Těstoviny se sýrem cottage a zkaramelizovanými rajčaty jsou chutným a zdravým jídlem, ve kterém se snoubí smetanová chuť sýru cottage s výraznou chutí orestovaných rajčat. Jedná se o jednoduché, ale syté jídlo, které oceníte především ve chvílích, kdy na vaření máte naprosté minimum času.
V tomto receptu je hlavní hvězdou večera cottage sýr, tradičně známý svou lehkostí a vysokým obsahem bílkovin. Jeho jemná, téměř krémová textura skvěle doplňuje robustní chutě restovaných rajčat a zároveň poskytuje výživný základ vašeho jídelníčku. Tyhle těstoviny jsou dokonalým příkladem toho, jak můžete vytvořit chutné jídlo, které je zároveň zdravé a vyvážené, aniž byste museli trávit hodiny v kuchyni.
Recept navíc poskytuje skvělou příležitost pro experimentování s různými druhy těstovin a příchutí. Ať už dáváte přednost celozrnným těstovinám pro dodatečnou dávku vlákniny nebo si zvolíte bezlepkovou variantu, vždy můžete očekávat stejně lahodný výsledek.

Jak správně uvařit těstoviny?
Na tohle téma jsem na svůj blog sepsala celý článek, který si můžete přečíst ZDE. Znalost správného vaření těstovin je základem mnoha skvělých jídel. Stačí dodržovat několik základních pravidel jako používat velký hrnec, dostatek soli a sledovat čas.
Pro tento recept můžete zvolit těstoviny libovolného tvaru. Já mám nejraději rigatoni nebo fusilli, ale omáčka bude skvěle fungovat i se špagetami nebo linguine. Důležité je mít těstoviny uvařené al dente – zde se vždy řiďte časem uvedeným na obalu těstovin, a vybrat těstoviny s hrubší strukturou, aby se na ně hezky chytila omáčka. U nás nejraději kupuji těstoviny značky Rummo, které už dnes seženete téměř v každém větším supermarketu.
Tipy, jak na tu nejlepší omáčku s cottage sýrem
- Škrobová voda. Pokud by se vám omáčka zdála tak akorát a nechtěli jste ji více zředit, i tak přidejte alespoň 1-2 lžíce škrobové vody z těstovin. Voda totiž neslouží jen k tomu, aby omáčku zředila, ale také pomáhá omáčce lépe „přilnout“ k těstovinám.
- Mixování. Mě osobně nevadí, když omáčka není úplně jemná a zůstanou mi v ní kousky rajčat či bazalky. Je tedy jen na vás, jakou konzistenci a strukturu omáčky preferujete. Nejlépe se mi omáčka mixuje ponorným mixérem, protože ji nemusím přelévat do žádné zvláštní nádoby.
- Restování rajčat. Restovaná rajčata dodají omáčce plnější a výraznější chuť. Přidáním lžičky cukru v průběhu restování umožníte rajčatům lehce zkaramelizovat a výsledek pak opravdu stojí za to.

Těstoviny se sýrem cottage
Pomůcky
- 1 hrnec na těstoviny
Ingredience
- 500 g nevařených těstovin
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g cherry rajčat (nakrájené na poloviny)
- 3 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
- 400 g sýru cottage
- hrst čerstvé bazalky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička pesta ze sušených rajčat
- 1 lžíce jablečného octa
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- strouhaný parmezán k podávání
Postup
- Nejprve si připravte těstoviny. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, dostatečně osolte (1 lžičku soli na 1l vody) a dejte vařit těstoviny. Uvařte je al dente podle návodu na obalu.
- Dejte si stranou hrnek vody, ve které jste těstoviny vařili a těstoviny slijte. Můžete je propláchnout studenou vodou, aby se vám neslepily, a odložte je stranou.
- V hlubokém hrnci rozpalte olivový olej a na středním plameni na něm 30s opečte plátky česneku. Přidejte také nakrájená cherry rajčata a zasypte je lžičkou cukru. Za občasného míchání restujte cca 10 minut, aby vám rajčata změkla.
- Jakmile máte rajčata orestovaná, přidejte k rajčatům lžičku pesta, bazalku a jablečný ocet a krátce povařte, aby se chutě hezky propojily.
- Nyní do omáčky přidejte cottage sýr a za pomocí ponorného mixéru omáčku rozmixujte do hladka. Pokud by se vám omáčka zdála příliš hustá, přidejte trochu vody z těstovin.
- Do rozmixované omáčky vsypte uvařené těstoviny a důkladně promíchejte. Na mírném plameni těstoviny ještě 1-2 minuty povařte, aby se prohřály a spojily s omáčkou a můžete podávat. Při servírování můžete těstoviny posypat nastrouhaným parmezánem.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.