Bábovka, která na vás dýchne chuť vánoc. Vaječný likér jí dodá trochu šmrnc a já věřím, že si její chuť oblíbíte už po prvním kousku.
Vaječný likér pro mě letos k Vánocům patří víc, než bych sama čekala. Možná právě proto, že si ho jako těhotná dát nemůžu, na něj mám tyhle dny chuť skoro pořád. Ta typická vůně, krémová chuť a taková ta „vánoční pohoda ve skleničce“ mi letos chybí víc než jindy. A když mi po pečení s kamarádkami doma zůstala jedna lahev vaječňáku, bylo jasné, že ji nenechám jen tak stát v lednici.
Proto vznikla tahle bábovka. Chtěla jsem vaječný likér využít tak, aby z něj vzniklo něco, co si můžu bez výčitek dopřát i já. A současně jsem samu sebe nechtěla připravit o tu vánoční chuť. Navíc musím přiznat, že pečení je pro mě teď v těhotenství ideální relax a způsob, jak v kuchyni trochu zpomalit a udělat si radost. Chuď na sladké mě zatím sice nijak extra nedohání, ale ráda si k odpolední svačině dám kousek nějaké té „domácí buchty“.

Jaká mouka patří do bábovky?
Pokud si potrpíte na extra nadýchanou bábovku, nahraďte v receptu hladkou mouku moukou polohrubou. Polohrubá mouka se totiž postará o to, že vaše bábovka bude mít dokonalou strukturu, vláčnost a nadýchanost. Jestliže ale polohrubou mouku po ruce nemáte, nic se neděje. Skvělou bábovku si upečete i z klasické hladké mouky.
Když už jsme u té mouky, není to jen o tom, zda sáhnete po hladké či polohrubé. Ona totiž není mouka jako mouka. Já jsem dlouhé roky pekla výhradně z mouky značky Babiččina volba. Posledních pár měsíců jsem ale přesedlala na mouku Předměřickou, a to je úplně jiná liga. Pokud máte možnost vybrat z různých značek a je mezi nimi i tato, rozhodně to musí být vaše první volba.
Co dělat, když se bábovka nechce vyklopit z formy?
- Nenechávejte bábovku zcela vychladnout ve formě. Po upečení bábovku vyndejte z trouby a nechte ji 10 minut odpočívat. Pokud jste formu vymazali dobře, už v tento okamžik se bábovka od formy odlepí a vyklopíte ji bez větších problémů.
- Pokud se vám bábovka vyklopit nechce, namočte si utěrku do studené vody. Lehce ji poskládejte a položte na vrch formy. Za 2-3 minuty utěrku sundejte a zkuste formu zvednout. Bábovka by se vám měla vyklopit krásně.
Pokud jste ale nepodcenili první krok celého receptu, a to správné vymazání formy, věřím že s vyklopením bábovky nebudete mít problém. A jestli jste si zamilovali můj recept na čokoládovou bábovku, pak mi věřte, že tahle jí hodně šlape na paty!

Bábovka s vaječným likérem
Pomůcky
- 1 forma na bábovku
Ingredience
- 5 vajec (velikost M)
- 220 g krupicového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 250 ml rostlinného oleje
- 250 ml vaječného likéru
- 275 g polohrubé mouky
- 12 g kypřicího prášku
- špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejte na 160℃ a formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte moukou. Tento krok nepodceňte, pokud formu špatně vymažete, bábovka se vám pak nepodaří vyklopit.
- Do velké mísy nejprve nasypte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Promíchejte, aby se ingredience hezky spojily a odložte stranou.
- Do druhé mísy vyklepněte všechna vejce a přidejte k nim krupicový i vanilkový cukr. Pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače ingredience vyšlehejte do světlé pěny.
- Jakmile máte vejce s cukrem hezky vyšlehaná, malým pramínkem k nim za stáleho šlehání přilévejte olej a postupně ho do směsi zašlehejte. To samé pak udělejte i s vaječným likérem.
- Nakonec do těsta opatrně vmíchejte suché ingredience. Doporučuji je do těsta už vmíchat jen zlehka kuchyňskou stěrkou, ať těsto zbytečně nepřemícháte.
- Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte cca 45 – 55 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí – pokud špejle vyjde z těsta suchá, máte dopečeno a můžete bábovku vyndat.
- Po upečení nechte bábovku 10-15 minut vychladnout ve formě, poté jí zkuste vyklopit na servírovací talíř. Před podáváním nechte bábovku zcela vychladnout.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.