Perníkové crinkles (popraskané sušenky)

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
7. 11. 2023

Perníkové koření je jedno z mých nejoblíbenějších. A proto na mém blogu tyhle perníkové crinkles nesmí chybět! Mám je snad ještě raději než ty klasické, čokoládové.

Perníčky jsou bezpochyby jedním ze symbolů Vánoc. I když většinou nepatří mezi cukroví, které na sváteční tabuli zmizí jako první, i tak je každý rok pečeme. Milujeme totiž jejich vůní a já osobně si bez nich Vánoce nedokážu představit.

U perníkových crinkles je to ale úplně naopak. Kdykoliv je upeču, zmizí ze stolu jako první a to tak rychle, že vlastně sotva stihnou vychladnout. Pokud byste tedy letos chtěli klasické perníčky vynechat, ale nechcete se připravit o tu krásnou vůni, upečte si tyhle perníčkové crinkles.

U perníčků nesmí chybět kombinace perníkového koření a medu. Tyto dvě ingredience vytváří tu lahodnou chuť Vánoc. Proto jsem klasický recept na crinkles upravila a do receptu zakomponovala jak med, tak perníkové koření. A ani na jedné z ingrediencí jsem nešetřila, aby výsledné sušenky opravdu připomínaly perníčky tak, jak se patří!

crinkles

Jak docílit těch nejlepších crinkles?

  • Správné množství mouky. V tomto případě platí, že si opravdu dejte záležet a dodržujte gramáž uvedenou v receptu. Příliš velké množství mouky by sušenky vysušilo a zbytečně by se vám drobily.
  • Nepřepečte sušenky. Až budete sušenky vyndávat z trouby, měly by na vás působit lehce nedopečeně. Jejich střed bude ještě trochu vlhké. Ale nebojte, ony se dopečou na horkém plechu ještě po vytažení z trouby. Až je pak budete jíst, budou perfektní!
  • Moučkový cukr je váš kamarád. Nebojte se v tomto případě na moučkovém cukru nešetřit. Právě díky cukru mají pak crinkles krásně popraskaný vzhled. Obalte je proto před pečením v cukru klidně dvakrát. Výsledek pak bude stát zato.

Perníkové crinkles jsou skvělé, ale nebojte, mám pro vás na blogu recept i na ty klasické, čokoládové. Pokud byste je podle mého receptu chtěli vyzkoušet, tady máte recept!

Perníkové crinkles

Pokud byste tedy letos chtěli klasické perníčky vynechat, ale nechcete se připravit o tu krásnou vůni, upečte si tyhle perníčkové crinkles. Na povrchu jsou krásně křupavé, uvnitř vláčné a jako perníčky nejen chutnají, ale i krásně voní.
Porce 24 sušenek
Doba Přípravy 30 minut
Doba Vaření 10 minut
Celkový čas 40 minut

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot nebo ruční mixér
  • 1 plech na pečení
  • 1 naběračka na zmrzlinu (nebo obyčejná lžíce)

Ingredience
  

  • 375 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g másla (nakrájené na kostky)
  • 175 ml medu
  • 100 g krupicového cukru na obalování
  • 60 g moučkového cukru na obalování

Postup
 

  • Nejprve smíchejte mouku, hnědý cukr, jedlou sodu, perníkové koření a sůl dokud se všechny suché ingredience hezky nespojí. Poté přidejte do suchých ingrediencí na kostky nakrájené máslo a pomocí kuchyňského robotu míchejte, dokud vám nevznikne těsto o konzistenci hrubší drobenky.
  • Pokračujte pomalu v mixování a do těsta postupně přidávejte med a míchejte, dokud vám nevznikne krásné vláčné těsto.
  • Těsto nyní přendejte do velké mísy, přikryjte potravinářskou folií a alespoň na dvě hodiny, ale ideálně přes noc, odložte do lednice.
  • Troubu předehřejte na 175°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Pomocí lžíce nebo naběračky na zmrzlinu rozdělte těsto na 18 stejných kuliček. Do menší mísy dejte nejprve krupicový cukr, vedle také moučkový cukr a každou kuličku v každém z cukrů štědře obalte. Nejprve tedy v krupicovém a poté v moučkovém cukru.
  • Sušenky pak pečte v předehřáté troubě cca 12-15 minut (dle velikosti). Na plechu je pak nechte ještě 5 minut odležet a poté přendejte na mřížku úplně vychladnout.

Poznámky

Skladování. Sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až týden.
Pečení. Pokud je těsto příliš teplé, jednoduše vložte plech s kuličkami těsta na 10 minut do chladničky, než je přendáte do trouby.
Kalorie: 190kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Cukroví, Pro děti, Rychlé, Vánoce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close