Připravte si o víkendu recept na kuře na paprice, který mám od mé babičky. Zaručuji, že si ho celá rodina zamiluje a všichni se budou olizovat až za ušima. Pro mě osobně je to jeden z nejlepších receptů, které jsem se od své babičky naučila a budu ráda, když si ho oblíbíte stejně tak moc, jak já.
Klasické kuře na paprice pochází z Maďarska, kde se mu říká „paprikás csirke“. Základ receptu tvoří kousky kuřete, obvykle stehna, paličky nebo prsa, které se dusí v jemně povařené smetanové omáčce ochucené sladkou paprikou. Moje babička si recept trochu upravila a vznikl tento dokonalý, ale až překvapivě jednoduchý recept na českou klasiku, která alespoň mě nikdy neomrzí.

Alternativa – Kuře na paprice z pečených paprik
Malou alternativou, jak si můžete tento recept osvěžit (i když já sama se ráda držím klasiky), je příprava kuřete na paprice z čerstvých opečených paprik. Papriky si nejprve v troubě při vysoké teplotě opečte, nechte vychladnout a poté je zbavte slupek.
Dužinu paprik pak rozmixujte pomocí tyčového mixéru do hladka a přidejte do vašeho kuřete na paprice společně s vývarem. Jde o malou alternativu, která chuť kuřete na paprice zase trochu ozvláštní, a přinese zase o něco zajímavější výsledek. Musíte ale počítat s tím, že se jedná o pár kroků navíc.

Kuře na paprice jako od babičky
Ingredience
- 3 lžíce řepkového oleje
- 4 velká kuřecí stehna
- 1 lžička soli + extra na dochucení
- 1/4 lžičky černého pepře + extra na dochucení
- 2 velké cibule nakrájené nadrobno
- 1 1/2 lžíce sladké papriky
- 75 ml bílého vína
- 500 ml kuřecího vývaru
- 3 bobkové listy
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
Postup
- Kuřecí stehna nejprve osušte papírovou utěrkou a ze všech stran je osolte a opepřete. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- Ve velkém hrnci nebo velké a hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a kuřecí stehna důkladně opečte ze všech stran, přičemž začněte kůží dolů. Kuře vyjměte a dejte stranou. Kuřecí stehna nemusí být dokonale propečená, dejte si ale záležet, ať jsou zvenku opečená dozlatova. Trvá to cca 5 minut z každé strany.
- Nyní snižte teplotu a na stejné pánvi, na které jste opékali stehna, rozpusťte 1 lžíci másla. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a opatrně ji nechte zesklovatět (velmi pomalu a jen opravdu zlehka, aby nepřebrala příliš barvy).
- Poté přidejte papriku a lehce ji orestujte, aby se uvolnilo její aroma a barva. Přilijte bílé víno a nechte ho pomalu zredukovat, aby se odpařil alkohol.
- Kuřecí stehna vraťte zpět do hrnce a zalijte vývarem tak, aby byla všechna stehna ponořená. Přidejte bobkové listy, lehce osolte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 40-45 minut. To by mělo stačit k tomu, aby bylo maso měkké. Zkontrolujte, zda se snadno odděluje od kosti, a pokud ano, vyjměte ho a dejte stranou, aby trochu vychladlo. Kuře můžete po vychladnutí vykostit a natrhat na menší kousky.
- Nyní omáčku rozmixujte ponorným mixérem dohladka a ideálně ji přeceďte přes jemné síto.
- Poté připravte jíšku: Na pánvi rozpusťte 1 lžíci másla a smíchejte ji s hladkou moukou. Na mírném ohni za stálého míchání vytvořte jíšku. Do jíšky přidejte 2-3 lžíce omáčky a dobře promíchejte.
- Přilijte jíšku zpět do omáčky a nechte ji 1-2 minuty vařit. Poté přilijte smetanu, přidejte uvařené kuřecí maso a vařte dalších 5-7 minut, aby se všechny chutě spojily. Podávejte nejlépe s vařenými těstovinami nebo s rýží.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Dobrý den, Aničko,
moc děkuji za recept. Jídlo se velice vydařilo. 🙂
Pěkný den
Lucka
Moc děkuju! .)