Extra čokoládové cookies

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
21. 1. 2024

Mám tu pro vás něco naprosto úžasného – recept na extra čokoládové cookies, kterým prostě nemůžete odolat. Jen si to představte…každé sousto je plné bohaté čokoládové chuti, s dokonale křupavými okraji a úžasně vláčným středem, který se rozplývá v ústech jako brownie. Cookies jsou doslova napěchované kousky vaší oblíbené čokolády.

Jsou tak jednoduché na přípravu, že si s nimi hravě poradíte, i když v kuchyni zrovna neexcelujete. Tak doufám, že už si připravujete všechny ingredience, abyste si sušenky mohly dát ještě k odpolední kávě nebo jako hříšný dezert po dobré večeři.

cookies

Proč do cookies přidávat hnědé máslo?

Jak si můžete všimnout u mnoha mých sladkých receptů, ráda věnuju těch pár minut navíc přípravě hnědého másla. Věřte mi. Hnědé máslo je klenotem v cukrářské a pekařské kuchyni. A to zejména kvůli tomu, jak dokáže proměnit obyčejné recepty v něco mimořádného. Třeba takový klasický banánový chlebíček bych si bez hnědého másla už nedokázala představit.

Když máslo hnědne, voda v máslu se odpaří a mléčné bílkoviny začnou karamelizovat, čímž vzniká to jedinečné oříškové aroma a hluboké karamelové tóny. Tyto chutě jsou ideální k bohaté, hluboké chuti čokolády. Přidání hnědého másla nejenže dodává cookies jedinečnou chuť, ale také obohacuje texturu.

Jakou čokoládu si pro tento recept vybrat?

Volba čokolády je jen na vás. Vždy ale sáhněte po takové, kterou byste během pečení nejraději snědli ještě dřív, než ji přidáte do cookies. Já mám pro tento recept nejraději hořkou čokoládu, která sušenkám dodá krásně intenzivní chuť. Ta je zvýrazněna ještě kakaem a kávou. Pokud ale nejste fanoušky hořké čokolády, klidně sáhnete po čokoládě mléčné nebo bílé. I s těmi budou sušenky naprosto skvělé a výsledek si zamilujete.

Na závěr chci říct, že ať už jste začátečník v pečení nebo zkušený kuchař a pekař, tento recept na čokoládové cookies zvládnete levou zadní. Doufám, že tyto cookies přinesou radost nejen vám, ale i vašim blízkým, a že si užijete každé sousto.

Extra čokoládové cookies

Čokoládové sušenky, které nejen skvěle chutnají, ale jejich příprava není nikterak náročná. Protože v jednoduchosti je krása. A díky tomu si tyhle sušenky zamilujete již na první sousto.
Počet porcí 12 sušenek
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 35 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev
  • 1 kuchyňský mixér
  • 1 plech na pečení (+ pečicí papír)
  • 1 kuchyňská váha

Ingredience
  

  • 225 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g bílého cukru
  • 1 vejce (velikost M)
  • 25 ml silné kávy
  • 300 g hladké mouky
  • 41 g holandského kakaa
  • 1 lžička pečicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 225 g hořké čokolády

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 200°C a nejprve se pusťte do přípravy hnědého másla.
  • Na malé pánvi na mírném ohni pomalu rozpouštějte 100g másla, dokud nezačne bublat. Občas promíchejte, aby se mléčná hmota oddělila od másla a začala na dně hnědnout. Když máslo získá zlatohnědou barvu, stáhněte ho z ohně a pokračujte v míchání, dokud nezíská sytě zlatavou barvu. Odstavte.
  • Všechnu čokoládu nasekejte na menší kousky a polovinu z ní si dejte do mísy. Přelijte ji připraveným hnědým máslem a promíchejte, aby se obě ingredience spojily.
  • Poté si připravte větší mísu, dejte do ní zbývající máslo, přidejte oba cukry a vyšlehejte do pěny. Šlehejte opravdu poctivě, může to trvat až 10 minut, než docílíte nadýchané šlehané konzistence.
  • Poté přidejte vejce, kávu a máslovo – čokoládovou směs. Šlehejte, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem a nezesvětlí barvu, asi 4-5 minut.
  • V jiné míse si smíchejte všechny suché ingredience a postupně je přidejte do vyšlehané máslové směsi. Nakonec do směsi pomocí stěrky vmíchejte také zbývající čokoládu.
  • Hotové těsto pak rozdělte na 12 stejných kuliček a rozprostřete je na plech. Pravděpodobně je budete muset péct na 2 dávky, sušenky se v troubě roztečou, takže kolem sebe potřebují z každé strany opravdu dostatek místa (cca 5-7cm z každé strany).
  • Sušenky pečte v předehřáté troubě cca 10-12 minut. Pečte je opravdu na 200°C, díky pečení zprudka se krásně upečou po okrajích zatímco uvnitř zůstanou dokonale vláčné.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Pro děti, Rychlé, Sladké, Snadné, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close