Zdravé chilli con carne z libového mletého krůtího masa, fazolí a dvou druhů paprik. Recept je plný chuti, obsahuje spoustu bílkovin a vlákniny a je prostě NEJLEPŠÍ.
A to obvykle u receptů neprohlašuji, nicméně kdykoliv tohle chilli doma připravím, slyším tolik chvály a jen vyjímečně zbyde nějaká ta porce na další den. Chilli je krásně husté, plné chuti a naprosto ideální do sychravých podzimních dní.
Jak si můžete chilli con carne přizpůsobit?
Na tomhle receptu nejvíc miluji to, jak si ho každý může přizpůsobit svým vlastním chutím a preferencím. Je to nejen zábavné, ale taky neskutečně vděčné jídlo, které bude díky tomu chutnat celé rodině.
- Výběr masa: Pokud zrovna nemáte po ruce mleté krůtí, můžete ho vyměnit za klasické mleté hovězí nebo kuřecí maso. Pro vegetariánskou verzi pak sáhněte po tofu a cizrně. Ostatně recept na skvělé cizrnové chilli mám pro vás na blogu také..
- Servírování: Já si tohle chilli nejraději dávám s avokádem, lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu, čerstvým koriandrem a tortilla chipsy. Fantazii se ale meze nekladou. Přidat můžete třeba strouhaný čedar, fetu nebo plátky jalapeños.
- Koření: Pokud máte rádi chilli pikantnější, nebojte se přidat trochu chilli, kajenský pepř nebo plátky jalapeños. Mně chilli v kombinaci s krůtím masem chutná spíše jemnější, takže já toto koření zcela vynechávám.
Tipy pro skladování/zmrazení
- Skladování v ledničce: Chilli vám vydrží v ledničce dobré cca 1 týden. Jakmile je chilli zcela vychlazené, stačí ho bez dalších příloh vložit do vzduchotěsné nádoby a uložit ho do lednice. Chcete-li ho znovu ohřát, jednoduše tak učiňte v mikrovlnné troubě nebo ho klidně ohřejte na sporáku.
- Skladování v mrazáku: Tohle chilli je naprosto ideální pro skladování v mrazáku „na horší časy“. Postupujte podle výše uvedených pokynů, ale místo do lednice dejte chilli s krůtím masem do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce. Chcete-li chilli znovu ohřát, jednoduše ho přes noc rozmrazte a ohřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
Podzimní Chilli Con Carne
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého krůtího masa
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 400 ml rajčat v konzervě
- 400 g červených fazolí v konzervě
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička soli + extra na dochucení
K podávání
- tortillové chipsy
- feta
- avokádo
- zakysaná smetana
- limetka
Postup
- Cibuli si nakrájejte nadrobno, obě papriky nakrájejte na kostičky a stroužky česneku si prolisujte.
- Do velké hluboké pánve dejte olej a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli, červenou a zelenou papriku a za častého míchání restujte cca 5-7 minut.
- Poté do pánve přidejte koření, sůl a pepř, česnek a nechte vše další 1 minutku hezky rozvonět. Hlídejte si ale, abyste nic nepřipálili.
- Poté do pánve přidejte mleté krůtí maso a dozlatova orestujte. Maso můžete pomocí vařečky rozbít na menší kousky.
- Jakmile je maso opečené, přidejte do pánve také rajčatový protlak, konzervovaná rajčata a fazole. Důkladně promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte na mírném plameni vařit cca 35-40 minut nebo dokud chilli nezhoustne a chutě se nespojí. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Hotové chilli můžete podávat s rýží nebo opečenými tortillovými chipsy, lžící zakysané smetany, avokádem a nadrobenou fetou. Dobrou chuť!
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.