Pečené kuře naplacato

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
30. 4. 2025

Pečené kuře je klasika, která nikdy nezklame. Upečené takto naplacato nejen, že lépe vypadá, ale také se mnohem lépe a rovnoměrněji propeče. Nemusíte se tedy obávat toho, že vysušíte prsa za cenu toho, aby stehna byla dostatečně propečená. Za mě je tedy tahle varianta pečení kuřete lepší a málokdy už pečené kuře připravuji jinak.

Kuře naplacato je zároveň skvělým prvním krokem k tomu, jak se snadno naučit kuře naporcovat. U tohoto kuřete vám totiž postačí zbavit kuře páteře. A na tom vlastně není nic těžkého. Žádná velká a složitá práce s nožem vás tedy nečeká. Naopak, vystačíte si s kuchyňskými nůžkami a kuře zbavíte páteře během pár minut.

kuře naplacato

Jak kuře připravit?

Aby se celé kuře upeklo rovnoměrně, zůstalo šťavnaté a mělo krásně křupavou kůrčičku, je ideální ho nejprve „rozplácnout“. Nejde o nic složitého – stačí ostrý nůž nebo nůžky a pár minut času. Samotný postup je pak vlastně opravdu snadný. Jakmile to jednou zkusíte, uvidíte sami, že se není čeho bát.

  • Položte kuře prsíčky dolů tak, aby páteř byla navrchu. Ideálně na větší prkénko nebo pracovní plochu. Rukama jemně vylomte obě stehna směrem ven, až ucítíte, že povolila v kloubu. Díky tomu pak půjdou snáz oddělit části páteře.
  • Ostrým nožem nebo kuchyňskými nůžkami odřízněte páteř tak, že ji seříznete po obou stranách. V horní části proříznete tenké kosti, dole kloubní spoje, které už jste předtím uvolnili.
  • Otočte kuře prsíčky nahoru a teď už uvidíte, jak se kuře začíná pěkně otevírat do placata. Zatlačte tedy dlaní na hrudní kost, aby se kuře co nejvíc zploštilo. Cílem je, aby leželo co nejrovnoměrněji, a při pečení se tak všechny jeho části propekly stejně.
  • Nakonec jen zastřihněte křídla, tedy konkrétně poslední, nejmenší díl křídel. Tato část křídel vlastně neobsahuje žádné maso a při pečení by se vám v tomto místě kuře mohlo zbytečně připékat.
  • Pak už jen lehce stočte stehna tak, aby jejich ohyb směřoval směrem dovnitř. Celé kuře by teď mělo mít krásně rozložený tvar, připomínající motýla.

No a je to, zas tak složité to nebylo, ne? Teď už kuře jen pořádně ochuťte, nezapomeňte koření pořádně vetřít i pod kůži a dejte kuře péct. Pokud chcete být velcí gurmáni, vložte pod kůži také 1 až 2 tenké špalíčky másla.

Hotové pečené kuře podávám nejradši s křupavými opečenými bramborami. Pro manžela pak speciálně s bramborovou kaší, ale to vždycky jen o víkendu.

Pečené kuře naplacato

Pečené kuře je klasika, která nikdy nezklame. Upečené takto naplacato nejen, že lépe vypadá, ale také se mnohem lépe a rovnoměrněji propeče.
Počet porcí 6 porcí
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 5 minutes

Pomůcky

  • 1 pekáč na kuře

Ingredience
  

  • 1 celé kuře
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžičky sušené cibule
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce medu

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 160℃ a připravte si plech s mřížkou.
  • Kuře položte prsy dolů a lehce trhněte za obě stehna, abyste je vykloubily z kyčelního kloubu. Dostanete se tak lépe k páteři.
  • Kuchyňskými nůžkami oddělte páteř nejprve z jedné, poté z druhé strany po celé délce kuřete, abyste ji mohli zcela vyjmout.
  • Kuře otočte kůží nahoru a ve středu do kuřete zatlačte, aby se rozložilo ještě víc naplocho. Jakmile je kuře placaté, otočte také stehna tak, aby směřovala směrem k sobě.
  • Takto placaté kuře osušte papírovou utěrkou a důkladně z obou stran osolte. V malé misce si smíchejte obě papriky, cibuli a pepř.
  • Kořenící směs rozdělte na čtvrtiny. Jednou čtvrtinou posypte vrchní část kuřete, druhou čtvrtinou spodní část a jednu čtvrtinu vetřete kuřeti pod kůži. Zbytek koření odložte stranou.
  • Takto ochucené kuře vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut. Zbytek kořenící směsi smíchejte s medem.
  • Na posledních 15 minut pečení zvyšte teplotu v troubě na 185℃. Během těchto 15 minut kuře 2-3x potřete směsí koření a medu.
  • Upečené kuře vyndejte z trouby, potřete výpekem z pekáčku a nechte 5 minut odpočinout. Rozdělte na porce a podávejte.
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Kuřecí

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close