Pečené gnocchi s harissou

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
27. 11. 2024

Křupavé gnocchi jsou u nás doma sázkou na jistotu. Příprava je asi tak na 5 minut a v kombinaci s harissou je výsledek krásně pikantní a ideální do podzimních dní.

Pečené gnocchi s harissou jsou pro mě jedním z těch receptů, které dokonale kombinují známé a oblíbené chutě s nádechem exotiky. Gnocchi, tradiční italské bramborové knedlíčky, jsou totiž samy o sobě lahodné a měkké, a když je spojíte s pikantní harissou, výsledek je prostě dokonalý. Jídlo nejenže vypadá krásně na talíři, ale také skvěle chutná a o tom to vaření vlastně celé je, že?

Tento recept je u nás doma takovou klasikou. Respektive jídlem, které moc ráda připravuji, když nic nestíhám a jednoduše nemám čas strávit ani 30 minut v kuchyni. Ingredience společně promícháte během 5 minut a pak už se o zbytek postará trouba. Někdy jsou prostě i takové recepty potřeba a já jsem ráda, že jich pár takových mám v záloze. Protože jinak bychom dost často byli o chlebu se šunkou. Na kterém tedy není nic špatného, ale docela rychle se člověku přejí. Haha.

gnocchi

Jak gnocchi skladovat?

  • Zbytky pečených gnocchi můžete skladovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny.
  • Jak gnocchi ohřívat? Gnocchi ideálně vložte do většího hrnce a na mírném plameni postupně prohřejte. Podle potřeby je můžete podlít trochou vývaru nebo vodou.
  • Gnocchi můžete také skladovat v mrazáku! Zbytky jednoduše zmrazte ve vzduchotěsné nádobě vhodné do mrazáku, kde vám vydrží až na 3 měsíce. Před opětovným ohřevem nechte přes noc rozmrazit v chladničce.

Recept je perfektní rychlou večeří, kterou si zamiluje celá rodina. Navíc je neskutečně variabilní – můžete do něj přidat svou oblíbenou zeleninu jako je žlutá paprika, rajčata nebo brokolice nebo přidat kuřecí či jinou klobásu pro trochu více bílkovin. A jestli vás snadné recepty s gnocchi baví, pak zkuste určitě také můj recept na Gnocchi s pestem z jednoho plechu!

Pečené gnocchi s harissou

Křupavé gnocchi jsou u nás doma sázkou na jistotu. Příprava je asi tak na 5 minut a v kombinaci s harissou je výsledek krásně pikantní a ideální do podzimních dní.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 15 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 větší mísa

Ingredience
  

  • 500 g gnocchi
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 2 červené cibule
  • 3 lžičky harissy
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 citrónu

Na dokončení:

  • feta sýr
  • čerstvá petrželka

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 200℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Cibuli, lilek, cuketu a papriku si nakrájejte na větší kousky a vhoďte do velké mísy.
  • Do mísy přidejte gnocchi, harissu, olivový olej, javorový sirup, papriku, sůl a pepř a vše společně důkladně promíchejte.
  • Směs vysypte na připravený plech a dejte péct do předehřáté trouby cca na 30 minut. Po upečení noky zakápněte šťávou z 1/2 citronu a dobře promíchejte.
  • Před podáváním posypte čerstvou petrželkou a feta sýrem.

Poznámky

Chorizo nebo párek? Jestli máte po ruce dobrou klobásu nebo párek, nebojte se je nakrájet na větší kolečka a přidat na plech. Jen pozor, klobása bude mít tendenci se připalovat, takže doporučuji kolečka klobásy přidat na plech až cca v polovině pečení.
Zelenina. Při výběru zeleniny se meze nekladou. Máte doma unavená rajčata, žlutou nebo zelenou papriku, pórek, batáty nebo třeba brokolici? Přidejte jí k ostatním ingrediencím a upečte.
Bílkoviny. Pokud by vám obecně v jídle chyběly bílkoviny, můžete upečené gnocchi doplnit o čerstvý sýr, natrhané kousky grilovaného kuřete nebo třeba smažené vejce.
Kalorie: 449kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Rychlé, Snadné, Těstoviny

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close