můžete stejně dobře připravit i z klasické hladké mouky. S chlebovou moukou však lépe docílíte nadýchanějších a „žvýkavějších“ rolek, což je pro ně tak typické a výsledek opravdu stojí za to.
  • Velikost rolek. Pokud chcete rolky o něco menší, rozdělte těsto na 15-16 stejných kousků a rozprostřete je do většího pekáče. Rolky tak budou mít i větší prostor pro nakynutí.
Kalorie: 577kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Kynuté, Sladké

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close