Perníkové koření je jedno z mých nejoblíbenějších. A proto na mém blogu tyhle perníkové crinkles nesmí chybět! Mám je snad ještě raději než ty klasické, čokoládové.
Perníčky jsou bezpochyby jedním ze symbolů Vánoc. I když většinou nepatří mezi cukroví, které na sváteční tabuli zmizí jako první, i tak je každý rok pečeme. Milujeme totiž jejich vůní a já osobně si bez nich Vánoce nedokážu představit.
U perníkových crinkles je to ale úplně naopak. Kdykoliv je upeču, zmizí ze stolu jako první a to tak rychle, že vlastně sotva stihnou vychladnout. Pokud byste tedy letos chtěli klasické perníčky vynechat, ale nechcete se připravit o tu krásnou vůni, upečte si tyhle perníčkové crinkles.
U perníčků nesmí chybět kombinace perníkového koření a medu. Tyto dvě ingredience vytváří tu lahodnou chuť Vánoc. Proto jsem klasický recept na crinkles upravila a do receptu zakomponovala jak med, tak perníkové koření. A ani na jedné z ingrediencí jsem nešetřila, aby výsledné sušenky opravdu připomínaly perníčky tak, jak se patří!
Jak docílit těch nejlepších crinkles?
- Správné množství mouky. V tomto případě platí, že si opravdu dejte záležet a dodržujte gramáž uvedenou v receptu. Příliš velké množství mouky by sušenky vysušilo a zbytečně by se vám drobily.
- Nepřepečte sušenky. Až budete sušenky vyndávat z trouby, měly by na vás působit lehce nedopečeně. Jejich střed bude ještě trochu vlhké. Ale nebojte, ony se dopečou na horkém plechu ještě po vytažení z trouby. Až je pak budete jíst, budou perfektní!
- Moučkový cukr je váš kamarád. Nebojte se v tomto případě na moučkovém cukru nešetřit. Právě díky cukru mají pak crinkles krásně popraskaný vzhled. Obalte je proto před pečením v cukru klidně dvakrát. Výsledek pak bude stát zato.
Perníkové crinkles jsou skvělé, ale nebojte, mám pro vás na blogu recept i na ty klasické, čokoládové. Pokud byste je podle mého receptu chtěli vyzkoušet, tady máte recept!
Perníkové crinkles
Pomůcky
- 1 kuchyňský robot nebo ruční mixér
- 1 plech na pečení
- 1 naběračka na zmrzlinu (nebo obyčejná lžíce)
Ingredience
- 375 g hladké mouky
- 150 g třtinového cukru
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky soli
- 170 g másla (nakrájené na kostky)
- 175 ml medu
- 100 g krupicového cukru na obalování
- 60 g moučkového cukru na obalování
Postup
- Nejprve smíchejte mouku, hnědý cukr, jedlou sodu, perníkové koření a sůl dokud se všechny suché ingredience hezky nespojí. Poté přidejte do suchých ingrediencí na kostky nakrájené máslo a pomocí kuchyňského robotu míchejte, dokud vám nevznikne těsto o konzistenci hrubší drobenky.
- Pokračujte pomalu v mixování a do těsta postupně přidávejte med a míchejte, dokud vám nevznikne krásné vláčné těsto.
- Těsto nyní přendejte do velké mísy, přikryjte potravinářskou folií a alespoň na dvě hodiny, ale ideálně přes noc, odložte do lednice.
- Troubu předehřejte na 175°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Pomocí lžíce nebo naběračky na zmrzlinu rozdělte těsto na 18 stejných kuliček. Do menší mísy dejte nejprve krupicový cukr, vedle také moučkový cukr a každou kuličku v každém z cukrů štědře obalte. Nejprve tedy v krupicovém a poté v moučkovém cukru.
- Sušenky pak pečte v předehřáté troubě cca 12-15 minut (dle velikosti). Na plechu je pak nechte ještě 5 minut odležet a poté přendejte na mřížku úplně vychladnout.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.