Bábovka s vaječným likérem

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
16. 12. 2025

Bábovka, která na vás dýchne chuť vánoc. Vaječný likér jí dodá trochu šmrnc a já věřím, že si její chuť oblíbíte už po prvním kousku.

Vaječný likér pro mě letos k Vánocům patří víc, než bych sama čekala. Možná právě proto, že si ho jako těhotná dát nemůžu, na něj mám tyhle dny chuť skoro pořád. Ta typická vůně, krémová chuť a taková ta „vánoční pohoda ve skleničce“ mi letos chybí víc než jindy. A když mi po pečení s kamarádkami doma zůstala jedna lahev vaječňáku, bylo jasné, že ji nenechám jen tak stát v lednici.

Proto vznikla tahle bábovka. Chtěla jsem vaječný likér využít tak, aby z něj vzniklo něco, co si můžu bez výčitek dopřát i já. A současně jsem samu sebe nechtěla připravit o tu vánoční chuť. Navíc musím přiznat, že pečení je pro mě teď v těhotenství ideální relax a způsob, jak v kuchyni trochu zpomalit a udělat si radost. Chuď na sladké mě zatím sice nijak extra nedohání, ale ráda si k odpolední svačině dám kousek nějaké té „domácí buchty“.

bábovka

Jaká mouka patří do bábovky?

Pokud si potrpíte na extra nadýchanou bábovku, nahraďte v receptu hladkou mouku moukou polohrubou. Polohrubá mouka se totiž postará o to, že vaše bábovka bude mít dokonalou strukturu, vláčnost a nadýchanost. Jestliže ale polohrubou mouku po ruce nemáte, nic se neděje. Skvělou bábovku si upečete i z klasické hladké mouky.

Když už jsme u té mouky, není to jen o tom, zda sáhnete po hladké či polohrubé. Ona totiž není mouka jako mouka. Já jsem dlouhé roky pekla výhradně z mouky značky Babiččina volba. Posledních pár měsíců jsem ale přesedlala na mouku Předměřickou, a to je úplně jiná liga. Pokud máte možnost vybrat z různých značek a je mezi nimi i tato, rozhodně to musí být vaše první volba.

Co dělat, když se bábovka nechce vyklopit z formy?

  • Nenechávejte bábovku zcela vychladnout ve formě. Po upečení bábovku vyndejte z trouby a nechte ji 10 minut odpočívat. Pokud jste formu vymazali dobře, už v tento okamžik se bábovka od formy odlepí a vyklopíte ji bez větších problémů.
  • Pokud se vám bábovka vyklopit nechce, namočte si utěrku do studené vody. Lehce ji poskládejte a položte na vrch formy. Za 2-3 minuty utěrku sundejte a zkuste formu zvednout. Bábovka by se vám měla vyklopit krásně.

Pokud jste ale nepodcenili první krok celého receptu, a to správné vymazání formy, věřím že s vyklopením bábovky nebudete mít problém. A jestli jste si zamilovali můj recept na čokoládovou bábovku, pak mi věřte, že tahle jí hodně šlape na paty!

bábovka

Bábovka s vaječným likérem

Bábovka, která na vás dýchne chuť vánoc. Vaječný likér jí dodá trochu šmrnc a já věřím, že si její chuť oblíbíte už po prvním kousku.
Počet porcí 1 bábovka
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 55 minutes

Pomůcky

  • 1 forma na bábovku

Ingredience
  

  • 5 vajec (velikost M)
  • 220 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 250 ml vaječného likéru
  • 275 g polohrubé mouky
  • 12 g kypřicího prášku
  • špetka soli

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 160℃ a formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte moukou. Tento krok nepodceňte, pokud formu špatně vymažete, bábovka se vám pak nepodaří vyklopit.
  • Do velké mísy nejprve nasypte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Promíchejte, aby se ingredience hezky spojily a odložte stranou.
  • Do druhé mísy vyklepněte všechna vejce a přidejte k nim krupicový i vanilkový cukr. Pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače ingredience vyšlehejte do světlé pěny.
  • Jakmile máte vejce s cukrem hezky vyšlehaná, malým pramínkem k nim za stáleho šlehání přilévejte olej a postupně ho do směsi zašlehejte. To samé pak udělejte i s vaječným likérem.
  • Nakonec do těsta opatrně vmíchejte suché ingredience. Doporučuji je do těsta už vmíchat jen zlehka kuchyňskou stěrkou, ať těsto zbytečně nepřemícháte.
  • Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte cca 45 – 55 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí – pokud špejle vyjde z těsta suchá, máte dopečeno a můžete bábovku vyndat.
  • Po upečení nechte bábovku 10-15 minut vychladnout ve formě, poté jí zkuste vyklopit na servírovací talíř. Před podáváním nechte bábovku zcela vychladnout.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Sladké, Vánoce, Vánoční recepty, Zima

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close