Tento recept na mrkvový dort je bezpochyby ten nejlepší mrkvový dort, jaký jsem kdy jedla. Je krásně vláčný, lehce kořeněný, plný mrkve a zakončený lehkým krémem, který krásně balancuje sladkou chuť mrkvového korpusu. A kdo by odolal dortu, který je z velké části tvořen zeleninou, tudíž si ho můžeme dopřát zcela bez výčitek. Vždyť se jedná vlastně skoro o salát, ne?
Mrkvový dort patří mezi mé nejoblíbenější dezerty, a to hlavně díky jeho bohaté skořicové chuti, kterou naprosto zbožňuji. V kombinaci s opečenými vlašskými ořechy pak musím říct, že tenhle dort snad nemá jedinou chybu. Je dokonale vláčný, neotřelý díky výraznému koření, zároveň však není přeslazený díky jemnému krému z čerstvého sýra.
Každou vidličku, kterou vložíte do úst, proto budete milovat a nestane se, že byste už v polovině vaší porce byli přeslazeni. Naopak, budete jen těžko odolávat tomu, abyste hned nesáhli po dalším kousku.
Kromě výjimečné chuti má tento dort tu výhodu, že ho můžete připravit i den dopředu. Přes noc se chutě krásně prolnou a krém dokonale spojí s korpusy, což jeho chuť ještě zintenzivní. Pokud tedy hledáte dokonalý dort, který můžete připravit s předstihem a jehož kvalita s časem jen vzroste, tento mrkvový dort je skvělou volbou.

Tipy, jak na ten nejlepší mrkvový dort
- Míchání těsta. Nesnažte se docílit perfektní hladké konzistence těsta. Naopak, přílišné míchání by těstu mohlo uškodit a výsledkem by byl příliš těžký a hutný korpus. Snažte se tedy těsto vždy míchat jen tak, aby se ingredience spojily.
- Mrkev. Je asi všem jasné, že je nejlepší si mrkev nastrouhat sami doma. Co je ale u tohoto dortu důležité – mrkev strouhejte najemno. Pokud byste použili hrubší stranu struhadla, mrkev by pravděpodobně během pečení dostatečně nezměkla a ovlivnilo by to strukturu výsledného korpusu. Jediný křupavý element mají být opražené vlašské ořechy.
- Pokojová teplota surovin. Ohlídejte si, ať mají všechny použité ingredience pokojovou teplotu. Kypřicímu prášku to jen prospěje a nepozlobí vás pak během pečení.
- Předehřátá trouba. To, že vám trouba hlásí, že je ohřátá na požadovaných 200℃ ještě neznamená, že to našemu dortu stačí. Proto troubu opravdu zapněte ještě předtím, než se pustíte do přípravy těsta. Potřebujeme, aby trouba naakumulovala dostatek tepla.
- Pečení. Těsto nalijte do formy a hned dort dejte péct. Na nic nečekejte. Pokud má korpus správně vyběhnout a zachovat si požadovanou strukturu, nesmíte nechat těsto dlouho odpočívat.
Příprava tohoto mrkvového dortu není nijak těžká, pokud byste však hledali nějaký další recept na dort, kterým oslníte svou rodinu či nedělní návštěvu a nemáte moc času navíc, zkuste také tento Máslový dort s šlehačkou a jahodami.

Mrkvový dort
Pomůcky
- 1 dortová forma o Ø 20cm
- 1 ruční šlehač
- 3 větší mísy
- 1 pečicí papír
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 70 g vlašských ořechů
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 2 vaječné bílky
- 120 g krupicového cukru
- 1 vejce (velikost M)
- 1 vaječný žloutek
- 170 ml neutrálního oleje (řepkový, slunečnicový..)
- 130 g najemno nastrouhané mrkve
- moučkový cukr na dokončení
Na cream cheese krém
- 2 lžíce moučkového cukru
- 45 g změklého másla
- 300 g krémového čerstvého sýra
- 80-100 ml smetany ke šlehání
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 200℃. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem.
- Na samostatný plech vysypte vlašské ořechy a v předehřáté troubě je pečte 3-4 minuty tak, aby byly lehce opražené. Nechte je zcela vychladnout a pak je nahrubo nasekejte.
- Do velké mísy prosijte hladkou mouku a přimíchejte všechny zbylé suché ingredience. Důkladně promíchejte a odložte stranou.
- Do druhé mísy dejte vaječné bílky a vyšlehejte je tak, aby se začly tvořit měkké špičky. Poté do bílků postupně zašlehejte 60g krupicového cukru. Míchejte opatrně, ať bílky nepřemícháte. Sněhovou hmotu pak odložte stranou.
- Do mísy, ve které budete míchat těsto na korpus, dejte vejce a vaječný žloutek. Přidejte zbývající krupicový cukr (60g) a ručním šlehačem míchejte na vysokou rychlost tak, aby směs zdvojnásobila svůj objem a vyšlehala se do krásně nadýchané pěny. Trvá to cca 5 minut.
- Za stálého šlehání pak do žloutkové směsi přilívejte pomalu a tenkým pramínkem olej. Nepřestávejte šlehat, aby se vám směs nerozdělila nebo nesplaskla.
- Do této směsi pak pomocí kuchyňské stěrky vmíchejte suché ingredience. Promíchejte tak, aby se obě směsi důkladně spojily. Poté do směsi přidejte také nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy. Kuchyňskou stěrkou opět promíchejte.
- Nakonec do směsi vmíchejte také vyšlehané bílky. Bílky do směsi vmíchejte tak, aby se spojily s ostatními ingrediencemi, ale stále byly ve směsi vidět její zbytky.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte 1 hodinu a 10 minut. Po prvních 30 minutách pečení snižte teplotu na 180℃. Pokud by vám korpus hnědnul příliš rychle, zakryjte ho alobalem a pokračujte v pečení.
- Mezitím, co se peče dortový korpus, si připravte krém. Moučkový cukr vyšlehejte se změklým máslem tak, aby směs zesvětlala a byla dokonale jemná. Poté do ní po částech vmíchejte krémový sýr a jako poslední přilívejte smetanu. Smetanu do krému přidávejte postupně, její množství je odvislé od hutnosti krémového sýra. Výsledný krém by měl jít snadno roztírat, ale zároveň by neměl být příliš tekutý.
- Po upečení nechte dortový korpus zcela vychladnout. Poté jej vroubkovaným nožem podélně rozřízněte na 2 poloviny a spodní část potřete krémem. Před podáváním dort ještě posypte moučkovým cukrem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Dobrý den, těším se až dort upeču. Mohla bych se prosím zeptat, zda není v receptu překlep v gramáži cukru? Děkuji.
Krásný den, vůbec ne. Množství cukru je uvedeno správně. 🙂 Uděláte z něj dvojitý korpus, takže se množství cukru nebojte a hlavně neubírejte, ať recept vyjde tak, jak má. Držím palce!
Dobrý den. Moc děkuji za recept.
Jsem jen zmatená z gramáže cukru. V ingrediencích píšete 120g cukru a v jednom z kroků, že máme všechny suché suroviny smíchat. Následně ale přimíchat cukr k bílkům a žloutkům, je to tedy velmi matoucí, kolik cukru celkem je potřeba.
Opravdu se mají žloutky smíchat se 160g cukru?
Děkuji moc
Krásný den, moc se omlouvám a děkuju za upozornění na chybu. Žloutky se mají vyšlehat se zbývajícím cukrem, tedy se 60g cukru. Už jsem to v receptu opravila a ještě jednou moc děkuji!