Křupavé gnocchi jsou u nás doma sázkou na jistotu. Příprava je asi tak na 5 minut a v kombinaci s harissou je výsledek krásně pikantní a ideální do podzimních dní.
Pečené gnocchi s harissou jsou pro mě jedním z těch receptů, které dokonale kombinují známé a oblíbené chutě s nádechem exotiky. Gnocchi, tradiční italské bramborové knedlíčky, jsou totiž samy o sobě lahodné a měkké, a když je spojíte s pikantní harissou, výsledek je prostě dokonalý. Jídlo nejenže vypadá krásně na talíři, ale také skvěle chutná a o tom to vaření vlastně celé je, že?
Tento recept je u nás doma takovou klasikou. Respektive jídlem, které moc ráda připravuji, když nic nestíhám a jednoduše nemám čas strávit ani 30 minut v kuchyni. Ingredience společně promícháte během 5 minut a pak už se o zbytek postará trouba. Někdy jsou prostě i takové recepty potřeba a já jsem ráda, že jich pár takových mám v záloze. Protože jinak bychom dost často byli o chlebu se šunkou. Na kterém tedy není nic špatného, ale docela rychle se člověku přejí. Haha.

Jak gnocchi skladovat?
- Zbytky pečených gnocchi můžete skladovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny.
- Jak gnocchi ohřívat? Gnocchi ideálně vložte do většího hrnce a na mírném plameni postupně prohřejte. Podle potřeby je můžete podlít trochou vývaru nebo vodou.
- Gnocchi můžete také skladovat v mrazáku! Zbytky jednoduše zmrazte ve vzduchotěsné nádobě vhodné do mrazáku, kde vám vydrží až na 3 měsíce. Před opětovným ohřevem nechte přes noc rozmrazit v chladničce.
Recept je perfektní rychlou večeří, kterou si zamiluje celá rodina. Navíc je neskutečně variabilní – můžete do něj přidat svou oblíbenou zeleninu jako je žlutá paprika, rajčata nebo brokolice nebo přidat kuřecí či jinou klobásu pro trochu více bílkovin. A jestli vás snadné recepty s gnocchi baví, pak zkuste určitě také můj recept na Gnocchi s pestem z jednoho plechu!

Pečené gnocchi s harissou
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 větší mísa
Ingredience
- 500 g gnocchi
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 2 červené cibule
- 3 lžičky harissy
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1/2 citrónu
Na dokončení:
- feta sýr
- čerstvá petrželka
Postup
- Troubu si předehřejte na 200℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Cibuli, lilek, cuketu a papriku si nakrájejte na větší kousky a vhoďte do velké mísy.
- Do mísy přidejte gnocchi, harissu, olivový olej, javorový sirup, papriku, sůl a pepř a vše společně důkladně promíchejte.
- Směs vysypte na připravený plech a dejte péct do předehřáté trouby cca na 30 minut. Po upečení noky zakápněte šťávou z 1/2 citronu a dobře promíchejte.
- Před podáváním posypte čerstvou petrželkou a feta sýrem.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.