Jestli máte chuť na něco sladkého a osvěžujícího, musíte vyzkoušet tyhle broskvové sušenky! Na léto jsou naprosto skvělé – sladké čerstvé broskve a krémový sýr v kombinaci s křupavým sušenkovým základem naprosto ohromí vaše chuťové pohárky.
Tyhle sušenky jsou prostě „mňamka“ a navíc vypadají tak krásně, že budou hvězdou každé zahradní párty nebo odpoledního posezení u kávy. A nejlepší na tom je, že jsou fakt jednoduché na přípravu, takže si je můžete upéct klidně hned a za nějakou půl hodinku je můžete mít na stole.

Možné variace receptu na sušenky
- Meruňky: Pokud máte rádi výraznější chuť, meruňky jsou skvělou alternativou. Můžete je použít jak čerstvé, tak konzervované. Ale v létě sáhneme raději po těch čerstvých že?
- Švestky: Švestky dodají sušenkám jemně kyselou chuť. Opět můžete použít čerstvé nebo sušené, které předem namočíte ve vodě.
- Zakysaná smetana: Pokud doma zakysanou smetanu nemáte, můžete ji v těstě nahradit lžicí řeckého jogurtu. Krém pak můžete připravit místo z ricotty třeba z tučného tvarohu nebo krémového sýra.
- Koření. Pokud chcete sušenkám přidat další vrstvu chuti, nebojte se experimentovat a přidejte do těsta kromě skořice i špetku muškátového oříšku.
Doufám, že vás tento recept na broskvové sušenky s krémovou náplní inspiroval, a že si užijete a hlavně vychutnáte každé jedno sousto! Ať už je připravíte na letní oslavu, k odpolední kávě nebo jen tak pro radost, věřím, že si je zamilujete stejně jako já. No a pokud byste se do pečení sušenek ponořili naplno, můžete zkusit také tyhle klasické Americké cookies s kousky čokolády.

Broskvové sušenky
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 naběračka na zmrzlinu
- 1 velká mísa
Ingredience
- 225 g másla (pokojové teploty)
- 200 g krupicového cukru
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 vejce (velikost M)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 420 g hladké mouky
- 135 g ovesných vloček
- 1 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky kypřicího prášku
Na dokončení:
- 2 broskve
- 250 g ricotty nebo krémového sýra
- 35 g másla
- 100 g moučkového cukru
Postup
- Troubu předehřejte na 165°C a připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem.
- V míse smíchejte máslo s oběma druhy cukru a pomocí ručního šlehače vyšlehejte do nadýchané pěny. Trvá to cca 3-5 minut.
- Přidejte zakysanou smetanu, obě vejce a vanilkový extrakt. Opět dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily do hladké směsi.
- Do směsi přidejte mouku, ovesné vločky, sůl, skořici a prášek do pečiva. Míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí a nevytvoří těsto. Dejte si pozor, abyste těsto nepřemíchali – mělo by být jen tak akorát spojené.
- Pomocí velké lžíce nebo naběračky na zmrzlinu vytvarujte z těsta koule. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem, s dostatečným rozestupem mezi jednotlivými kousky.
- Sušenky pečte v předehřáté troubě 10-13 minut. Sušenky budou po vytažení z trouby vypadat stále trochu syrové – to je v pořádku. Nechte je na plechu cca 5 minut vychladnout, poté je přeneste na 30 minut do lednice.
- Během chlazení sušenek připravte náplň. Do mísy dejte máslo a mixujte 3-4 minuty, dokud nebude nadýchané. Přidejte moučkový cukr a ricottu a šlehejte, dokud se ingredience nespojí a nevytvoří nadýchaný hladký krém.
- Broskve si nakrájejte na plátky. Každou vychlazenou sušenku pak potřete připravenou náplní a na vrch přidejte několik plátků čerstvé broskve. Podávejte ideálně vychlazené rovnou z lednice.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Našla jsem vás nedávno a už mám odzkoušeno hodně receptů,přijdou mi vaše recepty úžasně popsané a taky chutné. Dělala jsem teď tyto sušenky ,ale bohužel krém se mi vůbec nevydařil,nevím proč. Byl tekutý a také hrudkovatý. Nemáte nápad proč mi to tak udělalo?
Moc děkuju! 🙂 Mrzí mě ale tedy, že vám u těchto sušenek krém nevyšel. Měly ingredience pokojovou teplotu? Případně je možné, že jste krém přešlehala. Je důležité, aby jak máslo, tak ricotta měly pokojovou teplotu, jinak se může stát, že se krém bohužel srazí..